Zieloni podopieczni u fiskompa

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zieloni podopieczni u fiskompa

Post »

Piękne rośliny Basiu ;:138 Widac, że je kochasz i masz do nich, jak to mówią "dobrą rękę". :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Alu, Elu bardzo dziękuję. ;:180
Moja babcia (85 lat) jest pasjonatką kwiatów zawsze miała piękny ogród i w domu też zawsze było dużo kwiatów, szparagusy cissusy, hoje amarylisy to są ulubione kwiaty mojej babci. A teraz znów na nie jest moda.
Pamiętam z dzieciństwa taki sielski obrazek 15 m płotu obsadzonych wąską linią z floksów wiechowatych. Teraz jest trochę nudno większość ogrodów jest szczelnie obsadzonych nieśmiertelną tują. Ech ale się ponarzekałam ;:14
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Bardzo mnie pocieszył widok Twojego skrętniczka. Moje liście też tak marnieją w doniczce i myślałam już, że nic z nich nie będzie, ale chyba dam im jeszcze szansę po tym, jak zobaczyłam, jak ładnie u Ciebie wypuszczają młode listeczki.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Basiu, ja pierwsze lata dzieciństwa spędziłam na wsi. Mieszkaliśmy razem z dziadkami i prababcią.
I ja pamiętam inny sielski i jakże polski obrazek. Drewniany płot ogradzający przydomowy ogródek, a przy nim rząd pięknych,
kolorowych i majestatycznych malw. I tego widoku brakuje mi teraz w ogrodach i na działkach. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Elu doskonale to rozumiem, kwiaty zapamietane z dzieciństwa wspominamy z semtymentem. Teraz jest dużo ciekawych odmian malw i warto je sadzić w ogrodzie, u mnie same sie wysiewają, uważam tylko przy plewieniu.

Mroofka na pewno uda się uratować Twojego skrętnika z jednego listka można pozyskać naprawdę wiele sadzonek. Niektórzy rozmnażają całego listka jak przy fiołkach afrykański, ale wtedy otrzymujemy jedną góra dwie sadzonki. Dzieląc liść wzdłuż nerwu otrzymamy trzy i wiecęj, tak samo dzieląc liść na odcinki (jak u mnie na zdjęciu). Mój zanim wypuścił nowe listki był nakryty odciętą górą z butelki plastkiowej (taka mini szkarenka).
dziękuję za odwiedziny i życzę dużo ;:3
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Witam serdecznie :wit
Widzę, że dorodne i zdrowe okazy u Ciebie mieszkają ;:108 Z niecierpliwością czekam na więcej ;:65
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D
Troche Was ponudzę znanymi odmianami doniczkowców, ale co tam......
Obrazek
anturim scherzerianum, od M na imieniny, u mnie już 5 rok, pierwszy raz rozsadzone w jesieni i wszystkie sadzonki się przyjęły
Obrazek
tu widać zawiązki kwiatów :tan
Obrazek
tillandsia cyanea-uratowana przez sąsiadkę (dostała od znajomej z kwiaciarni kilka okazów i po pierwszej reanimacji rozdała innym sąsiadom w tym mnie)
Obrazek
Zamia lub ziemiokulkas, teraz wypuszcza trzy nowe pędziki, z których rozwiną się listki :tan
Obrazek
wielkanocnik (schlumbergera) różowy, malutki miał 5 pączków, ale zakwitł tylko jeden ;:223
Obrazek
peperomia caperata prezent z imienin pracowniczych, sama dla siebie pewnie bym nie zakupiła, to roślina nie z mojej bajki jak to ktoś powiedział (zresztą kaktusów też nie posiadam).
Obrazek
Benek mam go 6 lat z malutkiej roślinki w doniczce p9 wyrósł na takiego kwiatucha. Teraz trochę mu ta zima poszkodziła i sieje listkami.
I ostatnia moja miłość (obowiam się storczykozy, fiołkoza mnie ominęła :D )
Obrazek
obecnie ma trzynaście rozwiniętych kwiatów i 3 pączki kwiatowe, u mnie kwitnie powtórnie na przedłużonym pędzie. Oprócz niego posiadam jeszcze dwa, ale niestety mają teraz przerwę w kwitnieniu
Na zakończenie rozwijająca się bulwa gloksynii o kolorze kwiatów bordo (wg.sprzedawcy)
Obrazek
Miłego popołudnia.Baśka.
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

ale gigantyczny benek ;D i jaki ma busz w listkach ;)
nieźle wypasiony jest ;)

storczyk też niezły ;) i piękny kolorek kwiatów ma ;) podlewasz go do podstawki czy do doniczki bezpośrednio??
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Piękne kwiatuszki posiadasz ;:108
Bencio piękny i dorodny :tan
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D
Z powodu tego forum, które odwiedzam już czwarty miesiąc zaczynam popadać w powolną florozę, terez zaczynam cierpieć na odmianę storczykozy. Piewszy etap choroby: to odwiedziny w każdym dziale roślinnym, przegląd zaczynam od storczyków? Teraz mam 3 falki. Myślicie, że będzie się pogłębiać?
Obrazek
to mój falek w pełnym rozkwicie
Obrazek
a to mój prezent 8 marcowy, kolejny skrzydłokwiat (prezent od kolegów z pracy)
A to z wymiany kwiatów z Ursą (Urszulką) :heja
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dwa skrętniki biały i niebieski i ceropegia woodii, która ukorzeniam pod takim oto namiotem
Obrazek
a tu mój fiołeczek kundelek, pierwsze kwitnienie
Obrazek
a tu moje gloksynie trochę podrosły
Obrazek
Obrazek
a wczoraj w majstrze dokupiłam jeszcze gloksynie białą z postrzępionym brzegiem i białą w czerwone drobne kropeczki (jak piegii)
ciekawe czy rzeczywiście taki będzie kwiat? ;:65
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

No kwiatuszki pokazałaś piękne :shock:
Oby więcej takich szalejących ze wzrostem było ;:108
Awatar użytkownika
renka1
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj piękne te twoje kwiaty,co jeden to większy i ładniejszy,ciekawa jestsm czym nas jeszcze zaskoczysz
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
nadija28
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 15:05

Post »

Też kupiłam gloksynię białą z postrzępionym brzegiem.A twoje kwiatuszki cudeńko. ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Witam serdecznie i wpadam popodziwiać twoje zielone oczywiście hojki masz superowe ale urzekł mnie nefloepis jest niesamowity :)
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzynastko dziękuję za pochwały paproci, ale Twoje kwiaty są także piękne, szczegółnie hojki. Ucieszyła mnie informacja w Twoim wątku o częstości czyszczenia akwarium, ja mam 70-litrowe z czterema welonkami i masą glonojadków i sumików. Welonki maja na imię stefan (2x) i dorotka (2x). Akawrium zakupione na prośbę mojego 5 latka.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”