Kompost i nie tylko...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Suszony obornik: na pewno ma mniej zwiazku azotu, które szybko się ulatniają - dlatego obornik przykrywamy folią lub szczelnie glebą w trakcie pryzmowania (przechowywania). Natomiast inne składniki podlegaja degeneracji w niewielkim zakresie - utrata wilgoci powoduje zmniejszenie masy, łatwiejszy transport w celach handlowych.
Obornik świeży można stosować pod: pomidora, ogórek... Są to rośliny o dużych potrzebach / wymaganiach pokarmowych, dobrze tolerują wysokie stężenie gnojowicy - roztworu produktów, wypłukiwanych ze świeżego obornika. Ale mogę się mylić, bo to są dane sprzed 30 lat, kiedy moi rodzice mieli ogródek warzywny i tak tłumaczyli + trochę wiedzy ze szkoły (jestem pożal się Boże mechanizator...
)
Obornik świeży można stosować pod: pomidora, ogórek... Są to rośliny o dużych potrzebach / wymaganiach pokarmowych, dobrze tolerują wysokie stężenie gnojowicy - roztworu produktów, wypłukiwanych ze świeżego obornika. Ale mogę się mylić, bo to są dane sprzed 30 lat, kiedy moi rodzice mieli ogródek warzywny i tak tłumaczyli + trochę wiedzy ze szkoły (jestem pożal się Boże mechanizator...

Pozdrawiam. Jacek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Soul w lutym nie zapowiadają mrozów, czyli ziemia nie będzie zamarznięta. Kup ten obornik i przekop go. Nie dawaj go tylko tam gdzie wysiejesz marchew i pietruszkę. Tam obornik dasz jesienią. Jak przywieziesz go na działkę to zgromadź w jednym miejscu i przykryj folią lub innym materiałem by nie trącił swoich właściwości i stopniowo przekopuj.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Dziękuję Jacku za odzew, ale czy go stosowałeś? W jaki sposób,jakja pisze:Suszony obornik: na pewno ma mniej zwiazku azotu, które szybko się ulatniają - dlatego obornik przykrywamy folią lub szczelnie glebą w trakcie pryzmowania (przechowywania). Natomiast inne składniki podlegaja degeneracji w niewielkim zakresie - utrata wilgoci powoduje zmniejszenie masy, łatwiejszy transport w celach handlowych.
i jakie były efekty ?
Kto go stosował ? I jakie doświadczenie może przekazać ? Proszę ;:85
-