Zieloni podopieczni u fiskompa
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zieloni podopieczni u fiskompa
Piękne rośliny Basiu
Widac, że je kochasz i masz do nich, jak to mówią "dobrą rękę". 
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- fiskomp

- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Alu, Elu bardzo dziękuję.
Moja babcia (85 lat) jest pasjonatką kwiatów zawsze miała piękny ogród i w domu też zawsze było dużo kwiatów, szparagusy cissusy, hoje amarylisy to są ulubione kwiaty mojej babci. A teraz znów na nie jest moda.
Pamiętam z dzieciństwa taki sielski obrazek 15 m płotu obsadzonych wąską linią z floksów wiechowatych. Teraz jest trochę nudno większość ogrodów jest szczelnie obsadzonych nieśmiertelną tują. Ech ale się ponarzekałam
Moja babcia (85 lat) jest pasjonatką kwiatów zawsze miała piękny ogród i w domu też zawsze było dużo kwiatów, szparagusy cissusy, hoje amarylisy to są ulubione kwiaty mojej babci. A teraz znów na nie jest moda.
Pamiętam z dzieciństwa taki sielski obrazek 15 m płotu obsadzonych wąską linią z floksów wiechowatych. Teraz jest trochę nudno większość ogrodów jest szczelnie obsadzonych nieśmiertelną tują. Ech ale się ponarzekałam
Bardzo mnie pocieszył widok Twojego skrętniczka. Moje liście też tak marnieją w doniczce i myślałam już, że nic z nich nie będzie, ale chyba dam im jeszcze szansę po tym, jak zobaczyłam, jak ładnie u Ciebie wypuszczają młode listeczki.
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Basiu, ja pierwsze lata dzieciństwa spędziłam na wsi. Mieszkaliśmy razem z dziadkami i prababcią.
I ja pamiętam inny sielski i jakże polski obrazek. Drewniany płot ogradzający przydomowy ogródek, a przy nim rząd pięknych,
kolorowych i majestatycznych malw. I tego widoku brakuje mi teraz w ogrodach i na działkach.
I ja pamiętam inny sielski i jakże polski obrazek. Drewniany płot ogradzający przydomowy ogródek, a przy nim rząd pięknych,
kolorowych i majestatycznych malw. I tego widoku brakuje mi teraz w ogrodach i na działkach.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- fiskomp

Elu doskonale to rozumiem, kwiaty zapamietane z dzieciństwa wspominamy z semtymentem. Teraz jest dużo ciekawych odmian malw i warto je sadzić w ogrodzie, u mnie same sie wysiewają, uważam tylko przy plewieniu.
Mroofka na pewno uda się uratować Twojego skrętnika z jednego listka można pozyskać naprawdę wiele sadzonek. Niektórzy rozmnażają całego listka jak przy fiołkach afrykański, ale wtedy otrzymujemy jedną góra dwie sadzonki. Dzieląc liść wzdłuż nerwu otrzymamy trzy i wiecęj, tak samo dzieląc liść na odcinki (jak u mnie na zdjęciu). Mój zanim wypuścił nowe listki był nakryty odciętą górą z butelki plastkiowej (taka mini szkarenka).
dziękuję za odwiedziny i życzę dużo
- agata06
- 1000p

- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Witam serdecznie
Widzę, że dorodne i zdrowe okazy u Ciebie mieszkają
Z niecierpliwością czekam na więcej 
Widzę, że dorodne i zdrowe okazy u Ciebie mieszkają
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
- fiskomp

Troche Was ponudzę znanymi odmianami doniczkowców, ale co tam......

anturim scherzerianum, od M na imieniny, u mnie już 5 rok, pierwszy raz rozsadzone w jesieni i wszystkie sadzonki się przyjęły

tu widać zawiązki kwiatów

tillandsia cyanea-uratowana przez sąsiadkę (dostała od znajomej z kwiaciarni kilka okazów i po pierwszej reanimacji rozdała innym sąsiadom w tym mnie)

Zamia lub ziemiokulkas, teraz wypuszcza trzy nowe pędziki, z których rozwiną się listki

wielkanocnik (schlumbergera) różowy, malutki miał 5 pączków, ale zakwitł tylko jeden

peperomia caperata prezent z imienin pracowniczych, sama dla siebie pewnie bym nie zakupiła, to roślina nie z mojej bajki jak to ktoś powiedział (zresztą kaktusów też nie posiadam).

Benek mam go 6 lat z malutkiej roślinki w doniczce p9 wyrósł na takiego kwiatucha. Teraz trochę mu ta zima poszkodziła i sieje listkami.
I ostatnia moja miłość (obowiam się storczykozy, fiołkoza mnie ominęła

obecnie ma trzynaście rozwiniętych kwiatów i 3 pączki kwiatowe, u mnie kwitnie powtórnie na przedłużonym pędzie. Oprócz niego posiadam jeszcze dwa, ale niestety mają teraz przerwę w kwitnieniu
Na zakończenie rozwijająca się bulwa gloksynii o kolorze kwiatów bordo (wg.sprzedawcy)

Miłego popołudnia.Baśka.
- fiołek afrykański
- 100p

- Od: 22 wrz 2008, o 10:53
ale gigantyczny benek ;D i jaki ma busz w listkach ;)
nieźle wypasiony jest ;)
storczyk też niezły ;) i piękny kolorek kwiatów ma ;) podlewasz go do podstawki czy do doniczki bezpośrednio??
nieźle wypasiony jest ;)
storczyk też niezły ;) i piękny kolorek kwiatów ma ;) podlewasz go do podstawki czy do doniczki bezpośrednio??
Piękne kwiatuszki posiadasz
Bencio piękny i dorodny
Bencio piękny i dorodny
- fiskomp

Z powodu tego forum, które odwiedzam już czwarty miesiąc zaczynam popadać w powolną florozę, terez zaczynam cierpieć na odmianę storczykozy. Piewszy etap choroby: to odwiedziny w każdym dziale roślinnym, przegląd zaczynam od storczyków? Teraz mam 3 falki. Myślicie, że będzie się pogłębiać?

to mój falek w pełnym rozkwicie

a to mój prezent 8 marcowy, kolejny skrzydłokwiat (prezent od kolegów z pracy)
A to z wymiany kwiatów z Ursą (Urszulką)

dwa skrętniki biały i niebieski i ceropegia woodii, która ukorzeniam pod takim oto namiotem

a tu mój fiołeczek kundelek, pierwsze kwitnienie

a tu moje gloksynie trochę podrosły

a wczoraj w majstrze dokupiłam jeszcze gloksynie białą z postrzępionym brzegiem i białą w czerwone drobne kropeczki (jak piegii)
ciekawe czy rzeczywiście taki będzie kwiat?
No kwiatuszki pokazałaś piękne
Oby więcej takich szalejących ze wzrostem było
Oby więcej takich szalejących ze wzrostem było
- renka1
- 500p

- Od: 10 mar 2011, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witaj piękne te twoje kwiaty,co jeden to większy i ładniejszy,ciekawa jestsm czym nas jeszcze zaskoczysz
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
Moje kwiaty doniczkowe
Też kupiłam gloksynię białą z postrzępionym brzegiem.A twoje kwiatuszki cudeńko. 
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Witam serdecznie i wpadam popodziwiać twoje zielone oczywiście hojki masz superowe ale urzekł mnie nefloepis jest niesamowity 
- fiskomp

Trzynastko dziękuję za pochwały paproci, ale Twoje kwiaty są także piękne, szczegółnie hojki. Ucieszyła mnie informacja w Twoim wątku o częstości czyszczenia akwarium, ja mam 70-litrowe z czterema welonkami i masą glonojadków i sumików. Welonki maja na imię stefan (2x) i dorotka (2x). Akawrium zakupione na prośbę mojego 5 latka.