a z doświadczenia wiem że tam liczy się tylko kształt owocu i możliwie długi okres przydatności do handlu. Jeżeli twierdzisz że jest on również smaczny to tylko zazdrościć
Jakie pomidory uprawiać w gruncie, a jakie w szklarni ?
-
Ogrodnik111
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 41
- Od: 8 sty 2007, o 18:17
- Lokalizacja: Oleśnica
-
Ogrodnik111
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 41
- Od: 8 sty 2007, o 18:17
- Lokalizacja: Oleśnica
To zależy co masz na myśli jeżeli chodzi Ci o uprawę amatorską do niskiego tuneliku to polecam pomidorki gruntowe typu: Krakowski , Malinowe Ożarowskie czy Gigant jak możesz wydać więcej pieniędzy i zależy Ci na czymś lepszym to możesz spróbować dość nowego pomidorka Malinowy Henryka F1 (20szt nasion ok. 3zł paczka) lub stare odmiany szklarniowe typy SłonkaF1 ,Perkoz, Julia F1, Karmina F1 Remiz F1, Bekas F1 Tukan F1, Pelikan F1 ...to odmiany rodzimej hodowli typowo amatorskie tutaj musisz liczyć się już z wydatkiem ok 20zł za 100 nasion(paczka) Jak nie masz ochoty na robienie rozsady to możesz pozwolić sobie na to co dostaniesz u producenta (ogrodnika)Erazm pisze:A jakie odmiany pomidorów polecasz do tunelu foliowego?
Niestety jak chodziło Ci o uprawę typowo handlową to nie mogę za bardzo pomóc ( śledzić artykuły w Haśle Ogrodniczym
)
Ogrodnik
Sadzonki Pomidorów
Witam,
Chce zasiac pomidory w doniczkach zebym mnial swoje sadzonki ,pytanie jest takie jakią odmiane kupic i czy juz mozna siac?????? i prosze o porade jak przy nich sie obchodic,tzn: ile i jak czesto podlewac???
z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Chce zasiac pomidory w doniczkach zebym mnial swoje sadzonki ,pytanie jest takie jakią odmiane kupic i czy juz mozna siac?????? i prosze o porade jak przy nich sie obchodic,tzn: ile i jak czesto podlewac???
z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
-
Mariola54
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4850
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawy
Spaiki zależy gdzie chcesz później sadzić pomidorki?
Czy na polu czy w namiocie foliowym a może w szklarni.
Poczytaj ten wątek i dowiesz się wszystkiego.
Przy okazji zajrzyj tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=645
Czy na polu czy w namiocie foliowym a może w szklarni.
Poczytaj ten wątek i dowiesz się wszystkiego.
Przy okazji zajrzyj tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=645
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7003
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: centrum
Spaiki123 przeczytaj mój pierwszy post na stronie 1 oraz m.in. http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/pomidory.html
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2717
http://www.wodr-bratoszewice.agro.pl/ra ... echnik.htm temat "Produkcja rozsady pomidora"
Polecam zwłaszcza pierwszy link.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2717
http://www.wodr-bratoszewice.agro.pl/ra ... echnik.htm temat "Produkcja rozsady pomidora"
Polecam zwłaszcza pierwszy link.
Pozdrawiam Andrzej.
Marysiu-to tak jak ja!!!.Bawole Serce jest pyszny!Mam tez tą odmianę w wersji pomarańczowej
Szkoda tylko,że pomidory malinowe dużo tracą w przetworach.Przecier z pomidorów malinowych jest kwaśny i o mniej intensywnym kolorze ,niz z innych odmian:(.A najlepsze są soki z koktailowych-takie słodziutkie ;:13
Pozdrawiam-bietka
My przetwory robimy z odmiany "Lima" (to te podłużne). Są dość twarde i bardzo mięsiste. Zapasteryzowane w całości są prostu pyyyyszne! Zajadamy się nimi całą zimę, bo pomidory w sklepach o tej porze roku są po prostu FUJ!bietka pisze:Szkoda tylko,że pomidory malinowe dużo tracą w przetworach.Przecier z pomidorów malinowych jest kwaśny i o mniej intensywnym kolorze ,niz z innych odmian:(
chatte, takie zapasteryzowane pomidory oczywiście są miększe niż świeże, ale można je np. pokroić na plasterki. Ja takie pomidorki ze słoika wykorzystuję na różne sposoby- najczęściej kroję w kostkę, dodaję przyprawy świeże zioła i zajadam
A to mój przepis: umyte pomidory (tak jak pisałam, najlepsza jest "Lima", ale można wykorzystać inne twarde pomidory, np. "Karat") układam w słoikach, dodaję sól (ok. 1 płaska łyżeczka na słoik 0,9l), zalewam wrzątkiem i pasteryzuję około 15 minut. Pomidory można wcześniej delikatnie nakłuć, żeby nię pękały.
SMACZNEGO!
A to mój przepis: umyte pomidory (tak jak pisałam, najlepsza jest "Lima", ale można wykorzystać inne twarde pomidory, np. "Karat") układam w słoikach, dodaję sól (ok. 1 płaska łyżeczka na słoik 0,9l), zalewam wrzątkiem i pasteryzuję około 15 minut. Pomidory można wcześniej delikatnie nakłuć, żeby nię pękały.
SMACZNEGO!







