Kwiatowo-owocowy balkon Moni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiatowo-owocowy balkon Moni

Post »

Ktoś musi pierwszy zacząć wiercić :)

Ja też upycham pranie na balkonie, ale zamierzam zamontować sobie suszarkę podsufitową, zawsze jednak pranie wyżej i jakby więcej miejsca. Hmmmmmmm leżak też by mi się przydał, taki relaks.....się rozmażyłam
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja myślałam o kratce drewnianej przywierconej do ściany, żeby na niej zawieszać doniczki :wink:

Planowo to miały być głównie borówki i truskawki i ew. 2-3 kwiatki ale coś widzę, że rozrasta mi się lista roślinności :roll:

Co do podwieszanej suszarki to w mieszkaniu mojej mamy jest taka suszarka w łazience, i zawsze plątały mi sznurki :evil: najwyżej nie będę suszyć na balkonie ;:202
emilijaie
200p
200p

Post »

:;230 ja też planowo miałam mieć tylko tą skrzynie i jakieś doniczki powieszone na barierce ;:306 ;:306
w miarę jedzenia apetyt rośnie.
Tak sobie jeszcze myślę, że przydałoby się kilka odmian bazylii, mięty, oregano bazylia.
No bo w sumie to mam tylko rozmaryn, natkę pietruszki i bazylię oraz mieszankę ziół w której tak naprawdę nie wiadomo co jest.
Już obmyśliłam, że w sumie na zioła to kupię takie doniczki na rynne i miejsce sie znalazło ;:138
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p
Od: 7 maja 2012, o 12:42

Post »

Jeśli chodzi o gwarancje na elewacje, musiałabyś się zgłosić do administracji jeśli to mieszkanie należy do jakiejś spółdzielni:) Jeśli bezczynszowe to po jakimś czasie gwarancja na elewacje wygasa. Myślę, że wystarczy jeden telefon i wszystkiego się dowiesz:) Ktoś w końcu musi zacząć - dokładnie:)
Mi tez się marzyła taka podwieszana suszarka na pranie, ale mieszkam na parterze wysokim i jakos nie bardzo mi się widzi, żeby wszyscy sąsiedzi naprzeciwko oglądali moje np. "seksowne" piżamki hihihi:)
Nie wytrzymasz latem bez suszenia na balkonie hihi chyba że będziesz latać z suszarką w tą i wewtę :D
Pozdrawiam, Kamila :)
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

Cuxia ja również wysoki parter :roll: mieszkanie kupione od developera, i jutro się po prostu przejdę do administratora (urzęduje 2 razy w tyg u nas na osiedlu) i wszystkiego dowiem ;:108 Planowa chcę balkon zabudować, tylko najpierw trzeba urządzić w środku wszystko :roll:

emilijaie ja zioła to trzymam w kuchni 8-) mam tam tyle miejsca na razie, że właściwie nie narzekam.

Natomiast co do roślin to każda wyprawa do sklepu lub na targ kończy się w dziale z roślinami ;:223 dziś też się skusiłam i do koszyka wpadły mieczyki szt. 2...

Teraz to będę chodzić z karteczką, na której wypiszę tylko te kwiaty które koniecznie muszę kupić :heja w pierwszej kolejności fuksje ;:173
emilijaie
200p
200p

Post »

Moja kuchnia jest mała i jakoś ziołom nie służy, a z kwiatków to zamierzam kupić tylko nagietki (jeśli nie pomyliłam) podobno dobre są przy pomidorach.
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p

Post »

Ahaha skąd ja to znam :D ja na razie mam szlaban na rośliny.. czekam jeszcze troche i dopiero kupie te docelowe co mają rosnąć, bo ciągle coś kupuję, a kasa idzie jak nie wiem.. :D Tu doniczka, tu nasionka, tak się tylko mówi.. A teraz się zastanawiam gdzie ja to wszystko pomieszczę:P

nagietki... Hmmm muszę obczaić :D
emilijaie
200p
200p

Post »

cuxia ja też stawiam przed faktem dokonanym, tylko o kolejne worki z ziemią proszę żeby luby poszedł bo to ciężkie hehe
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

Ja właśnie naliczyłam, że mam już 10 różnych roślin na balkon :shock: i 5 owocowych... w tym 11 sadzonek truskawek :;230
Nawet nie wiem kiedy tego tyle się uzbierało :shock:
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p

Post »

:;230
To będziesz tak jak ja z pomidorami:p Rozdawać znajomym :D ja już mam kolejkę na te moje pomidory, które dopiero wykiełkowały / dopiero kiełkują (niepotrzebne skreślić :D )

Taaa fakt dokonany :D Mój Małż tez dostał zadanie zakupu ziemi, ale jeszcze sie z niego nie wywiązał i chyba dobrze bo już bym miała wszystko zasadzone gdyby nie to :P
emilijaie
200p
200p

Post »

Najpierw postaram się upchnąć maksymalnie co się da, a co ;:14
resztę oddam siostrze, która akurat jest szczęśliwą posiadaczką działki.

Szkoda tylko, że jak pikowałam pomidory i papryki to byłam tak tym wszystkim podjarana, że zapomniałam poopisywać ;:223
a chciałabym mieć chociaż po 2 sztuki z gatunku.
Będę się martwić jak już naprawdę nie będzie gdzie palca wcisnąć ;:306
Pozdrawiam
Emilia

Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

Ja mam 15 doniczek szałwi powabnej bo mi się za dużo ziarenek nasypało ;:14 niewiedza początkującej ;:108

Dopiero teraz zauważyłam, że mam przewagę niebieskich i fioletowych kwiatów ;:oj
emilijaie
200p
200p

Post »

Oddaj inne kolory i zrób niebiesko fioletowy balkon ;:108
Pozdrawiam
Emilia

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p

Post »

emilijaie pisze: Szkoda tylko, że jak pikowałam pomidory i papryki to byłam tak tym wszystkim podjarana, że zapomniałam poopisywać ;:223
a chciałabym mieć chociaż po 2 sztuki z gatunku.
Spokojnie poznasz po lisciach wł. :)

15 doniczek szałwii???? WOW! :;230 spoko... mi wyjdzie parę bazylii i trochę oregano.. i z tego co widzę eee.... około 40 pomidorów ;:306
Balkonik w takich kolorach to bardzo oryginalne podejście :D
emilijaie
200p
200p

Post »

źle się wyraziłam.
Pomidory od papryki to wiem, że poznam, chodzi mi raczej o odmiany papryki i pomidora, ponieważ mam po kilka a że dodatkowo wysiewałam po kilka nasionek...
Nie chciałabym np zostawić sobie samego pomidora maskotki a oddać np vilmy czy żółtego.

Mam nadzieję, że jak podrosną to może będzie łatwiej dopasować odmiany, nie wiem.
Natomiast papryki to raczej zostają u mnie wszystkie bo w rodzinie nikt oprócz mnie nie lubi hot

Wykminiłam też, że część doniczek może zostać tam gdzie stoi teraz na wschodnim oknie, jak na razie im to służy, tylko prawdę mówiąc nie wiem co tam mogę zostawić, co nie potrzebuje dworu i owadów do prawidłowego rozwoju.
Pozdrawiam
Emilia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”