Suszone bukiety -jak i z czego?
Kiedyś dawno temu robiłam srebrne i złote róże,kwiaty były dobrze wysuszone, na srebrno pryskałam cynkiem w spreyu, ale tylko dlatego ze to mi wleciało w łapki, trzymało się dobrze i nic nie spływało, na złoto też jakimś spreyem ale juz kupionym w kwiaciarni i trzymało się gorzej..ale i z tym poradziłam sobie..trochę popryskać i do wyschnięcia..i znowu....
Regulamin zabrania linków bez zgody
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trawy i byliny które możemy suszyć
Chciałam założyć wątek o roślinach/ tutaj o bylinach i trawach/ nadających sie do suchych bukietów i kompozycji jesienno- zimowych. No do zimy jeszcze daleko , ale niektóre rośliny trzeba zbierać , suszyć i preparować już dziś.Właśnie dzisiaj zebrałam parę wiązek traw. Niestety, choć wiem gdzie je szukać, jak z nimi postępować, jak efektownie wykorzystać w większości nie mam pojęcia jak się nazywają. Dzięki uprzejmości Rennie udało się rozszyfrować najważniejszą dla mnie z dzikich traw i ją teraz zaprezentuje
Kłosówka wełnistaHolcus lanatus

Chwast. Nawet bydło nie chce jej jeść. Ale jest piękna jasno-zielona mięciutka, Kłosy przebarwiają sie na jasno fioletowo. Rośnie wszędzie, jest tak pospolita , że nawet nie raczyłam dowiedzieć się jak się nazywa, choć tak bardzo jest mi potrzebna. Nadaje się do każdej kompozycji.W suchych bukietach spełnia role wypełniacza. Jest trwała, nie sypie sie, nie śmieci. Suszona na słońcu bardzo ładnie płowieje. Modny dodatek florystyczny. Dodaje się ją do eleganckich wiązanek z żywych kwiatów. Podobno swietnie sie farbuje. Jeden warunek. Musi być ścinana i suszona teraz. W fazie którą widać na zdjęciu powyżej. Potem staje się krucha.
Kłosówka wełnistaHolcus lanatus

Chwast. Nawet bydło nie chce jej jeść. Ale jest piękna jasno-zielona mięciutka, Kłosy przebarwiają sie na jasno fioletowo. Rośnie wszędzie, jest tak pospolita , że nawet nie raczyłam dowiedzieć się jak się nazywa, choć tak bardzo jest mi potrzebna. Nadaje się do każdej kompozycji.W suchych bukietach spełnia role wypełniacza. Jest trwała, nie sypie sie, nie śmieci. Suszona na słońcu bardzo ładnie płowieje. Modny dodatek florystyczny. Dodaje się ją do eleganckich wiązanek z żywych kwiatów. Podobno swietnie sie farbuje. Jeden warunek. Musi być ścinana i suszona teraz. W fazie którą widać na zdjęciu powyżej. Potem staje się krucha.
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawy i byliny które możemy suszyć
O! - to mój temat
Od razu powiem, że rewelacyjnie zachowują kolor ostóżki. No i oczywiście róże - ale to wie każdy.
Zawsze też suszę zboża i chmiel - polecam.
Ku mojemu zdumieniu na krótkotrwałe ale urocze suszki nadaje się też... bławatek!
Potem niestety płatki bieleją 

Od razu powiem, że rewelacyjnie zachowują kolor ostóżki. No i oczywiście róże - ale to wie każdy.
Zawsze też suszę zboża i chmiel - polecam.
Ku mojemu zdumieniu na krótkotrwałe ale urocze suszki nadaje się też... bławatek!

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Kiedyś zasuszyłam kwiat piwonii - zrobiła się taka jakby różyczka i pamiętam, że bardzo długo zachowała mocny kolor.
Pięknie wygląda rzepak. Suszony w niczym nie przypomina tego, który znamy z pól. Wygląda, jak jakaś egzotyczna trawa.
Viola
- Menysek
- 200p
I nie śmierdzi ten rzepak?
Muszę spróbować, bo rośnie tego w okolicy multum
To suszki dwuletnie - żyto z chmielem:

ostróżka z jaśminem:

Piwonie też pięknie się suszą - potwierdzam
Natomiast pałki są śliczne pod warunkiem, że nie zaczną pylić

Muszę spróbować, bo rośnie tego w okolicy multum

To suszki dwuletnie - żyto z chmielem:

ostróżka z jaśminem:

Piwonie też pięknie się suszą - potwierdzam

Natomiast pałki są śliczne pod warunkiem, że nie zaczną pylić

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Inną świetną dziką trawą do suszenia jest stokłosa miękka - pospolicie rosnąca m.in. na przydrożach. Też powinna być ścinana własnie teraz, dzięki temu ma ładne zwarte wiechy - zależenie od tego czy chcemy by pozostały jasnozielone czy też nabrały słomkowego koloru (pięknie wtedy wygląda w palmach wielkanocnych), suszymy odpowiednio w cieniu lub słońcu
zdjęciami obecnie nie dysponuję, ale to ta trawka która jest też na pierwszym zdjęciu wrzuconym przez emalię - to ta z pękatymi, małymi kłoskami. Dla porównania: http://www.atlas-roslin.pl/pelna/gatunk ... eaceus.htm

Kuba
-
Dzięki kubus 2015 już mam drugą trawe rozszyfrowaną. Jutro powstawiam jej fotki. Choć nie jest łatwa do sfotografowania, bo nie rośnie kępami.
Rzepak po zasuszeniu jest bez zapachu. Pięknie też wygląda ostnica jana, niestety jest chroniona. Proso rozgowata nada kompozycjom deliktności.
Viola
- Menysek
- 200p
Rzepak będę lada dzień zbierać
przy okazji mam pytanie - próbowałyście suszyć orliki? Ślicznie mi kwitną i chciałabym kilka zachować, ale jakoś nie mam przekonania

przy okazji mam pytanie - próbowałyście suszyć orliki? Ślicznie mi kwitną i chciałabym kilka zachować, ale jakoś nie mam przekonania

- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Niestety, orlik ma zbyt delikatne płatki, osypie się
chyba że w pączkach. Lepiej sprawdza się jako kwiatek do suszenia metodą prasowania (między kartki gazety i pod ciężkie encyklopedie) niż suszenia luzem.

Kuba
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja przez przypadek odkryłam, że można suszyć kwiaty dalii w intensywnych kolorach. Bardzo ładnie wygląda żurawka i makówki (ogrodowe i polne).
Pozdrawiam, Ania.
- Menysek
- 200p
Oj, szkoda z tymi orlikami, bo prasowanie raczej mnie nie pociąga
i to w żadnej formie 

-
Hortensja/ Hydrangea L
O uprawie i znaczeniu tej rośliny napisano tu wiele cennych( dla mnie) uwag. Ja tylko poruszę parę spraw związany z przygotowanie tej rośliny do suszenia i wykorzystaniu hortensji w kompozycjach. Pierwsza sprawa faktura.

tu widać, że kwiat zachował sie zupełnie niezdeformowany jednak kosztem koloru. To jest odmiana Anabel różowa.Jedak przy ścinaniu jej w czasie gdy jest różowa zachowuje sie nie ciekawie, kolor robi się brudny brązowy, a faktura jak na zdjęciu poniżej. Ścinałam ją pod koniec sierpnia gdy już kolor zmieniła na słomkowy zielony.

Czasem bardzo zależy nam na kolorze, mniej na fakturze, Do takich celów nadają się hortensje o drobniejszych kwiatach. Ścinam je gdy kolor nieznacznie zaczyna płowieć,ale i tak pięknego kształtu nie udaje się uratować. I jest bardziej krucha.

Odmiany o drobniejszych kwiatach białe przy późnym ścinaniu zachowują i formę i jabłkowy kolor który bardzo ładnie komponuje sie prawie ze wszystkimi roślinami o intensywnych kolorach.
i jeszcze jedno hortensja w domowych warunkach bardzo żle sie farbuje, ale bardzo ładne płowieje na słońcu.
O uprawie i znaczeniu tej rośliny napisano tu wiele cennych( dla mnie) uwag. Ja tylko poruszę parę spraw związany z przygotowanie tej rośliny do suszenia i wykorzystaniu hortensji w kompozycjach. Pierwsza sprawa faktura.

tu widać, że kwiat zachował sie zupełnie niezdeformowany jednak kosztem koloru. To jest odmiana Anabel różowa.Jedak przy ścinaniu jej w czasie gdy jest różowa zachowuje sie nie ciekawie, kolor robi się brudny brązowy, a faktura jak na zdjęciu poniżej. Ścinałam ją pod koniec sierpnia gdy już kolor zmieniła na słomkowy zielony.

Czasem bardzo zależy nam na kolorze, mniej na fakturze, Do takich celów nadają się hortensje o drobniejszych kwiatach. Ścinam je gdy kolor nieznacznie zaczyna płowieć,ale i tak pięknego kształtu nie udaje się uratować. I jest bardziej krucha.

Odmiany o drobniejszych kwiatach białe przy późnym ścinaniu zachowują i formę i jabłkowy kolor który bardzo ładnie komponuje sie prawie ze wszystkimi roślinami o intensywnych kolorach.
i jeszcze jedno hortensja w domowych warunkach bardzo żle sie farbuje, ale bardzo ładne płowieje na słońcu.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Molucella tzw. dzwonek irlandzki też się super zasusza i zachowuje kolor ,a wygląda naprawdę nie banalnie , niestety nie mam zdjęcia 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........