Sosny, sójki, sarny i inne takie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sosny, sójki, sarny i inne takie

Post »

Ja tak jak Marzka,też na starcie więc wpisuję siężeby ci pokibicować ;:215

Pozdrawiam-Bejka
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Jak mówisz ,że dopiero zaczynasz to i ja się wpisuję , bo taki sam etap u mnie :D Okolica i sama działka po prostu bajeczne ;:63 z psami na pewno znajdziecie jakiś kompromis ,wiem z własnego doświadczenia :;230 Domek naprawdę super i jak szybko powstał ;:138 kupiliście gotowy do pstawienia :?:
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Aneczko! Piękne okolice i domek uroczy, aż nie mogę doczekać się, kiedy wstawisz aktualne foty... ;:138 Zapowiada się wspaniale!
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tez sie wpisuje zeby nie zgubic watku, okolica piekna, domek przesliczny a ogrod zobaczysz bedzie bajeczny juz go widze oczami wyobrazni :wit ;:138
BASIA
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
I ja się odhaczam, będę śledzić Twoje poczynania ogrodowe. Pięknie będzie :D
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Przepiękna okolica i miejsce urocze.W koło drzewa a za sąsiadów zwierzęta.Tylko podziwiać.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Aniu tak pięknie zaczełaś i co się stało?Odezwij się i pokaż co u ciebie nowego :tan

:wit Bejka
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale pięknie ;:oj Co prawda droga odśnieżona, ale ja już wiem najlepiej, że ta nie zawsze jest... Na arzie mało ogrodowo, ale będę tu zagladać na 100% by oglądać zmiany ;:138
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Przepraszam ,że tak zniknęłam ale czuję się pokonana przez ogród :roll:
Rośliny albo umierają same albo psy im w tym pomagają :evil: chciałam chociaż mieć ładny trawnik ale konsekwentnie więcej jest na niej chwastów niż trawy.
Ech jak Wy to robicie ? Szacunek wielki :)

ps. porobię dzisiaj zdjęcia działki i poproszę o kilka rad.

edit :

Jw poproszę o kilka porad. Chyba każdy początkujący ogrodnik zalicza porażki , ja jednak mam ich zdecydowanie za dużo.
Nasza działka choć ciekawa jest bardzo trudnym kawałkiem ziemi. Piaszczysta ziemia mimo nawiezienia nie zmieniła swoich właściwości i gleba jest pylista i wiecznie sucha. Mało co na niej rośnie a jeśli rośnie to kiepsko. Przygoda ogrodnicza będzie cięższa niż zakładałam a budowa choć nieskończona pochłonęła wszystkie zasoby pieniężne co zdecydowanie utrudnia wszelkie ogrodowe "projekty" ;)

Psy gdy upodobają sobie jakieś miejsce za chwilę nie ma tam już trawy.
Tak było i przy wejściu do domu więc posadziłam tam cyprysika.
Już kupowany był lekko brązowy w środku, pani jednak mnie uspokajała ,że jesienią one się tak zachowują i nie ma się czym przejmować.
Niby ładny ale jakby się przyjrzeć ... naprawdę jest ok i nie potrzeba mu magnezu?

Obrazek
Obrazek

Uwielbiam bez , jego zapach i wygląd kwiatów dlatego chciałam mieć go jak najbliżej tarasu a teraz się zastanawiam czy nie jest zbyt na środku i czy to dziwnie nie wygląda...

Obrazek
Obrazek

Przy wykuszu mamy 3 dosyć duże sosny, za późno (chyba?) na ich przycinanie by miały bardziej zwartą budowę są już spore i gubią igły nad potęgę. Kilkanaście m2 jest dosłownie usłane igłami. Chcę jej ściąć zostawiając jeden pniak na karmnik. Uwielbiamy oglądać ptaki w trakcie siedzenia przy stole. Co posadzić w ich miejsce by w miarę szybko nie było tam łyso? Myślałam o brzozach . Szczególnie long trunk mnie urzekły (no może oprócz ceny :P ) a może macie jakieś inne propozycje? Może bez tam posadzić ? Myślałam tam też o rabacie tylko co zrobić by mi jej psy nie zadeptały?

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Oj nie przejmuj się... ;:196 Nie do końca skończony dom, puste konto i kredyt hipoteczny to normalne :D Też tak mam, choć lekko odbijam się od dna. Ale już 2 lata mieszkam. Tym samym wszystkie prace w ogrodzie wykonuję sama, bo tak też jest taniej. Trawnikiem bym się nie przejmowałam. Angielskiego nigdy nie będziesz mieć, skoro otaczają Cię lasy i pola. Chwasty zawsze jakieś będą. Iglak nie wygląda źle. Podkarmiłabym go jesiennym nawozem i będzie dobrze. A wokół bzu zrobiłabym rabatkę i zaraz będzie to inaczej wyglądać. I tak już wiele zrobiliście. Mieszkasz w przepięknym miejscu ;:173 Domek jest śliczny, jest ogrodzenie, jest gdzie usiąść i dzieciaczki mają się gdzie bawić. Żyć nie umierać ;:138
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Dzięki Sweety za pocieszenie ;:196
Też wszystko robimy sami - powoli, bo mężowi oprócz pracy czas zżerają dojazdy do niej a ja muszę najczęściej urozmaicać czas 2,5 letniej córce , która szybko się nudzi.

Nam minie 2 lata w grudniu choć po ogrodzie jakoś tego nie widać. Rabatę bym chciała tylko czy w tym miejscu? wyrwałam stamtąd obrzeże i w sumie nie mam na nią pomysłu. Może coś podpowiesz? Póki co mam 2 mini rabaty przed domem choć też do końca nie przemyślane ,bo przecież dom z racji tego ,że drewniany musi być malowany, no i jeszcze w następnym roku obkładanie fundamentu nas czeka :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dobrze, że wróciłaś do nas z uroczym domkiem, wykończonym i myślę że jesteście w nim szczęśliwi. Ogród powoli urządzisz. Piszesz o psach, a nie widzisz możliwości wytyczenia im jakiegoś miejsca gdzie przebywałyby na co dzień. Działka jest duża i mogłabyś zrobić im wolierę. Kwestia wielkości zależy od kieszeni, bo trzeba to ogrodzić np. siatką i zrobić bramkę. Mogłyby mieć tam swoje budy. A po ogrodzie biegałyby wtedy jak jesteście i Wy w ogrodzie.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Witaj Masko. Radzono nam już to (większy pruł siatkę i robiły sobie przebieżki po wsi więc dostał pod choinkę pastucha) ale nie zdecydowaliśmy się. Te psy mieszkały z nami 7 lat w bloku więc już samo wyrzucenie ich do pom. gospodarczego było dla nich szokiem, bo dotąd miały legowiska w naszej sypialni. Teraz jednak doceniają ,bo mają zrobioną klapkę w drzwiach i sobie wchodzą i wychodzą kiedy chcą.
Kojec na za wiele się nie zda ,bo najwięcej zniszczeń robią jak nas nie ma i nie ma im kto uwagi zwrócić a wtedy to ja wolę jak biegają luźno.

Zresztą to są psy towarzysze a nie obrońcy więc taka banicja była by dla nich karą straszną.
Muszę jakoś mądrze wymyślić nasadzenia by im nie przerywać ścieżek i może w końcu się dogadamy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja też mam psa który ma swoje wady i nie umiemy się z nimi dogadać, bo to sprawa instynktu. Mogę Ci tylko życzyć powodzenia!
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Doigrały się ! Hosty przy cyprysiku wsadzone na przeczekanie do wiosny kiedy to zrobimy rabatę pozostały tylko wspomnieniem , oprócz tego znowu rozgrzebały rośliny pod oknem kuchennym. Będą psio-ludzkie ciche dni i całkowita banicja z dywanu!! :evil:
Ja im pokażę fochy ,że śmialiśmy wyjechać! :evil:

Maska czy ja dobrze kojarzę ,że masz alaskana? Temperamentne psy!

Pomożecie mi z kwestią nasadzenia po sosnach i ew utworzeniu rabaty z bzami ? Bo to dopiero czubek góry z prośbami :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”