Ogród różany nad stawem

ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród różany nad stawem

Post »

Alu, witaj po świętach. :wit
Ode mnie właśnie wyszli goście. Dwudniowy maraton zakończony. Dogorywam. Przed sprzątaniem muszę nabrać sił przy kawie na forum.
Comte w sezonie pod ciężarem kwiatów wygnie łukowato pędy. Ją można spokojnie ciąć, z tym że wtedy wybija dużo nowych pędów od podstawy i bardzo się zagęszcza. Takie są moje z nią doświadczenia.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Alicjo,
Również czekałam na ten wątek. Tak wiele ważnych informacji i doświadczeń ;:196
Ciekawam ile lat ma teraz twoja LO?
Oczywiscie zastanawiam sie nad tym, jak ze swoją postąpić. Rosnie na razie przy małej kratce. Ale planowałam łuk. Czy da sie ją tak prowadzić według Ciebie? W większości przypadków widzę ją jako różę w formie krzewu. Niestety w tamtym roku poważnie mi zachorowała: dostała lekarstwo i przycięłam do samej ziemi. Pomogło, ale startuje od nowa w tym roku ;:173 Stąd odwlekanie mojej decyzji o zakupie łuku....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ja też się nie mogłem doczekać na pracę w ogrodzie i dziś od rana ruszyłem sadzić ;:65
Ładnie kwitnie bergenia i omieg od Ciebie oraz rozrasta się wrotycz ząbkowany, którego bardzo lubię :)
Miłej pracy ;:3
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pereire niesamowita, ogromna! ;:oj
Comte u mnie zachowuje się podobnie, ten typ chyba tak ma :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Pereire ogromna ;:oj Kurcze, chyba swojej dałam za mało miejsca ;:224
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Na taką Panią Isaakową czekam. Moja jeszcze malusia bo w tamtym roku trafiła mi się bardzo chorowita sadzonka. Ciągle zamierały jej pędy. Byłam gotowa wymienić ale jakoś przeżyła i teraz jest ok. Marzy mi się taka jak Twoja. Ech.. :roll:
Nade mną właśnie przechodzi burza. Mało deszczu, dużo grzmotów i błyskawic. Prawie lato. :D
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Chyba dzięki świętom i małemu "ruchowi" na FO udało mi się załapać na 2 stronę wątku :D
Witam się i z przyjemnością podglądam Twoje róże. Niektóre to prawdziwe różane potwory :wink: Jak obsypią się kwieciem to będzie dopiero spektakl :D
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Rozeta pisze:Witaj Alu :wit .
I ja przyszłam popodziwiać Twój tajemniczy ogród nad stawem, który o każdej porze roku jest interesujący i pełen okazów roślinnych do pozazdraszczania :mrgreen: . Szczególnie róż ;:108 . A dokładniej tych ogromniastych krzaczorów, t.j. Louise Odier, Falstaff czy Mme Isaac Pereire ;:oj . Ale pewnie jeszcze masz w zanadrzu fotki innych potworów różanych (uwielbiam to określenie ;:173 ), na widok których podczas kwitnienia różomaniacy padną z wrażenia ;:27 . Chociaż i te o mniejszych rozmiarach potrafią nieźle omamić :wink: . A i takich u Ciebie nie brakuje. Zresztą czego Ty nie masz :wink: ?

U mnie po zimie też sporo słabostartujących zdechlaków :roll: . Np. taki Jacques Cartier nie wypuścił jeszcze ani jednego liścia ... Tkwi w fazie nabrzmiałych pąków liściowych i czeka ... tylko naprawdę nie wiem na co ;:14 ? Dostał i obornik i nawóz długodziałający ... Może spróbować z Asahi SL?

Koniecznie powinnam zafundować sobie Canary Bird! Teraz kiedy przekwita moja magnolia Stellata i forsycja, przydałoby się coś wielkiego i jednocześnie kwitnącego, z ukierunkowaniem naturalnie na krzew z rodziny różowatych, nieprawdaż :lol: ?

Alu wiem, że masz Ledę. Czy ona w pierwszym roku po posadzeniu zakwitła?
Chyba minęłyśmy się z postami, bo pisałyśmy je w tym samym czasie. Dlatego pozwoliłam sobie zacytować ... ;:131 .
Szczególnie poproszę, abyś napisała coś o swojej Ledzie ;:180 .
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Ewa ja dopiero wczoraj odwiozłam syna na lotnisko i dzisiaj ostro wzięłam się do pracy w ogrodzie ,tym bardziej że pogoda temu sprzyja.Prawdę mówiąc w ogrodzie nie tknęłam ręka prawie przez dwa tygodnie, więc teraz trzeba szybko nadrabiać,bo chwasty co dzień większe.Przyznam że lubię taki pokrój róż jak Comte, dla mnie kwiaty nie muszą się zaczynać od podstawy.Preferuję naturalny pokrój róż,w wyjątkowych wypadkach staram się przygiąć jakąś niesforną gałązkę.Moja dopiero trzeci sezon,więc jak wypuści jeszcze pędziochy z miejsca szczepienia /tak jak mówisz/będę bardzo zadowolona. ;:138

Justynko LO,posadzona wiosną 2011 więc tak naprawdę rośnie trzy lata,ale już w ubiegłym roku była taka wielka.Nie wiem dlaczego chcesz ja prowadzić na kratce,Jeśli masz miejsce to może lepiej niech rośnie jako parkowa.Na kratce trzeba pędy upinać i odpowiednio je układać.A jest kolczasta więc będzie trochę trudno.Natomiast na łuk ,Byłaby lepsza róża o wiotkich pędach w miarę z małą ilością kolców.LO może być za "gruba" Może to okazja że startuje od początku ,można jesienią przesadzić ją na odpowiednie miejsce ,gdzie będzie mogła "rozwinąć skrzydła".

LO 2013

Obrazek

LO 2014

Obrazek

Jacku super że roślinki rosną. ;:215 Dzisiaj sobie trochę popracowałam,no może nie trochę od 8 do 17 :lol:

Aniu jesienią przesadziłam róże które były posadzone obok niej i postaram się przygiąć te najdłuższe gałęzie do dołu,tylko są trochę sztywne.Mam nadzieję że to ją obniży i może kwiatków będzie więcej. ;:108

Jolu to co widać to są pędy już po cięciu,były bardzo długie a ja nie miałam miejsca żeby je kulkować.Jesienią zrobiłam trochę miejsca i teraz postaram się to zrobić. Ciekawa jestem jak to będzie wyglądało.

Ewa dwa lata i będziesz miała takiego potwora ,spoko. ;:108

Elwi masz rację w ubiegły roku już było super.Z niecierpliwością czekam na róże w tym sezonie, sporo dosadziłam,ale i niektóre róże,zostały oddane w dobre ręce.

Ogród 2013

Obrazek

Monisiu pewnie tak się stało,ale widziałam Twój post,tylko nie miałam czasu wczoraj odpisać.Tak jak pisałam wcześniej niektóre róże w tym roku potrzebują więcej czasu żeby ruszyć.Falstaff cały czas się buja z tymi nowymi pędami,kilka pędów jednak będzie do wycięcie.Szkoda bo już utworzył sobie ładny szkielet.Teraz dopiero ruszyły Chopiny i maruderka Iceberg.No trochę róż mam, po wiosennych nasadzeniach doliczyłam się 374 szt róż w 209 odmianach.Więc jest przy czy chodzić.
Leda posadzona jesienią 2011 nie pamiętam czy kwitła w sezonie 2012 i nawet nie mogę sprawdzić bo wszystkie zdjęcia z sezonu 2012 mi zginęły.Dodatkowo jeszcze zdjęcia wszystkich róż z kilku lat od litery C. ;:145 Ale w ubiegłym sezonie nawet nieźle kwitła więc jeśli masz dobrą sadzonkę to może pokazać kwiatki.Wstawię Ci zdjęcie.

Leda

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ta L.O. to potwór normalnie, coś mi się wydaje, że zostawiłam jej za mało miejsca :shock:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozpoczyna się sezon różaneczników i azali.Mam nadzieje że kwitnienie będzie równie piękne jak w ubiegłym roku.

Ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Bardzo dobrze, że będzie jeden wątek. Za mało czasu na ogarnięcie wszystkiego
Alu, jedziemy 2 maja do Szmita. Spotkamy się?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Już kwitną rododendrony ;:oj ??? No to się w głowie nie mieści !!!
Moje na razie są w fazie zaciśniętych pąków. Zwykle zakwitają ok. 10 maja, ale w tym roku, w związku z wczesną wiosną, rzeczywiście, kwitnienie może przypaść 2 tygodnie wcześniej.
Wiesz, swoje rododendrony i inne kwasoluby pierwszy raz podsypałam siarką na zakwaszenie gleby. Eksperyment (gdzieś oczywiście wyczytany :wink: ). Zobaczymy jesienią, jakie będą tego efekty. Mam nadzieję, że rośliny zareagują pozytywnie i pH gleby nieco zjedzie. Obecnie jest 6,0.

Śliczna ta Leda ;:173 . I widać po pędach, że wigorna :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu i trochę pędów zagęszczających krzak wycięłam,ale już puszcza nowe od dołu.No i jak pisałam przesadziłam już róże rabatowe które rosły pod nią.Byłam naiwna wierząc że dorasta do 1,50 m...do 3 ,jak na razie :;230

Gosiu będzie lepiej ,bo teraz pokażę co kwitnie przed różami a potem będą tylko róże i rośliny towarzyszące.Jeszcze się nie zastanawiałam nad wyjazdem ,ale pomyślę. ;:108

Moni nie wszystkie, zależy jak odmiana,są jeszcze wcześniejsze .Ale azalie też już lada dzień się rozwiną bo pokazały kolorki.Więc oczywiście w tym roku wszystko wcześniej.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

U mnie też zaczęły różaneczniki, zajrzyj Alu :wink:
.....no to zabiłaś mi ćwieka z tą LO, wszystko muszę przemyśleć od nowa....ona jednak szeroka.... miałam zamiar poprowadzić ją na łuku - bramce, teraz sama nie wiem, czy się to uda...
A uwierz mi, nie mam gdzie jej przenieść - i tak wykradłam jej miejsce - czyt. wykopałam ponad 3-metrową kalinę ;:131
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”