Astry (Callistephus) choroby,problemy

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Coz, astry posadzilam co 5 cm... A jest to odmiana chryzantemowa mix. Zobaczymy co z tego wyrosnie. :D

A czy ktos moze poradzic w jakiej odleglosci sadzic przypoludnik stokrotkowy?
Bo tego jeszcze musze posadzic w ogrodku przed domem...
anulka pisze: Agatko najwyżej ,jak będą za gęsto to bedziesz mogła zrywac do wazonu.
Miedzy innymi z tym wlasnie zamiarem posialam astry. Takze nie pogniewam sie jak bedzie ich duzo ;:80
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wazne tez jest czy to sa astry karłowate czy wysokie.Ale i tak wg mnie byly jeszcze za male na pikowanie.Moje sa wieksze i jeszcze ich nie rozsadzalam
Awatar użytkownika
jolanda
50p
50p
Od: 20 kwie 2007, o 19:40

Post »

Choroba atakuje gdy już na miejscu stałym wypuszczą kilka listków. Liście zaczynają się zwijac, marszczyc i stają się jakby przypalone. Dzieje się tak każdego roku, u sąsiadów też. Nie widac gołym okiem żadnych owadów. Pryskam profilaktycznie na mszyce ale skutek jest mizerny. Choroba ta nie niszczy jednak kwiatów. Ostatnie liście przykwiatowe też nie są chore jednak mała roślinka jest bardzo biedna a jej wzrost opóżniony. Siałam już różne odmiany i wszystkie atakuje ta sama choroba.Co to może bydc i jak z tym walczyc?
moje roślinki moja radośc
malwek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2008, o 15:48

Astry

Post »

W ubiegłym roku wsadziłam kilka astrów-jakaś niska odmiana.Troszkę kwitły,ale mam teraz dylemat,ponieważ w tamtym miejscu gdzie siedziały jest ogromna ilość zielonych listków,w wychodzących z ziemi.Czy to możliwe,że w tak ogromnej ilości ta bylina mi się rozrosła.Było 6 sztuk ,teraz zrobił się z tego cały łan.Nie ma pewności ,czy to to i nie wiem czy kopać czy zostawić :( Rozrasta to się tak szaleńczo?
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p
Od: 9 wrz 2007, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jest bardzo możliwe. U mnie rosły takie drobne fioletowe (po poprzednim właścicielu). Jesienią trochę wykopałam z tego łanu i myślałam, że będzie tego mniej.... :? Niestety teraz znowu jest tam peeełno zielono-bordowych listków. Mam nadzieję, że jak je wykopię jesienią - bo w tym roku pozwolę im jeszcze rosnąć - to się pozbędę tego "chwastu", który wcale mi się nie podoba. :roll:
Pozdrawiam
Kasia

"Zielonym do góry!"
irma510
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2007, o 13:12

Astry

Post »

Mam na klombie kilka astrów i obawiam się że zmarnieją,ponieważ pomarszczły się im listki.Przyglądałam się im ale nie zauważyłam żadnych szkodników .Może trzeba było spojrzeć przez lupkę.Pryskałam już je wywarem z cebuli i czosnku ,bo został mi od warzyw.Podonie wyglądają liście słonecznika.Może u kogoś wystąpiły podobne objawy to proszę o radę.
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Irmo, u mnie też były pomarszczone, po dokładnym obejrzeniu znalazłam mszyce na samych czubkach, opryskałam mospilanem i robactwo padło :) Po ostatnich deszczach "ruszyły z kopyta", to samo było na słonecznikach, też opryskałam.
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
irma510
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2007, o 13:12

Astry

Post »

Dziękuję za odpowiedż . Opryskam je decisem bo akurat mam go w swoich zasobach i zobaczymy jaki będzie efekt.
nata133
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 13:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem to jakas horoba

Mam pytanko do milosnikow astrow : na opakowaniach pisza ze wysiewac do gruntu w maju. Niektore w kwietniu. W internecie czytalam ze chinskie mozna w kwietniu , a kto wysiewal w kwietniu i ktorego i czy ne pozamarzaly i w ogóle schodza ? :?:

Moja mama wysiewa w marcu - ale dlugo by byl moj grod bez kwiatow, chce sie jak najszybciej miec kwiaty.
Pozdrawiam wszystkih.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

I ja miałem ten problem. Ale ktoś powiedział ze astrów nie powinno się podlewać.Tylko to co napada. Ale pomogło ! Astry jakby dotknięciem ruszczki.Podlewa się tylko jak się robi rozsadę.
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szymon, z tym podlewaniem to bzdura. Wiem, że astry nie mogą przez kilka lat rosnąć na tym samym miejscu. Tak właśnie rozsadzałam (co drugi- trzeci rok) i były mizerniutkie. W ub. roku posadziłam w miejscu, gdzie jeszcze nigdy nie rosły, ze względu na suszę były często i obficie podlewane , wyrosły i kwitły bardzo ładnie, bez żadnych oprysków, ani śladu chorób i mszyc.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

no może ale u mnie zawsze były w innym miejscu.A jak je przestałem podlewać to doszły do siebie.Może to zbieg okoliczności ze doszły do siebie.
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
nata133
100p
100p
Kontakt:

Post »

Tak, wiem ze mozna do doniczek, ale ja mam do posiania do doniczek wenidium, zlocien jednoroczny, gazanie, a na dodatek posiana sasanka i krokusy na razie w donicy w domu :) i mam tylko wolne 2 parapety.

Astrow mam 3 opakowania, dlatego interesuje mnie czy jesci wysiac w kwietniu do gruntu to czy nasionom nic sie nie stanie :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Od: 3 maja 2007, o 18:24

Astry

Post »

Astry , cynie , przypołudniki i inne sieję w połowie kwietnia do gruntu - w tunelik przykryty
agrowłókniną. Bardzo szybko wschodzą .

W ub. roku we wrześniu same wysialy mi się przypołudniki - śliczne liscie , nie zdążyły
zakwitnąć.
nata133
100p
100p
Kontakt:

Post »

A jak sadzicie czy na slonecznej poludniowo zachodniej dzialce beda rosly astry z umowa ze będę podlewac co wieczor ,czy na nic-poniewaz to miejsce jest tak zwana "patelnia" ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”