Belinek zdjęcia moich pomidorów - co sądzicie, jakieś porady?
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: zdjęcia pomidorów - co sądzicie, jakieś porady?
Więc ja sądzę że kapryśna ta twoja rodzinka a tak na serio każdy lubi inny smak pomidora i do uprawy wybiera się takie które odpowiadają pod tym względem. Nie wiem czy uprawiasz swoje pomidory po raz pierwszy, jeśli tak, to w następnym roku odmiany dobierzesz bardziej pod wrażliwość kubków smakowych najbliższych.
Niektóre pomidory mają skłonności do pękania czy zielonej piętki, czasami w charakterystykach podają jakie szczególnie, ale nie mogę teraz tego znaleźć, dotyczy to również kwaśności poszczególnych odmian.Może twój pomidor był jeszcze niezbyt dojrzały, są też takie które nadają się do konsumpcji 2-3 dni po zerwaniu.
Niektóre pomidory mają skłonności do pękania czy zielonej piętki, czasami w charakterystykach podają jakie szczególnie, ale nie mogę teraz tego znaleźć, dotyczy to również kwaśności poszczególnych odmian.Może twój pomidor był jeszcze niezbyt dojrzały, są też takie które nadają się do konsumpcji 2-3 dni po zerwaniu.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może dlatego twarde i kwaśne,że przenawożone.Moje sadzone około 20 maja zarówno w folii jak i w gruncie są jeszcze zielone.Jeszcze daleka droga przed nimi do dojrzewania.A kiedy sadziłeś,że już dojrzały?
Pozdrawiam.Maria
Pozdrawiam.Maria
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
Cześć Maraga! i elik_49, przepraszam nie zauważyłem dwóch odpowiedzi.
Pomidory sadziłem 24 kwietnia na dobrze wynawożone stanowisko pod pomidory.
W czasie przymrozków były nakryte agrowłóknina i jaszcze dogrzewałem palnikiem na gaz.
Pomidory sadziłem 24 kwietnia na dobrze wynawożone stanowisko pod pomidory.
W czasie przymrozków były nakryte agrowłóknina i jaszcze dogrzewałem palnikiem na gaz.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Jeśli posadził odmiany wczesne to już są dojrzałe ... ja mam Betalux i też już zbieram dojrzałe owoce , zarówno w gruncie jak i w namiocie foliowym , on rzeczywiście jest kwaśny . Mam go po raz pierwszy i to jest chyba taka jego cecha . 

- Belinek
- 100p
Adam S. czy miałbyś możliwość zrobienia fotki twoich pomidorków dla porównania jaka to odmiana?
Tak mogę zrobić
tak na teraz mogę powiedzieć , że jest to odmiana karłowa , owoce niezbyt duże .

- Belinek
- 100p
Czy taki pęd wyrastający z końca grona wzmocni i przyspieszy przyrost pomidorów na tym gronie?
Przeglądając to forum nikt nie mógł odpowiedzieć na ten temat.

Przeglądając to forum nikt nie mógł odpowiedzieć na ten temat.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nawet gdy grona mają za dużo kwiatów to w pewnych przypadkach je się przerzedza , a wyrastające pędy należy koniecznie usuwać , bo niepotrzebnie pobiera pokarm ,a zysku co w ...
Żeby pomidory były słodsze to należy zwrócić na zasilanie magnezem ,potasem ,a mniej azotu i oczywiście wapno w normie .
Żeby pomidory były słodsze to należy zwrócić na zasilanie magnezem ,potasem ,a mniej azotu i oczywiście wapno w normie .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Belinek chyba niezbyt dokładnie przeglądałeś wątki, temat był poruszany wielokrotnie, nie potrzebnie dopuściłeś do zawiązania tych owoców, dawno powinieneś je usunąć, tzn. w momencie pojawienia się kwiatów.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Belinek powiem Ci tak 
Żeby pomidory były słodkie , musi być odpowiednie stężenie soli mineralnych w podłożu . Jeśli zrobisz za wysokie pomidory będą kwaśne , jeśli za niski też kwaśne . Ważne też są proporcje między poszczególnymi składnikami. Jeśli jest zimno, a jest niskie stężenie soli w podłożu owoce będą bardziej podatne na pękanie .
Możesz poprawić smak podając K i Mg
Ale teraz akurat zajadam się ogórami małosolnymi i popija krwawa mery z zeszłorocznych pomidorów, więc zapraszam

Żeby pomidory były słodkie , musi być odpowiednie stężenie soli mineralnych w podłożu . Jeśli zrobisz za wysokie pomidory będą kwaśne , jeśli za niski też kwaśne . Ważne też są proporcje między poszczególnymi składnikami. Jeśli jest zimno, a jest niskie stężenie soli w podłożu owoce będą bardziej podatne na pękanie .
Możesz poprawić smak podając K i Mg
Ale teraz akurat zajadam się ogórami małosolnymi i popija krwawa mery z zeszłorocznych pomidorów, więc zapraszam

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Belinek moje swojskie są w smaku dużo lepsze od kupnych, może mają twardą skórkę ale za to są słodkie smaczne i aromatyczne. Powoli zaczynają dojrzewać, posadzone 3 maja pierwszy już skonsumowany
, nie zamieniłbym ich na sklepowe.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Moja rodzina już przeszło 20 lat nie jadła kupionego pomidora .
pozdrawiam Ludwik
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Belinek!
To mnie Bracie pocieszyłeś odpowiedzią.Sadziłeś miesiąc wcześniej ode mnie.Dzięki
Ekopom!
Aż zazdroszczę Twojej Rodzinie.Uwielbiam pomidory,na razie muszę zadowolić się kupowanymi.
I tak jak kiedyś napisała Ania-Kozula u mnie w tym roku w gruncie już są dosyć ładne owoce a w folii niespecjalnie.
I żałuję,że być może są za gęsto posadzone(w folii).Są 4 rzędy a lepiej dla nich byłoby tylko 2 rzędy.Za rok tak zrobię.
Pozdrawiam i życzę udanych plonów.
To mnie Bracie pocieszyłeś odpowiedzią.Sadziłeś miesiąc wcześniej ode mnie.Dzięki
Ekopom!
Aż zazdroszczę Twojej Rodzinie.Uwielbiam pomidory,na razie muszę zadowolić się kupowanymi.
I tak jak kiedyś napisała Ania-Kozula u mnie w tym roku w gruncie już są dosyć ładne owoce a w folii niespecjalnie.
I żałuję,że być może są za gęsto posadzone(w folii).Są 4 rzędy a lepiej dla nich byłoby tylko 2 rzędy.Za rok tak zrobię.
Pozdrawiam i życzę udanych plonów.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Betalux należy do moich ulubionych pomidorów, u mnie był taki w sam raz, raczej słodkiAdam S. pisze:ja mam Betalux i też już zbieram dojrzałe owoce , zarówno w gruncie jak i w namiocie foliowym , on rzeczywiście jest kwaśny . Mam go po raz pierwszy i to jest chyba taka jego cecha .

Coś chyba macie nie tak z podłożem lub z nawożeniem.
Pozdrawiam, Maciek.