Ananas - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bjossa niestety ale myślę, że już go nie uratujesz, wydaje mi się, że korzenie obumarły - obym się mylił. Mój 3 ananasik (najmniejsza rozeta z całej trójki ale owoc był duży) ma już dwu- milimetrowe korzonki wokół całej podstawy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Musa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2008, o 12:46
Kontakt:

Nasiona Ananasa

Post »

Hej próbował ktoś wysiać ananasa z nasion ?? bo u mnie często się zdarza kupując ananasa znajduje w środku nasionka zdjęcie przesyłam i mam dylemat czy odrazu można je wsadzić do ziemi, ja na razie namoczyłem swoje a później zrobię eksperyment z nimi ... nie wiem czy można położyć na hydrożel albo do ziemi a może na watę wilgotną i przykryć pojemnikiem, butelką ?? czytałem na innych forach że znajdują się nasiona w owocu...

link nasion http://www.img.vs1.pl/images/klz1211446283y.jpg

Proszę o pisanie poprawną polszczyzną używając polskiej czcionki ą,ć,ó,ś,ż itp. Poprawiłem błędy. Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zerknij tutaj :D Raczej wysiewałbym do ziemi dla ananasowatych wymieszanej pół na pół z piaskiem i by stworzyć mikroklimat szczelnie należałoby założyć foliówkę przezroczystą na doniczkę zawiązując ją od spodu i dodatkowo zabezpieczyć ją gumką recepturką jak na zdjęciu

Obrazek
Awatar użytkownika
bjossa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2007, o 21:48

Post »

mój ananas niestety postanowił zgnić...

już kupiłam następny :lol:
Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Mój sobie podsechł 3 dni, a teraz wisi nad woda w szklaneczce. Korzonki, które już miał, takie jakby zawinięte w pętelki, teraz zaczynają mu sie prostować.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

"Zamocz" go na jakieś - maksymalnie - pół centymetra - zobaczysz juk mu szybko korzonki pójdą w dół. Z takimi już 2-centymetrowymi wkładam do doniczki do ziemi jaką opisuje Przemo. Po ok. tygodniu później już zaczynają rosnąć liście.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witam,
Mam 2-letniego ananasa wyhodowanego z rozety (owoc kupiony chyba w Tesco). Podchodziłem do tego 3 razy i dwa uśmierciłem, tzn. nie ukorzeniły się. Trzeci natomiast dał radę. Jeśli mogę coś doradzić, to nie wsadzajcie rozety w ziemię tylko postawcie, dosłownie postawcie w doniczce wypełnionej czystym piaskiem. Żeby się nie przewrócił można nim pokręcić w prawo i lewo, żeby troszeczkę osiadł w podłożu. Piasek powinien być delikatnie wilgotny, można go spryskiwać żeby się nie wzburzył. Dajcie ananasa na wschodnie okno i... czekajcie. Po 2-3 tygodniach, może po miesiącu powinien wypuścić korzonki. Wtedy można go przesadzić do podłoża podobnego do tego dla storczyków.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witam :lol: ja również próbowałam parę razy z ananasem za którymś razem udało się,to maleństwo ma roczek :lol:
bjosska Twój jest już duży

Obrazek

Pozdrawiam
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witam,
Oto mój dwuletni ananas

Obrazek Obrazek

Próbowałem w zeszłym roku wystawić go latem na dwór, od wschodniej strony. Niestety nie podobało mu się. Liście zaczęły brązowieć, poza tym w rozecie zagnieździły się skorki. Od tego czasu siedzi w domu...

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Jeden mi chyba zmarnieje, ale drugi się ukorzenił i puszcza nowe liście. Stoi na balkonie logii od strony południowo-zachodniej. Rozetka jest ładna, zieloniutka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Witajcie!
Dziś byłem w Tesco w Rybniku. Mieli przepiękne ananasy (zdjęcia) i to po 2,99zł. Nie mogłem się powstrzymać :) Ja także spróbuję z ananasem :)
Pozdrawiam, Michał.

Zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18

Post »

U mnie nie ma żadnych włosków na piętce. Trzeba być sztukmistrzem, aby taką piętkę zrobić.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie choroba ananasowa już minęła . Miałam kilka sztuk , ukorzenione również takie z wyciętym wierzchołkiem ( wybijają później kilka rozet ). Niestety porosły ogromne i kiedy nadziałam się parę razy na ich długie kolce , wyrzuciłam wszystkie nie czekając na kwitnienie . Może kiedyś wrócę do tego , bo roślina jest ciekawa .

Powodzenia w ukorzenianiu i hodowli , kozula .
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Witam serdecznie, to chyba mój pierwszy post na tym forum, poza działem kaktusy i sukulenty :). Przeczytałem wszystko i przystąpiłem do ukorzeniania mojego ananasa, na razie suszy się, ziemia przygotowana, no i ciekawe, czy moja pierwsza próba powiedzie się... Jeżeli tak to mam pytanie, czy latem będę mógł trzymać ananasa w szklarni razem z kaktusami? Proszę o odpowiedź.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
Dziunia
50p
50p
Od: 2 paź 2008, o 15:13

Post »

Podona mi się "akcja ananas" :D
Przemo super opis, szacuneczek !
Mam tylko kilka pytań.
1. Do jakiej ziemi wsadzać?
2. Jakiej średnicy doniczka będzie odpowiednia?
3. Jak często podlewać? (być moze stale wigotne podłoze jest potzrebne)
4. Kiedy przesadzać?

Szkoda tylko, ze po "oddaniu" owoca roślina umiera. Myślę jednak, ze w naszym klimacie zadnych owoców nie doczekamy. No chyba ze będzie non stop stał pod lampą :lol:

Ma ktoś zdjęcia juz rozrośniętego takiego ananasa, bo jestem ciekawa efektów, o ile się powiodą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”