Parapetowo-półeczkowo-podłogowe - kryska

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piku witam Cię w moim domu. Tak prawdę mówiąc to marnie dbam o moje domowe roślinki. Najwięcej uwagi poświęcam im dopiero o tej porze roku kiedy już nie mogę pracować w ogrodzie. W tym roku areukaria właśnie będzie robiła u mnie za choinkę.
Zaraz wkleję dzisiejsze zdjęcia pozostałych moich roślin.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moja palma od 4 - 5 lat jest każdego roku przesadzana. Od początku maja do końca października stoi sobie w ogrodzie. Każdego roku tak rozrastają sie jej korzenie, że ziemia wystaje 10 cm nad doniczkę. Początkowo przesadzałam ja do coraz większej doniczki, typowej palmówki. W końcu musiała bym chyba wsadzić ja do beczki. Teraz robię to tak: jesienią, przed zabraniem do domu wyciągam ja z doniczki i siekierką obrąbuję korzenie ze wszystkich stron tyle, by zmieściła się do tej samej doniczki. Aż się boję, że może to przeczytać Przemo i nie wiem co On na to powie.
]Obrazek
A to dwie hoje, mniejsza jeszcze nie kwitła i jest dzieckiem większej. Większa kwitnie ale kwiatów prawie nie widzę, poznaję że kwitnie po tym jak śmieci. Jest tak poskręcana, że nie wiem gdzie ma początek a gdzie koniec. Już nieraz chciałam uciąć kawałek jej pędy do jakiegoś bukietu ale boje sie wyciąć ze środka, bo jak to potem by wyglądało.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ten szparag zwany popularnie paprotka wyhodowałam z nasionka i ma dwa lata.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

O rany, ale okazy. :shock:
Przyłączam się do zachwytów nad araukarią. U mnie nie miałaby szans. :( . Szparag też niczego sobie. Z nasionka, powiadasz?
I palma cudo. Taka gęsta i zwarta. Miłam taką w dzieciństwie, ale stała przy północnym oknie i wyciągnęła się bidulka, w końcu padła. A miała ze 30 lat. Co do korzeni, to trzymam kciuki. Fakt, Przemo nie będzie zachwycony. Tyle co pamiętam, uszkodzenie głównego korzenia jest wyrokiem dla tej rośliny. Nie wiem jak to wygląda z bocznymi.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mirabelis[/b], witaj w moim domu.

A teraz troszeczkę egzotyki. Na pierwszym zdjęciu Delonix Regia, wysiane w lipcu z nasionek przywiezionych z Ziemi Świętej i tam własnoręcznie zerwanych. Drugie zdjęcie - roślina też pochodzi z Izraela, tam została "skubnięta. Dwa ostatnie zdjęcia to kwiatek na tym cienkim badylku stojący przy dużej areukarii, zaszczepkę ktoś przywiózł z Włoch.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I jeszcze troszeczkę: grubosz po "oskubaniu" celem przerzedzenia, skrzydłokwiat i żyworódki /kalanchoe/ ostatnio na topie w celach leczniczych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rany, Krysiu, jak to możliwe, że tak późno oglądam Twoje roslinki? Sa przecudne! Hoja zwala z nóg, ale zachwycają wszystkie roślinki :D Delonix jest po prostu boskie, marzę, że i ja będę kiedyś miała takie piękności... :roll:
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Wpadłam Krysiu do Ciebie zobaczyć kwiatki. I co? Piękny masz ogród i piękne, zadbane kwiaty w domu. Gratuluję :D Beniamin i palma, hoja, no i pozostałe cudne.
Ostatnio modna żyworódka - nawet ja ją mam :D Ale moja maciupka, patrzę na nią kilka razy na dzień czy urosły listeczki choć o milimetr :D
Gruboszka oskubałaś? - mówisz tak trzeba. To i ja muszę swojego podskubać, niech ma wiecej przestrzeni.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

O jejuniu...ależ ślicznie u Ciebie,aż nie chce się wychodzić!
Dobrze,że mamy taką porę roku,gdzie możesz pokazać nam swoje doniczkowce! :P
Jestem pod wrażeniem,wszystko takie rozrośnięte i zadbane!
Ten fiołek to jakiś gigantus...w życiu tak ogromnego nie widziałam,serio!
Ten z Izraela skubnięty bardzo mi się spodobał-mogę wiosną prosić o jakąś rozetkę czy listek?To chyba jest jakieś aeonium.
:P A ten kwitnący to nie jest czasem nagarbia?
Zaraz ktoś bardziej obcykany w temacie odpowie. :P
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Krysiu :D i Ty mówiłaś, że nie masz ładnych kwiatów ... :?: :?: ;:154 SĄ CUDOWNE!! Teraz dla mnie to dopiero jest wstyd ... ;:171 ;:171 ;:171
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40

Post »

O zrobiłas duże zdjęcie tego maleństwa . Hmmm nadal jestem ciekawa co to moze byc . A tak po za tym no hoja pierwsza klasa nic dodać nic ująć. Pozostałe są równie piękne nie mogę oczu oderwać :shock: :shock: :shock:
Zapraszam do moich roślinek
Pozdrawiam Ewa
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu - to nie nagarbia to będzie Aeschynanthus, a ta rozetka to po prostu Aeonium arboreum ;)

Swoją drogą roślinki są przepiękne ;)
Dawid
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziewczyny, Kari, buniu, Basiu, Aniu, dziękuję za wizytę i te wszystkie :oops: pochwały. Wierzcie mi ale ja naprawde nie mam wielkiego serca do paraperowców, głośno nie powiem ale palma mnie denerwuje bo musze ja omijać wielkim kręgiem.
Kari, a Ty nie dostałaś nasion Delonix?
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Dostałam, Krysiu, dostałam - wszystkie 8 wykiełkowało :D Tylko ja bym chciała, by moje roślinki były już takie duże jak Twoje :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Tak Dawidzie,masz rację,zawsze zapominam tą nazwę-chyba sobie na obudowie monitora zapiszę! :P
Karinko-a myślałam,że to ja biję rekordy niecierpliwości,hi,hi,hi....a swoją drogą od lipca to strasznie urosło!
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

Krysiu ale ty masz rękę do tych kwiató :) rosną jak na drożdzach :) i takie piękne i zdrowe :)

niech się ładnie chowają :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”