Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Post »

Witaj Dorotko w nowej odsłonie :wit
Ale u ciebie piękna wiosna i dużo już nasionek już kupiłaś.Ja jeszcze zimowo śpię ;:306
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tyle nasionek - będzie pięknie jak te wszystkie kwiaty zakwitną. Kiedy zaczynasz wysiewać?
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko parapet w jednym pokoju już zastawiony doniczkami, do drugiego wnieśliśmy stół i tam stoją doniczki z pelargoniami i koleusami. W sobotę przesadzałam zeszłoroczne pelargonie od mamy, znalazłam stare gliniane doniczki, zobaczę czy mi ładnie zakwitną.
Zrobię zdjęcia moim nowym-starym krzesłom to pokażę, ale uprzedzam szału nie ma ;:306

Beatko skalniak powstał przez przypadek, trzeba było zagospodarować dużą górkę gruzu po remoncie i ten gruz jest właśnie pod spodem. Nawet ze starego ogrodzenia betonowego mam kilka stopni, no i dzięki temu na górę skalniaka prowadzą 3 schodki. Skalniak jest najładniejszy wczesną wiosną, tyle roślin kwitnie.
Wysiewy rozpoczęłam pod koniec stycznie i tak co tydzień jakaś nowa doniczka przybywa ;:306

Marysiu to jest to samo, nie wiem dlaczego na nasionkach Polanu zawsze jest nazwa- stroiczka. Ursynię mam po raz pierwszy jest to bylina. Gazanie już mi wykiełkowały, kupuję zawsze dwa opakowania z różnych firm wtedy mam więcej kolorków i odcieni kwiatów.

Aniu witam Ciebie bardzo serdecznie :lol: Nasionka to w większości zakupy mojej mamy. Jutro jadę do Krakowa i tak mnie ciągnie aby wjechać do mojego ulubionego ogrodniczego, ale wiem że tam jest ogrom nasion z różnych firm, aż się obawiam swojej reakcji.

Makda już część wysianych, reszta czeka na rozsadnik, albo bezpośredni wysiew na miejsce stałe.

Wczoraj nie pokazałam wszystkich nasion jeszcze mam takie cuda :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mam wiele nasion warzyw, ale tymi nie będę zanudzać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,jestem i ja ,fotki z wiosny super ,smagliczka wygląda rewelacyjnie ,a nasion taka ilość ;:oj zawsze wszystkich podziwiam za sianie ,ja tam wolę inne metody ,piękny masz ogród,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko ciekawa jestem który to Twój ulubiony ogrodniczy? Bardzo ładne ma kwiaty ta aksamitka :D
Mój skalniak też powstał na gruzie, ale nie jest wysoki bo miało to być kamienisko. Jednak po paru latach jest prawie płaski :?
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Dorotko ja jeszcze czekam z wysiewami do początku marca , ale każdy ma inne warunki i doświadczenia z sianiem. Zaciekawiły mnie nasiona czerwonej rudbekii, będę musiała się za nimi rozejrzeć i nabyć , jeszcze takiej nie miałam a od razu mi się spodobała :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto wiosna to dla mnie najpiękniejsza pora roku, piaski szybko się nagrzewają, roślinki mają po zimie dawkę nawodnienia to i szybko wchodzą w kwitnienie.
Nasionka kupuje mi moja mama, tu u nas nie ma aż takiego wyboru. A ja dziś wybieram się do Krakowa, mąż obiecał że mnie zawiezie do ogrodniczego, to na pewno coś kupię. w nocy chyba już z emocji śniło mi się, że kupiłam cleome, krwawnik i ........ ostatniej nazwy zapomniałam ;:124 a jeszcze rano mówiłam mężowi co kupię.

Marysiu mam dwa ulubione sklepy, przy ul. Basztowej sklep Polanu i duży ogrodniczy na ul. Malborskiej róg Kamińskiego. Dziś jadę do tego drugiego, bo bliżej, nasion mają duży wybór z różnych firm. Jeszcze po głowie chodzą mi begonie, zastanawiam się czy po kilku latach nie spróbować ponownie i kupić kilka bulw, tylko u mnie z cieniem duży problem. Tak mnie już nosi, dziś wyrywam się z mojej wioski ;:7 jadę do mamy i syna, przy okazji na spotkanie z koleżanką.
Mój skalniak też po kilku latach delikatnie siadł, ziemię deszcze wypłukały, ale ja co roku jak zbieram kopczyki z róż to tą pozyskaną ziemią uzupełniam dziury na skalniaku.

Beatko i ja z niektórymi nasionkami czekam do marca, wtedy stawiam skrzynki pod foliakiem ( oczywiście jak jest na tyle ciepło). Tę rudbekie mam po raz pierwszy, mam nadzieję że będzie później sama się rozsiewać.

Dziś Tłusty Czwartek, sama nie smażę pączków, ale przed chwilką dostałam kilka od koleżanki są rewelacyjne ;:215 że mnie takie nigdy nie wyjdą ;:145
Dzień zapowiada się piękny, jak słoneczko będzie tak świeciło to do końca tygodnia śnieg spłynie, a wtedy wyruszymy z mężem na cięcie drzew. Ptaki coraz głośniej śpiewają, dzień dużo dłuższy, aż chce się żyć :heja

Moje ciemierniki rwą się do życia, zdjęcia robione w zeszłym tygodniu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

:wit ciekawe zakupy nasion zrobiłaś :D siałaś już kiedyś heliotropa?? ja zakochałam się w nim a dokładniej w zapachu będąc na wycieczce w Wilanowie :D
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Dorotko to u Ciebie już widać wiosnę :D .
Ostatnio widziałam bluszcz na południowej wystawie, który wypuszcza młode listki. Nie da się ukryć ,że wiosna niedługo do nas zawita ;:3
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, a moje ciemierniki pod śniegiem, bo dalej leży mimo że część się stopiła. Do żadnego z tych sklepów nie chodzę po prostu bywam w innym rejonie. Polan to na Rydla tam jest baza! I często chodzę do ogrodniczego na Placu Imbramowskim, bo tam robimy zakupy. Jednak ja patrze na moje pudła to nie zapuszczam się w regały z nasionami ;:185 Czerwoną rudbekię miałam sadzonki ale przepadła po zimie i nic się nie rozsiało zamówiłam ponownie w tym roku, ale musiałam zrezygnować z zamówienia, bo całe środki idą na remont odziedziczonego mieszkania. Trudno!
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Ślicznie wygląda Twój ciemiernik u mnie jeszcze cały pod śniegiem . Super zakupy takie centra to chętnie odwiedzamy ... :;230 :tan :heja
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu witam Cię po długiej przerwie. Wczoraj kupiłam następne nasionka i tu odniosłam sukces ;:215 skończyłam jedynie na 5 opakowaniach ;:306

Beatko nie tylko widać, ale ja ja już czuję :D Wystarczy, że dzień jest dłuższy, słoneczny i śpiew ptaków wkoło. U mnie najszybciej rusza jarzębowiec, ma tak nabrzmiałe pąki, muszę mu zrobić zdjęcie.

Marysiu u mnie część ciemierników też jeszcze pod cienkim śniegiem, ale jeden zaskoczył łebki kwiatowe ma ponad, chyba tak dla przekory bo wiosna idzie.
No widzisz każdy szuka sklepu bliżej. Wiesz z jednej strony narzekam na brak dobrych sklepów ogrodniczych koło siebie, dla mnie to wyprawa w miasto muszę przejechać dobry kawałek, ale z drugiej strony przychodzi zadowolenie i rozsadek, przecież u mnie miejsca powoli brakuje.

Kasiu oj ja już chyba tego sezonu w takim centrum nie będę :;230

A tak wyglądają moje wczorajsze szaleństwa

Obrazek

Obrazek

Trzecie nasionka, których wczoraj nie mogłam sobie przypomnieć to naparstnice, zaskoczyłam dopiero w sklepie jak stanęłam przed regałem.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko to czekam jakie kolory uzyskasz z tych nasion, bo opakowania pięknie kolorowe. Ja już nic nie kupuję i trochę wysiewam w domu, ale czekam na ciepły koniec marca albo kwiecień, żeby wysiać w tunelu. Wcześniej muszę zreperować dwie krótsze ściany w tunelu, bo wiatry zdemolowały ;:14 Chyba w weekend posieję pomidory, bo te wysiane w marcu na początku w ubiegłym roku były malutkie w kwietniu do wysadzenia w tunelu :wink: U mnie słonecznie, ale mroźnie. Dobrego dnia ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Nowe kwiatkowe nasionka kupione. ;:333 Oby ostróżki i naparstnice zakwitły takie jak na opakowaniach - bo mają cudne kolory. Kleome jeszcze nie mam, muszę wyruszyć na jej poszukiwania. ;:224
U mnie teraz jest 12 stopni w słońcu ale w nocy był przymrozek - musiałam rano skrobać auto. :? Ale z dnia na dzień robi się coraz przyjemniej. ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu właśnie z tymi kolorami jest największy problem, zdjęcia na opakowaniach nasion takie ładne kolorowe, a później jak zakwitną to może się okazać, że tylko jeden kolor dominuje. Z częścią nasion też czekam na foliak, wtedy wysieje do dużych donic. Tylko najpierw trzeba nowy foliak zakupić ;:306 ale na razie nie zamawiam, może na początku marca, zobaczę jak nam się pogoda ustatkuje. Pomidory tez planuje wysiac pod koniec przyszłego tygodnia, teraz mam czas na zastanowienie sie jakie i ile odmian wysiać :lol: a z tym mam największy problem. Potrzebuję tak około 90 sadzonek dla siebie i jeszcze na pewno koło 50 dla siostry.

Magda kilka lat temu wysiewałam ostróżki i co się okazało wszystkie były w odcieniach niebieskiego, ładne nie można powiedzieć, ale dlaczego nie takie jak na opakowaniu. Cleome miałam przez kilka lat na starej działce, pięknie same się rozsiewały. Teraz zauroczona rabatką u Marty postanowiłam do tych kwiatów powrócić.
Rankiem u nas był przymrozek -5 st, a później jak słoneczko wyszło tak pięknie się zrobiło, śnieg spływa na całego po południu leżał tylko w miejscach cienistych i tam gdzie go było po odśnieżaniu dużo.

to są właśnie ostróżki z 2009 roku wysiane własnoręcznie jedynie ta najciemniejsza, najniższa przy samym płocie kupna.
Obrazek

a te z 2012 roku

Obrazek Obrazek

fioletowa z ostatniego zdjęcia też kupna, takich pięknych kolorków nigdy z siania nie miałam.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”