Moje storczyki - Monisia
Storczykowa a czym je się odróżnia?W sklepie pisało że to Vanda, ale poczytałam trochę o Ascodendach i to jest mieszanka Vandy i czegoś tam, tak?
I mam jeszcze taki problemik
Mój Phalaenopsis wypuszczał pęd kwiatowy od podstawy(były gdzieś fotki) i nagle się zatrzymał
a teraz wypuszcza drugi w miejscu gdzie był stary
i jeszcze listek...i nie wiem co się z nim dzieje ale szaleje 
I mam jeszcze taki problemik
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ascocenda to mieszaniec Vandy i Ascocentrum. Ta fioletowa mi wygląda na Ascocendę 'princess mikasa blue' (miałam taką). a mogło pisać, że to Vanda, w sklepach nie zawsze sie znają, a Vandy i Ascocendy trudno odróznić. Z takimi fioletowymi spotykałam się dość często (nawet widziałam taką, co na kwiatkach zamiast 1 warżki miała po 2). Ale ja od Ascocend wolę prawdziwe Vandy, bo mają wyraźniejszą kratkę (jak mają) i troche większe kwiaty. No i u mnie Vandy rosną lepiej niż Ascocendy...monisia pisze:Storczykowa a czym je się odróżnia?W sklepie pisało że to Vanda, ale poczytałam trochę o Ascodendach i to jest mieszanka Vandy i czegoś tam, tak?
I mam jeszcze taki problemikMój Phalaenopsis wypuszczał pęd kwiatowy od podstawy(były gdzieś fotki) i nagle się zatrzymał
a teraz wypuszcza drugi w miejscu gdzie był stary
i jeszcze listek...i nie wiem co się z nim dzieje ale szaleje
a co do Phalaenopsisa, to pędy się czasem zatrzymują. mojemu żółtemu się zatrzymały na jakiś czas, a potem znowu zaczęły rosnąć i teraz kwitną. a ten drugi rośnie ze starej łodyżki?
To co widzimy i wiemy pięknych krzyżówkach:
Vanda x Ascocentrum = Ascocenda
wyczytać można na portalu storczykowym- opracowanie wprawdzie powstało w 2000 roku
ale wszystko prawie jest aktualne.
No... z wyjątkiem tego ,ze w 2008 roku Vandy są w sprzedaży/poprzednio były tylko w Ogr.Botanicznych/
http://www.storczyki.org.pl/zrodla/Kwia ... cenda.html
Najważniejszy cytowany akapit:
...Postawiony cel w znacznej mierze udało się osiągnąć poprzez krzyżowanie przedstawicieli rodzajów Vanda i Ascocentrum. "Dzieckiem" tego mezaliansu jest Ascocenda, która zachowując wielkość kwiatów pierwszego z rodziców posiada niewielkie rozmiary właściwe dla Ascocentrum. Dodatkowym atutem powstałej hybrydy jest znacznie częstsze kwitnienie w porównaniu z rodzicami, w niektórych przypadkach nawet dwa, trzy razy w ciągu......
tego się trzymamy w charakterystyce tych pięknych krzyżówek. Bezdyskusyjnie.
Tak Więc ...to nie kratki,wzór , kształt płatków ,posłuży do rozpoznania z czym, mamy do czynienia.
Akurat pełnię cechy
biorą w 100% po Vandzie.
Jedynie wzrost
po drugim rodzicu.
Ascocenda z wyglądu samych kwiatów może być identyczna jak Vanda , mniejsza wielkością i sposobem ułożenia liści i innymi jakby
wizualnie liśćmi.
Storczykowa!
Proszę opierać się w swojej odpowiedzi o rzetelne materiały- określenie Vandy,Ascocendy
jest znane-
Tobie również znane z dyskusji na forum storczykowym kiedyś.X..tam.
Koleżanki z dyskusji podały żródło informacji ,więc w czym problem, aby odpowiedzieć prawidłowo ? .Był ta sama kwestia rozpoznania Twojej Ascocendy!.
Opisywanie wg własnej oceny i fantazji tworzy legendy, niczym nie uprawnione.
Wprowadza w błąd pozbawione jest rzetelności .
wpis mod. Jovanka.
Vanda x Ascocentrum = Ascocenda
wyczytać można na portalu storczykowym- opracowanie wprawdzie powstało w 2000 roku
ale wszystko prawie jest aktualne.
No... z wyjątkiem tego ,ze w 2008 roku Vandy są w sprzedaży/poprzednio były tylko w Ogr.Botanicznych/
http://www.storczyki.org.pl/zrodla/Kwia ... cenda.html
Najważniejszy cytowany akapit:
...Postawiony cel w znacznej mierze udało się osiągnąć poprzez krzyżowanie przedstawicieli rodzajów Vanda i Ascocentrum. "Dzieckiem" tego mezaliansu jest Ascocenda, która zachowując wielkość kwiatów pierwszego z rodziców posiada niewielkie rozmiary właściwe dla Ascocentrum. Dodatkowym atutem powstałej hybrydy jest znacznie częstsze kwitnienie w porównaniu z rodzicami, w niektórych przypadkach nawet dwa, trzy razy w ciągu......
tego się trzymamy w charakterystyce tych pięknych krzyżówek. Bezdyskusyjnie.
Tak Więc ...to nie kratki,wzór , kształt płatków ,posłuży do rozpoznania z czym, mamy do czynienia.
Akurat pełnię cechy
Jedynie wzrost
Ascocenda z wyglądu samych kwiatów może być identyczna jak Vanda , mniejsza wielkością i sposobem ułożenia liści i innymi jakby
Storczykowa!
Proszę opierać się w swojej odpowiedzi o rzetelne materiały- określenie Vandy,Ascocendy
jest znane-
Tobie również znane z dyskusji na forum storczykowym kiedyś.X..tam.
Koleżanki z dyskusji podały żródło informacji ,więc w czym problem, aby odpowiedzieć prawidłowo ? .Był ta sama kwestia rozpoznania Twojej Ascocendy!.
Opisywanie wg własnej oceny i fantazji tworzy legendy, niczym nie uprawnione.
Wprowadza w błąd pozbawione jest rzetelności .
wpis mod. Jovanka.
Dziękuje Jovanko za dokładne wytłumaczenie-wydaje mi się że dużo wiem ale widzę że o wiele więcej muszę się jeszcze nauczyć
Storczykowa a jeżeli chodzi o mojego Phalaenopsisa to jak go kupiłam(w przecenie) to miał 2 pędy kwiatowe(przekwitnięte) i bardzo krótko przycięte, za 1 oczkiem, 1 jest nadal zielony a drugi usechł, więc go obcięłam całkiem, i ten nowy pęd wychodzi w miejscu tego starego
A już się bałam że może tamten się zatrzymał bo za dużo do niego zaglądałam 
Storczykowa a jeżeli chodzi o mojego Phalaenopsisa to jak go kupiłam(w przecenie) to miał 2 pędy kwiatowe(przekwitnięte) i bardzo krótko przycięte, za 1 oczkiem, 1 jest nadal zielony a drugi usechł, więc go obcięłam całkiem, i ten nowy pęd wychodzi w miejscu tego starego
- Storczykowa

Ale on nie chce kwitnąć z łodyżki tylko wypuszcza nowy pęd dokładnie w miejscu tego starego
Nowostek wiosennych ciąg dalszy
zarówno biały jak i seledynowy Phalaenopsis wypuszczają nowe pędy z "uśpionych" oczek, więc kwiatków na pędzie przybędzie
Niestety ciekawość spowodowała, że zaglądnęłam do oczka, tzn odsunęłam łuskę, bo nie mogłam uwierzyć, mam nadzieje, że go nie skrzywdziłam 
Nowostek wiosennych ciąg dalszy
- Storczykowa