Moje storczyki - Monisia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monisiu ale nowości Ci narosło. I niech rosną dalej. :lol:
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Storczykowa a czym je się odróżnia?W sklepie pisało że to Vanda, ale poczytałam trochę o Ascodendach i to jest mieszanka Vandy i czegoś tam, tak?
I mam jeszcze taki problemik :( Mój Phalaenopsis wypuszczał pęd kwiatowy od podstawy(były gdzieś fotki) i nagle się zatrzymał :( a teraz wypuszcza drugi w miejscu gdzie był stary :roll: i jeszcze listek...i nie wiem co się z nim dzieje ale szaleje :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

monisia pisze:Storczykowa a czym je się odróżnia?W sklepie pisało że to Vanda, ale poczytałam trochę o Ascodendach i to jest mieszanka Vandy i czegoś tam, tak?
I mam jeszcze taki problemik :( Mój Phalaenopsis wypuszczał pęd kwiatowy od podstawy(były gdzieś fotki) i nagle się zatrzymał :( a teraz wypuszcza drugi w miejscu gdzie był stary :roll: i jeszcze listek...i nie wiem co się z nim dzieje ale szaleje :roll:
Ascocenda to mieszaniec Vandy i Ascocentrum. Ta fioletowa mi wygląda na Ascocendę 'princess mikasa blue' (miałam taką). a mogło pisać, że to Vanda, w sklepach nie zawsze sie znają, a Vandy i Ascocendy trudno odróznić. Z takimi fioletowymi spotykałam się dość często (nawet widziałam taką, co na kwiatkach zamiast 1 warżki miała po 2). Ale ja od Ascocend wolę prawdziwe Vandy, bo mają wyraźniejszą kratkę (jak mają) i troche większe kwiaty. No i u mnie Vandy rosną lepiej niż Ascocendy...

a co do Phalaenopsisa, to pędy się czasem zatrzymują. mojemu żółtemu się zatrzymały na jakiś czas, a potem znowu zaczęły rosnąć i teraz kwitną. a ten drugi rośnie ze starej łodyżki?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

To co widzimy i wiemy pięknych krzyżówkach:
Vanda x Ascocentrum = Ascocenda
wyczytać można na portalu storczykowym- opracowanie wprawdzie powstało w 2000 roku
ale wszystko prawie jest aktualne.
No... z wyjątkiem tego ,ze w 2008 roku Vandy są w sprzedaży/poprzednio były tylko w Ogr.Botanicznych/
http://www.storczyki.org.pl/zrodla/Kwia ... cenda.html

Najważniejszy cytowany akapit:
...Postawiony cel w znacznej mierze udało się osiągnąć poprzez krzyżowanie przedstawicieli rodzajów Vanda i Ascocentrum. "Dzieckiem" tego mezaliansu jest Ascocenda, która zachowując wielkość kwiatów pierwszego z rodziców posiada niewielkie rozmiary właściwe dla Ascocentrum. Dodatkowym atutem powstałej hybrydy jest znacznie częstsze kwitnienie w porównaniu z rodzicami, w niektórych przypadkach nawet dwa, trzy razy w ciągu......

tego się trzymamy w charakterystyce tych pięknych krzyżówek. Bezdyskusyjnie.
Tak Więc ...to nie kratki,wzór , kształt płatków ,posłuży do rozpoznania z czym, mamy do czynienia.
Akurat pełnię cechy :D biorą w 100% po Vandzie.
Jedynie wzrost :D po drugim rodzicu.
Ascocenda z wyglądu samych kwiatów może być identyczna jak Vanda , mniejsza wielkością i sposobem ułożenia liści i innymi jakby :wink: wizualnie liśćmi.

Storczykowa!
Proszę opierać się w swojej odpowiedzi o rzetelne materiały- określenie Vandy,Ascocendy
jest znane-
Tobie również znane z dyskusji na forum storczykowym kiedyś.X..tam.
Koleżanki z dyskusji podały żródło informacji ,więc w czym problem, aby odpowiedzieć prawidłowo ? .Był ta sama kwestia rozpoznania Twojej Ascocendy!.

Opisywanie wg własnej oceny i fantazji tworzy legendy, niczym nie uprawnione.

Wprowadza w błąd pozbawione jest rzetelności .
wpis mod. Jovanka.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Dziękuje Jovanko za dokładne wytłumaczenie-wydaje mi się że dużo wiem ale widzę że o wiele więcej muszę się jeszcze nauczyć :wink:
Storczykowa a jeżeli chodzi o mojego Phalaenopsisa to jak go kupiłam(w przecenie) to miał 2 pędy kwiatowe(przekwitnięte) i bardzo krótko przycięte, za 1 oczkiem, 1 jest nadal zielony a drugi usechł, więc go obcięłam całkiem, i ten nowy pęd wychodzi w miejscu tego starego :roll: A już się bałam że może tamten się zatrzymał bo za dużo do niego zaglądałam :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak te łodyżki są krótko przycięte, to już nie zakwitną...

a co do Ascocendy, to ta, co jest na fotce, jestem pewna, że to Ascocenda, bo moja była bardzo podobna, właściwie to taka sama... Ale ja i tak wole Vandy.
to fotka mojej Ascocendy: Obrazek
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Ale on nie chce kwitnąć z łodyżki tylko wypuszcza nowy pęd dokładnie w miejscu tego starego :roll:
Nowostek wiosennych ciąg dalszy :) zarówno biały jak i seledynowy Phalaenopsis wypuszczają nowe pędy z "uśpionych" oczek, więc kwiatków na pędzie przybędzie :) Niestety ciekawość spowodowała, że zaglądnęłam do oczka, tzn odsunęłam łuskę, bo nie mogłam uwierzyć, mam nadzieje, że go nie skrzywdziłam :roll:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Monisiu - mam nadzieję, że nic mu nie będzie.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Ja też mam taką nadzieję, przyglądam mu się codziennie i na razie nie usycha :roll:
A kto pamięta bąbelka :?: Teraz wygląda tak, ale nadal nie wiem co to będzie :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rany co to? :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi to wygląda na pąki :)
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Monisiu, według mnie to pąki (i to chyba kilka), ale zobaczymy później (moje dendrobium nobile też tak ma). Pozdrawiam, Dorota :P
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Moje storczyki

Post »

Witajcie. Mam 3 storczyki w mojej kolekcji. Do tej pory podziwiałam je tylko, lecz nie miałam czasu o nich sie wiecej dowiedziec :oops: ...Postanowiłam to zmienic :D
Mam pytanie...Czy to pęd kwiatowy czy coś innego? Są to zdjęcia dwóch storczyków.
Czekam z niecierpliwością na odpowiedz :D Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Witaj :)
Na ile byłam w stanie dojrzeć obiekty na zdjęciu to wyglądają tak: na pierwszym zdjęciu w/g mnie jest widoczny korzeń, na drugim - pęd kwiatowy.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Ojjjj zasmuciłam sie...myślałam ze to oba pędy kwiatowe :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”