Jakie pomidory uprawiać w gruncie, a jakie w szklarni ?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 8 sty 2007, o 18:17
Lokalizacja: Oleśnica

Post »

Jak już mówiłem nie znam tej odmiany chodzi mi tylko o to że jest ona przeznaczona typowo do produkcji wielkotowarowej
a z doświadczenia wiem że tam liczy się tylko kształt owocu i możliwie długi okres przydatności do handlu. Jeżeli twierdzisz że jest on również smaczny to tylko zazdrościć :D
Ogrodnik
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6996
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: centrum

Post »

A jakie odmiany pomidorów polecasz do tunelu foliowego?
Pozdrawiam Andrzej.
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 8 sty 2007, o 18:17
Lokalizacja: Oleśnica

Post »

Erazm pisze:A jakie odmiany pomidorów polecasz do tunelu foliowego?
To zależy co masz na myśli jeżeli chodzi Ci o uprawę amatorską do niskiego tuneliku to polecam pomidorki gruntowe typu: Krakowski , Malinowe Ożarowskie czy Gigant jak możesz wydać więcej pieniędzy i zależy Ci na czymś lepszym to możesz spróbować dość nowego pomidorka Malinowy Henryka F1 (20szt nasion ok. 3zł paczka) lub stare odmiany szklarniowe typy SłonkaF1 ,Perkoz, Julia F1, Karmina F1 Remiz F1, Bekas F1 Tukan F1, Pelikan F1 ...to odmiany rodzimej hodowli typowo amatorskie tutaj musisz liczyć się już z wydatkiem ok 20zł za 100 nasion(paczka) Jak nie masz ochoty na robienie rozsady to możesz pozwolić sobie na to co dostaniesz u producenta (ogrodnika)

:wink:
Niestety jak chodziło Ci o uprawę typowo handlową to nie mogę za bardzo pomóc ( śledzić artykuły w Haśle Ogrodniczym
) :D
Ogrodnik
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4850
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

Ogrodniku dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Ja hoduję pomidorki wyłącznie amatorsko :D :D :D
w tunelu foliowym wys ok 2,30 ( nie wiem czy to jest wysoki czy niski :D )
spaiki123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 8 maja 2006, o 09:23

Sadzonki Pomidorów

Post »

Witam,
Chce zasiac pomidory w doniczkach zebym mnial swoje sadzonki ,pytanie jest takie jakią odmiane kupic i czy juz mozna siac?????? i prosze o porade jak przy nich sie obchodic,tzn: ile i jak czesto podlewac???
z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4850
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

Spaiki zależy gdzie chcesz później sadzić pomidorki?
Czy na polu czy w namiocie foliowym a może w szklarni.
Poczytaj ten wątek i dowiesz się wszystkiego.
Przy okazji zajrzyj tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=645
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6996
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: centrum

Post »

Spaiki123 przeczytaj mój pierwszy post na stronie 1 oraz m.in. http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/pomidory.html
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2717
http://www.wodr-bratoszewice.agro.pl/ra ... echnik.htm temat "Produkcja rozsady pomidora"
Polecam zwłaszcza pierwszy link. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
dziadek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 16 sty 2007, o 10:13

Post »

A które są słodkie i dobre w smaku?Poproszę o poradę
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Posty: 105
Od: 20 sty 2007, o 12:39
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Post »

A ja zawsze sama przygotowuję rozsadę pomidorów (z własnych nasion). Mam kilka wypróbowanych odmian (np. "Bawole serce", "Złoty Ożarowski"), ale każdego roku "eksperymentuje" i szukam nowych odmian.

a to moja "kolekcja":
Obrazek
bietka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 12
Od: 19 sty 2007, o 23:45
Lokalizacja: Zalesie Górne

Post »

Marysiu-to tak jak ja!!!.Bawole Serce jest pyszny!Mam tez tą odmianę w wersji pomarańczowej :) Szkoda tylko,że pomidory malinowe dużo tracą w przetworach.Przecier z pomidorów malinowych jest kwaśny i o mniej intensywnym kolorze ,niz z innych odmian:(.A najlepsze są soki z koktailowych-takie słodziutkie ;:13
Pozdrawiam-bietka
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4850
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

Marysiu piękna ekspozycja pomidorków.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

dziadek pisze:A które są słodkie i dobre w smaku?Poproszę o poradę
Dla mnie najsłodsze są koktajlowe :D
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Posty: 105
Od: 20 sty 2007, o 12:39
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Post »

bietka pisze:Szkoda tylko,że pomidory malinowe dużo tracą w przetworach.Przecier z pomidorów malinowych jest kwaśny i o mniej intensywnym kolorze ,niz z innych odmian:(
My przetwory robimy z odmiany "Lima" (to te podłużne). Są dość twarde i bardzo mięsiste. Zapasteryzowane w całości są prostu pyyyyszne! Zajadamy się nimi całą zimę, bo pomidory w sklepach o tej porze roku są po prostu FUJ!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Marysiu, czy mogłabyś powiedzieć, jak je pasteryzujesz? Czy one nie miękną po wpływem pasteryzacji ? Bo zgadzam się z Tobą, ze zimą pomidory ze sklepu nie nadają się do jedzenia.
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Posty: 105
Od: 20 sty 2007, o 12:39
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Post »

chatte, takie zapasteryzowane pomidory oczywiście są miększe niż świeże, ale można je np. pokroić na plasterki. Ja takie pomidorki ze słoika wykorzystuję na różne sposoby- najczęściej kroję w kostkę, dodaję przyprawy świeże zioła i zajadam :D

A to mój przepis: umyte pomidory (tak jak pisałam, najlepsza jest "Lima", ale można wykorzystać inne twarde pomidory, np. "Karat") układam w słoikach, dodaję sól (ok. 1 płaska łyżeczka na słoik 0,9l), zalewam wrzątkiem i pasteryzuję około 15 minut. Pomidory można wcześniej delikatnie nakłuć, żeby nię pękały.

SMACZNEGO!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”