Storczyki KaRo - reaktywacja

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karo :P

Jasne, że to co idzie , jest dobre ;:63 -
a co bliżej , nie powiem , może być nowy przyrost-->czyli tworzyć sie będzie wkrótce pseudobulwa. Jak osiągnie swoją dojrzałość wyda pędy kwiatowe. Taki jest w skrócie cykl.

ale..tez w niektórych/zygopetalum hybr.inne/ pęd kwiatowylubi iść równolegle z młodą psb.

Pewnie :P dalej nie bedziemy wiedzieć co idzie dopóki to nie bedzie większe,Obstawić mogę na 80%na przyrost ,lecz kto wie???

A w ogóle co to za storczyk ???

A kompozycja.... pięknie sie prezentuje, .. można , a.. nawet trzeba zestawiać. Lubią takie klimaty ...ale podglądać je trzeba , czy aby :evil: duszno im w dole nie będzie/ruch powietrza utrudniony!!/

pozdrawiam-Jovanka ;:100
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

KaRo czy kordylina stoi razem ze storczykami w tym "naczyniu"?

A tak przy okazji - też mam kordylinę i odbarwiają mi się dalikatnie dolne liście. Nie są całe bordowe, mają odbarwienia żółto - zielonawe. Czy to norma?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeszcze moment i juuuuuuuż do ogrodu - nie będę ich kisić w akwarium ,dostarczę im powietrza. :wink:

Agato- w tym akwarium jest bardzo gruba warstwa keramzytu i stoją w nim
storczyki,skrętnik,strelicja,szparag,paprotki ,cycas i kordylina.

Delikatne przebarwienia u kordyliny są normalne ale zwróć uwage na tę żółć- bo może świadczyć jednak albo o przesuszeniu albo o przelaniu co jest mniej prawdopodobne. Jednak nie wiem w jakim kierunku optować u CIebie.
:D
Awatar użytkownika
agasta
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

To bardziej prawdopodobne, że u mnie jest przesuszenie :) Odkąd zalałam zamiokulkasa jestem przewrażaliwiona na punkcie podlewania :?
A czy możliwe, że odbarwienie jest z nadmiaru światła (słońce ma tylko do godz 11 rano).
U mnie zamisat kermazytu, w każdym sklepie proponują hydrokulki, więc używam tych kulek :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jovanko ratuj!
Macodes petola- jest chory! :(
Odniosłam wrażenie jakby się kurczył - coraz mniejsze wydają mi się liście!
Wyjęłam przed momentem z doniczki a tam korzenie dosłownie oblepione podłożem.
W podłożu są kawałki :shock: gąbki-myjki.
Zopbacz sama jak to wygląda :(

Obrazek

Obrazek

Jestem przerażona bo nie umiem sobie poradzić z natłokiem myśli.
Może takie podłoże jest wskazane ale czemu "wrosło " w korzenie,czy może to jest przyczyną zamierania storczka.?
Popełniłam jakiś błąd - ale żebym wiedziała jaki?Jak naprawić zło?Czy da się w ogóle?
W Tobie cała nadzieja. :?
Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam Karo ciepluteńko :P i biegnę z pocieszeniem-

Pewnie jakiś błąd popełniłaś ;:95 - nie wiem jaki, najlepiej zerknij jesczce raz do karty uprawy- na stronie storczykowej. Porównasz, czy aby w warunkach u Ciebie, nie ma znacznych różnic.

Czyli może odpowiesz sobie co mu zrobiłaś :P

-jakie zasady trzeba uwzględnić:
-podłoże nie powinno nigdy przesychać , ale wszystko z umiarem. Nadmiar to tendencja zgnilizny!!!
-podłoże musi mieć strukturę lużną
-dosyć to żarłoczne- każde podlewanie 1/4-1/2 dawki---->teraz nawóz bogaty w azot musi być aplikowany, w końcu lata można przejść na zrónoważony lub fosforowy. Choć w nich nie chodzi tak o kwitnienie :P
-stanowisko cieniste wskazane, ale nie absolutne.

To, co w podłożu znalazłaś nie jest złe , gąbki stosują uprawcy :P dla gromadzenia wilgotności- taki substytut mchu sphagnum, oblepienie korzeni moim zdaniem świadczy o przesuszeniu podłoża- samo oblepienie jest normalne, korzenie nie są gładkie, pokryte są włośnikami /pewnie :P /i chętnie się wczepiają w co się da. Króciunie są, więc wygląda na zlepek.
Ważne, aby korzenie nie były zgnite.

Musisz zmienić podłoże-->dać nowe.Pokombinuj ale ma być lużne np.ziemia liściasta nawet z kawałakmi liści suchych -->bukowe, grubszy żwirek, pumeks, keramzyt do tego łęty paproci. U nas nie ma drzewiastych :P więc chociaż tyle możemy dać. Pewnie w swoich znajdziesz takie wyleniałe liście paproci-daj szkielet pocięty na drobne kawałki.

Taka pielęgnacja , inspekcja doniczki , obcinania...itp. jest elementem uprawy, więc nie jest to tragedia ani dla Ciebie ani dla storczyka.
Po prostu , ;:108 normalka dla storczykowca, my tylko staramy się im stworzyć warunki bytowania na miarę mini dżungli.

Napisz gdzie to :wink: nieszczęście stoi - może brakuje mu wilgoci ogólnej , sa upały!!!świeżego powietrza mu trzeba również.
Ale ostrożność w ogrodzie konieczna-są poławiacze takich smakołyków---> :P ślimory!!!!.

pozdrawiam z tropików moich :P
Jovanka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

dziękuję Jovanko-żyję dalej :) ,potrzebowałam chyba Twojego potwierdzenia ,że uprawa storczyków to nie tylko ich podlewanie.Przecież żyją i ja muszę obserwować czy żyją dobrze,czy coś im zmienić."Normalka storczykowa",której jeszcze sobie nie przyswoiłam stąd moja panika.
Zastanawiam się teraz spokojniej już i widzę swoje dwa a może nawet trzy :evil: błędy:
1.przesuszenie
2.brak świeżego powietrza - stoi przecież w akwarium razem z pozostałymi storczykami ,skrętnikiem ,strelicją i paprocią,która akurat jego cieniuje swoimi liściami przed południowym oknem.
3.niewiedza czy nawóz storczykowy wystarcza dla tego żarłoka w dostarczeniu jemu odp[owiedniej ilości azotu?czy może włączyć inny ?jaki?

Już się biorę za przygotowanie podłoża i kilkuminutową kąpiel a potem wyniosę do ogrodu na wietrzenie -powieszę w makramie na jabłonce,choć wolałabym na orzechu włoskim - tylko czy to dobre sąsiedztwo?
:D :D :D
dziękuję jeszcze raz za szybką pomoc Jovanko.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Mam też drugą- tym razem wspaniałą wiadomość-którą pragnę się podzielić z Wami

Ludisia discolor-wypuszcza nowy pęd :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładne storczyki. Gratuluję.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

KaRo pisze:

Ludisia discolor-wypuszcza nowy pęd :D
Po prawie miesiącu ten ped pewnie już jest ogromny :shock: Możemy liczyć na aktualne fotki?? :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oczywiście - niebawem :D
Sprawa się jednak skomplikowała- bo tempo wzrostu tego pędu zostało nieco zahamowane :wink:
Z doniczki wyszły kolejne dwa pędy- coś za coś ! :D :D :D
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I wszystkie są kwiatowe??
No to zapowiada się "uczta zmysłów" jak tylko zakwitną na wszystkich pędach... echhh a u mnie falki wypuszczają się :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Czy kwiatowe tego nie wiem ,nie znam się jeszcze na tyle by to wiedzieć-dla mnie są to liściowe bo poprzedni kwiat wyrastal ze środka rozety liściowej.
Jeśli cały cykl od jednego kwitnienia do następnego -odbędzie się u mnie - będę mogła mieć jakieś przemyślenia i wyrażać się jaśniej,precyzyjniej niż dotyczczas.
Jak dotąd nie wiem nic o storczykach o kolejnych fazach ich rozwoju - mogę tylko gdybać -czego się wystrzegam.
Wstawię zdjęcia - to będzie najlepszy obraz tego co się u mnie dzieje w sprawie storczyków. :D :D :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tak, to jednak są liście ,już to widać :D .
Niech będzie nowych pędów jak najwięcej,niech będzie - czary mary,niech będzie!!!! :D :D :D :wink: :wink: :wink:

W widocznej fazie wzrostu są moje wszystkie storczyki poza chorującym Macodes petola.
Zdesperowana ,wystawiłam go na balkon - jest w doniczce z dużą juką ocieniony mocno wielkim chwastem.
Muszę go mieć 'pod ręką ' i 'na oku'. :( :( :(
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SUPERRR!!! Gratuluje z powodu przyrostów!!
Jak będziesz mieć więcej roślinek to może kiedyś zaryzykujesz i pozwolisz jednej zakwitnąć?? (Bo o ile dobrze pamiętam to ten storczyk jest z tych co to po kwitnieniu kaput :( )

Przykro mi z powodu choroby Macodes ;:144 Czy już w tej sprawie radziłaś się "Storczykowej Pani" - Jovanki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”