Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Cóż to jest takiego cudnego? http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/035/9 ... djecie.jpg Czyżby jakaś kalina?
Bladoróżowy powojnik snuje się jak mgła. Śliczny jak marzenie i jeszcze długo będzie zachwycał, bo pąków ma mnóstwo ;:63
Pomysł ze ściółkowaniem trawą zastosowałam przy pomidorach i już jestem zadowolona, bo przynajmniej ślimaki się do nich nie pchają :tan
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiolu, masz w ogrodzie to co lubię! ;:138 Mam nadzieję, że zrobi się lada moment ciepło, bo tak jak napisałaś... oszaleć idzie. U nas ciągle wiej. Mam wrażenie, że od 3 miesięcy wiatr nie ustaje ;:222
Liczę, że już koniec tych chłodów i niechaj zaczną być te wieczory ciut cieplejsze!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiola, wielkie gratulacje za domowy warzywnik ;:215 Baardzo mi się podoba i powiem ci nawet, że ostatnio zauważyłam pewną modę na posiadanie "swojskich" warzyw. Nawet na balkonach zaczynają pojawiać się donice z warzywami czy zieleninką użytkową :lol: U mnie też pomidoraski i papryczki i nawet zawzięłam się i zmieściłam skrzynie z warzywami. Mam wrażenie, że apetyt rośnie w miarę tworzenia i oczywiście jedzenia. Nawet najpiękniejsze pomidory z uprawy eko nie smakują jak te z własnego tunelu czy szklarni ;:108
Wszyscy czekamy też na ocieplenie. Piszesz o opóźnionych kwitnieniach, dziewczyno. U mnie poza Arthurem Bell i Rugosami róże daleko za twoimi... beznadziejny ten sezon. Czekam na odmianę ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu u Ciebie wszystko jest wzorcowe, piękne, pożyteczne ;:108 Kurki robią wrażenie, silki jaka ładna nazwa, od razu przypomina mi się coś miękkiego i delikatnego.Taka kurka znosi jajka tak samo jak zwykła? :)
Warzywnik pierwsza klasa, ja mam u siebie tylko 4 pomidorki i zioła no i sałaty.Jak na pierwszy rok na razie mi starczy.
Szałwie zachwycają, są takie delikatne i zwiewne.Róże i u mnie powoli zaczynają.U mnie wieje bardzo mocno, ale jest dosyć ciepło.Dziś po południu ma padać i jutro.
Ja w niedzielę zamierzam na giełdzie kupić rozsady kalarepki.Przeczytałam w jednym z czasopism ogrodniczych jaka jest zdrowa i nagle mnie olśniło.Moja babcia zawsze je hodowała.Spożywała jak jabłka gryząc w biegu:)
Dzisiaj kupię sobie kalarepę na rynku, ale mam nadzieję hodować u siebie swoje :)
Kolendra ładnie mi rośnie, ale jej smak mi nie pasuje, za to rukola jest smaczna i tej na kanapki nie żałuję :uszy

Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Wiola, w Twoim ogrodzie jest oddech, którego brakuje w moim, miejsce na grupowe nasadzenia. to robi niezwykłe wrażenie i zawsze sobie tutaj przychodzę pospacerować. Śliczny, romantyczny ogród i pierwsze różyczki. Bardzo mi się podoba. ;:108
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wiolu, byłam ciekawa, która róża zakwitła u Ciebie jako pierwsza, a tu Doktorek ;:138 Mój rośnie kiepsko w nowym miejscu. Nie mam pomysłu, gdzie go posadzić. Na słońcu się przypala, a w półcieniu nie rośnie ;:222
Jestem pod wrażeniem Twojego warzywnika. ;:215
Na jednym ze zdjęć widziałam wawrzyn. Czy używasz swoich liści w kuchni :?: Gdy kupowałam moje był napis: nie do jedzenia ;:224
Pomysł na pastę z lubczyku oryginalny. Tylko czy dodanie go w takiej postaci do rosołu nie powoduje utraty klarowności ?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Violka, aż sobie westchnęłam, że tak pięknie u Ciebie. Róże kwitną, piwonie takoż, a u mnie wszystko w pączkach. Masz rację, ten rok opóźniony. Nadrobi, jak zawsze :lol:
Podziwiam warzywa i warzywnik ;:333 Ja stosuję trawę do ściółkowania dla ogórków co roku. Nie zauważyłam, żeby były niezadowolone. :D
Nabrałam ochoty na piwonię drzewiastą. Piękności.
Miło się spaceruje po Twoim ogrodzie. ;:108
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witam w ciepłą czerwcową niedzielę. Można by rzec "chwilo trwaj" To bez wątpienia mój ukochany miesiąc w całym roku. I choć teraz kwitnienia są sporo opóźnione w porównaniu z poprzednimi latami, to, to oczekiwanie jest niezwykle ekscytujące. Wieczory wreszcie troszkę cieplejsze, choć bez szału, ale wczoraj można było posiedzieć na tarasie i odpocząć słuchając śpiewu ptaków. Codziennie obchodzę ogród i odkrywam nowe kwitnienia. Niesamowicie to cieszy.
Warzywka też ładnie rosną. Gdyby nie mszyca, to nie miała bym na co narzekać. Bardzo chcę utrzymać ekologiczny warzywnik, ale już wszelkie środki mam na wyczerpaniu. Zakupiłam jeszcze wczoraj ekologiczny gotowy środek na mszyce, na bazie oleju rydzowego i zobaczymy. Mam nadzieję, że zadziała, bo bardzo nie chcę sięgać po chemię.

Iwonko, dobrze trafiłaś. To kalina onondaga. Naprawdę przepiękna odmiana ;:167 I nawet bardzo mszyce jej nie obsiadły.
Ze ściółkowania i ja jestem zadowolona. Dla mnie najważniejsze jest to, że mam dużo mniej pielenia. Nawet jak już chwasty wyrosną to mogę je bez problemu powyrywać i wychodzą z korzeniami. W gołej glebie to było niemożliwe. Niejedną motyczkę połamałam na twardej glinie.

Basiu, ciężka ta pogoda w tym roku, ale może wreszcie przyjdzie ocieplenie. Oby tylko nie poszło kolejną skrajność :roll: Wiatrów i ja nie znoszę ! A mam wrażenie że z roku na rok jest ich coraz więcej.

Sabinko, w zupełności się z tobą zgadzam. Co swoje, to swoje i nie ma porównania do kupnych warzyw.
A z tą własną uprawą to różnie jest. W miastach na parapetach uprawiają w doniczkach a na wsi mając do dyspozycji duże działki nie chce się nic. Znam osobiście ludzi, którzy nie mają nawet swojego koperku czy kilka cebul na szczypior.
Róże powolutku, bardzo powolutku nabierają tempa i może pod koniec tygodnia zacznie się ciekawie. Na to liczę :D

Aniu, silki znoszą jajka i można je jeść, ale są one zbyt "cenne" na to. Ja nastawiam się na hodowlę tej rasy do sprzedaży. Jajka lęgowe też są chodliwym towarem.
Kurki tej rasy są przesympatyczne, bardzo łagodne, przyzwyczajają się do ludzi. Można je głaskać, brać na ręce.
Podobnie jak Ty, też nie lubię kolendry a rukolę bardzo. Niestety teraz nie mam, bo wiosną posiałam jakieś stare nasionka i nic nie wzeszło. Mam już kupione nowe i posieję na jesień.
Kalarepek kilka posadziłam z kupnej rozsady. Jeszcze jest mała, ale szybko urośnie i będzie do chrupania :wink:

Monia, dziękuję ;:196

Aniu, nena, pierwszy nie jest doktorek a Tuscany :D Ze zdjęcia może faktycznie ciężko odróżnić. Doktorka mam i nie jestem specjalnie z niego zadowolona z powodu o jakim wspominasz. Mój ma więcej cienia i słabo przez to kwitnie.
Listków wawrzynu już używałam. Zapomniałam go sprzątnąć gdy zapowiadali przymrozek i przypaliło trochę pędy wierzchołkowe. Ścięłam je, zasuszyłam i używam.
Pasty z lubczyku dodaję do dużego garnka dosłownie pół łyżeczki i absolutnie rosołek nie traci klarowności :D

Małgosia, ja się obawiam, że trawa może powodować choroby grzybowe ogórków. Ale skoro piszesz, że nic się nie dzieje to super. Staram się cienkimi warstwami ją rozkładać, aby nie gniła, lecz ładnie wysychała. :wink:

Kilka zdjęć z dzisiejszego spaceru

Kalina Onondaga

Obrazek

Obrazek

Kolejna kalina, chyba COmpactum, czy jakoś tak. Niższa o kulistym pokroju

Obrazek

Obrazek

Piwonie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powojnik nn

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu witaj niedzielnie:)

Czerwiec tak długo na niego czekam...wiadomo różyce kwitną i ostróżki, szałwie... ;:167
Piwonie mają duże kwiaty, piękny kolorek ten ciemny.
Wiesz...byłam dziś na giełdzie i kupiłam jedną sporą lawendę.Szukałam jakiejś starej doniczki, a by ją od razu przesadzić, ale nic nie znalazłam.Kiedyś można było kupić stare płyty, a teraz nie ma żadnego stoiska...
Miałam w planie kupić rozsadę kalarepki, ale zapomniałam i wychodząc zauważyłam panią co sprzedaje już do schrupania. Więc kupiłam trzy...moja babcia w stałej diecie ją miała , a ja o niej po prostu zapomniałam.Dzisiaj jedną sobie schrupię.Przytyło się trochę przez podjadanie, czas schudnąć... ;:oj

Aha i irysy, wiem,że dopiero zaczynasz z nimi przygodę.Piękne masz kolorki.Ja zamówiłam u jednego pana kilka odmian.W lipcu ma mi wysłać.

Buziaki i miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Piękne te łany gożdżików pachnących ja co roku dokupuję i wsadzam , bardzo mi się podoba kalina Onondaga , ale ona duża mam tą drugą kończy kwitnienie jest dużo mniejsza . ale i tak co roku ją podcinam , by nie zajmowała dużo miejsca pozdrawiam ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, cudnie wygląda Twój czerwcowy ogród ;:167 Róże zaczynają swój popis i chociaż troszkę się ociągają, to wkrótce wszystko buchnie kwieciem. Tuscany i Doktorek są bardzo podobne, ciężko po zdjęciach je odróżnić. Nie mam już ani jednej, ani drugiej. Zbyt mocno chorowały i musiałam się z nimi pożegnać :roll:
Szałwie również uwielbiam i zauważyłam, że chyba mi się same powysiewały, bo rosną w takich miejscach, w których z całą pewnością wcześniej ich nie było. To mnie oczywiście bardzo cieszy, bo są piękne i wspaniale komponują się z różami ;:108
Piwonie podziwiam w kolejnym ogrodzie. To też ich czas tak jak i rododendronów :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wiolu :wit . Cudnie wygląda Twój czerwcowy ogród ;:215 . Masz mnóstwo piękności i jest na czym oko zawiesić. U mnie też sporo mszyc ;:222 . Trzeba sobie jakoś z nimi radzić ale lekko nie ma. Też próbuję różnych ekologicznych rzeczy i z różnym skutkiem jak na razie. Czarnuszka Ci się wysiewa czy już Ci kwitnie tegoroczna ;:oj ?? Siałam tego roku i na razie małe 10 cm szczypiorki a kwiatków póki co nie widać ;:224 . Pozdrawiam cieplutko :wit .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu sezon kwitnienia piwonii rozpoczęty, uwielbiam te kwiaty.
Czytam, że będziesz hodowała piękne kurki, trzymam kciuki aby się udało.
Ogród masz przepiękny, jest już bardzo dojrzały, wszystko fajnie rośnie. Deszczyk nam w tym ostatnio dzielnie pomaga.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witaj Wiolu
Piwonie, róże, irysy i goździki niczym malowane na płótnie artysty.
Tuscany ma fajny kolorek, moje klimaty.
Piwonia żółta też jest w moich planach ale nie w tym roku.
Plantacja warzywna też doskonale się prezentuje.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A mnie zachwyciły także kaliny. Nie wiedziałam, że jest ich kilka odmian. Z kwiatów bardzo mi przypominają hortensje. Czy przyciągają mszyce, bo kiedyś czytałam, że to jest właśnie główny problem z kaliną? Twoje wyglądają zdrowiutko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”