Kaktusy pod Ostrzycą - Mariusz DLW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kaktusy pod Ostrzycą - Mariusz DLW

Post »

Rejden pisze:Witam i ja. :wit
Skoro południe, to będą lobiwie?
Będą Lobivie ;:63. Jak coś namieszam, Tomek mnie poprawi. Na razie zeszłoroczne:
Np. amblayensis albispina WR239
Obrazek

-- 6 cze 2013, o 11:26 --
czarny pisze:Acz co do tej drugiej pozycji to opis colorejki mówi o czerwonych, karminowo-purpurowych kwiatach. To będzie jakaś haagejka.
Jeszcze raz przyznaję się do błędu - oto prawdziwa colorea RH1083. Ciernie i skórka też inne.
Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam takie same RH 1083, ciekawe do kogo, hehe. Natomiast mnie to wygląda na formę colorejki, która opisana została przez Mosti, jako gavazzii. Pytanie tylko, czy to można uznać, skoro Mosti do opisu użył materiału Rauscha spod WR 493, kiedy w oryginalnym spisie Rauscha pod tym numerem jest M. atrovirens v. raulii, czyli... całkiem inna roślina ;)

A nasiona w sensie, że prosto od Hillmanna? :shock:
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kolejny piękny kolorowy wątek z interesującymi roślinami górskimi. Będą go oczywiście odwiedzał na bieżąco i podziwiał ładne rośliny i ich kwiaty. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

O, cześć Heniu :-). No kto poza Tobą i Andrzejem użyłby Parodii jako avatara? ;:7
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

czarny pisze:Mam takie same RH 1083, ciekawe do kogo, hehe. Natomiast mnie to wygląda na formę colorejki, która opisana została przez Mosti, jako gavazzii. Pytanie tylko, czy to można uznać, skoro Mosti do opisu użył materiału Rauscha spod WR 493, kiedy w oryginalnym spisie Rauscha pod tym numerem jest M. atrovirens v. raulii, czyli... całkiem inna roślina ;)
Wiesz, ja nie jestem taki skrupulatny jak Ty, nie sprawdzam wszystkich szczegółów itd. Gavazzi mam, kwitły w zeszłym roku, kwiaty mają bardziej magentowe, kolor trochę jak u niektórych sulek albo u odmian atrovirens. Colorea jest ciemnoczerwona, dla mnie taka jak pygmaea typ ze stanowiska, z którego opisał ją chyba Ritter.

A raulii? Proszę. Z nasion od Fischera, więc powinna być OK. Kwiaty wpółzamknięte z powodu pogody (zdjęcie z dziś).
Obrazek
Mariusz
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Aha - nasiona od samego Hillmanna były, tak. On raz do roku sprzedaje nasiona i osobno odrosty, każdy może kupić.
Mariusz
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Mariusz DLW napisał(a):
kto poza Tobą i Andrzejem użyłby Parodii jako avatara?
Jam ci to... ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy w sensie każdy? Ma jakś stronkę czy coś? Bo jakoś nigdy nie trafiłem... :roll:
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Tutaj jest dostępny mail do Ralfa: http://ralph.cs.cf.ac.uk/cacti/collecto ... nitials=rh Trzeba się go zapytać o aktualną ofertę nasion. Powinien odpisać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

O jak fajnie, następny wątek z mediolobivkami ;:138
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też się cieszę, że Mariusz :wink: założył wątek. W końcu od niego mam jakieś 1/3 swojej kolekcji ;:224
Będzie co podziwiać ;:108
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No zaczątek mojej też w sumie też. A zainteresował mnie ten Hillmann, teraz już chyba za późno na nasiona, ale może bliżej jesieni spróbuje posłać majla. Tylko czy faktycznie on sam nie miesza z pomyłkami, bo trochę zamieszań u niego jest, a to przecie świeży materiał. Takie rośliny od Rittera czy Rauscha to już mamy któreś pokolenie to nie dziwne, że czasem jest coś przekręcone, pomylone, zapylone czym innym.
I tez czekam na fotki. To słońce w końcu kiedyś musi się pojawić :]
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Ralf raczej sprzedaje nasiona zbierane w naturze. To, że roślinki rosną inne niż wskazuje ich nazwa oznacza bardziej błąd przy identyfikacji znaleziska niż pomieszanie nasion, czy skundlenie w kolekcji. Mam kilka lobiwek z jego nasion i także nie zgadzam się z ich nazwami. Natomiast wiem, że w tych rejonach rosną właśnie takie roślinki jakie mam z nasion i pod tym względem jest ok.

Mi takie szachrajstwa także zdarzają się od czasu do czasu. Znajduję coś w naturze, oznaczam a po kilku latach dochodzę do wniosku, że to jednak inny takson i zmieniam jego nazwę. Materiał w kolekcji pozostaje ten sam, numerek także się nie zmienia, rotuje tylko nazwa gatunkowa/odmiana/forma itp. Przykładem niech będzie choćby TB041.1, oznaczony jako L.cardenasiana. Jak roślinki po latach zakwitły długimi, białymi kwiatami musiałem je przemianować na E.obrepanda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się, że Ralf sprzedaje i nasiona przywiezione, i zebrane u siebie z zapylonych importów.
Kiedyś zamówiłem też nasiona Echinocereusów ;:14, i... nic nie kiełkowało, pewnie były meksykańskie, ale już stare i nieżywe ;:202. Natomiast rebucjowe nasiona z wcześniejszymi numerami kiełkują, zatem nie mogą być ze stanowisk, bo już byłyby za stare na dobre wschody.
A że zdarzają się mu pomyłki (bo chyba nie świadome szachrajstwo), to fakt. Dwa razy siałem ten sam numer Medio torquaty - popatrzcie, co wyszło:

Obrazek
Mariusz
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Ja tam widzę piękność :D
Mogła bym taką mieć u siebie ;:112
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”