Psiząb

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Psiząb

Post »

Psi ząb , po kwitnieniu , obumiera i zanika , dlatego zalecają ,wetknięcie znacznika , w te miejsce , by tam nie grzebać :D
Na wiosnę wyjdzie znowu :D
Carpe Diem...
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 00:15

Post »

Wielkie dzięki :D . Dobrze, że kijki bambusowe wbiłam bo teraz niewiedziałabym gdzie są.:)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czy psizębów u Was z czasem przybywa, rozrastają się jakoś? Ja posadziłam 'Pagoda' dwa lata temu, pierwszy raz zakwitły wszystkie 'ząbki', ale następnego roku już było mniej :( Dokupiłam teraz parę po 4 zł sztuka na targach, ale mam obawę, że z tych poprzednio posadzonych będzie jeszcze mniej :?
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Kontakt:

Post »

selli7->

prawdopodobnie trzymasz je w złych warunkach. Moje psizęby (też Pagoda :P) mam o 4-5lat i zrobiła się z nich ładna kępka. Potrzebują miejsca półcienistego, glebę próchniczą, żyzną i wilgotną.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Swoje psie zęby wykupuje jak tylko zaczynają zasychać liście i rozsadzam nawet w tym samym miejscu, bo mają tendencje do nadmiernego zagęszczania się i drobnienia cebul - wtedy są tylko liście bez kwiatów.
'Pagoda' to mieszaniec, ma spore cebule.
Moje rosną w miejscach słonecznych do lekko ocienionych. Gleba jest piaszczysta z dużą zawartością próchnicy, z wierzchu 5-10cm przekompostowanej kory.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosną u mnie na glebie półciężkiej, takiej piaszczysto gliniastej, żyznej.Przed sadzeniem domieszałam takiej torfiastej + piasek, ale może za mało, albo nie służy im mało przepuszczalny grunt niżej :roll: :?:
xipe- też w przyszłym sezonie wykopię, bo mam wrażenie, że liście wyrosły (czyli cebulka jest) tylko kwiatów mniej.Mam wrażenie, że kwiaty były w tym roku tez troszkę mniejsze niż bezpośrednio po posadzeniu:?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Selli7 pamiętaj, że cebulki są wrażliwe na przesuszenie. Najlepiej je od razu posadzić lub o ile to nie możliwe przechować je w torfie do czasu sadzenia.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, :) Ostatnio trafiłam dopiero w październiku, nie były przesuszone, duże, ale trochę się martwię,że późno, bo ogólnie zakupione cebulki psizębu trzeba sadzić wcześnie, w sierpniu, gdyż długo się ukorzeniają.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Okryj je z wierzchu korą mieloną albo stroiszem.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Tak się dzieje. Jedynie niepokojące może być bardzo raptowne i dość prędkie zasychanie liści.

jarek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego u psizębu 'Pagoda' nie wyrosły do końca i zaschły pączki? Są takie różowawe, ale wyraźnie zahamowany jest wzrost? Część ma 3 rok, powodem może być niewykopywanie, ale 5 ząbków sadziłam zeszłej jesieni i też tak mają.Ogólnie mam tylko kilka niewielkich kwiatków :(
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

A nie zmarzły ? Moje tak się w tej sytuacji zachowywały. Teraz biegam z doniczkami i nakrywam.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie , nie zmarzły, bo wtedy wszystkie, a kilka kwiatków i dorodne liście są.Po prostu część pąków jest jakby 'pusta', są tylko pręciki okryte czymś przysychającym na krótszych niż kwiaty łodyżkach, tak jakby pąki przestały rosnąć na pewnym etapie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

mój psiząb rośnie 2-gi sezon. Ma więcej kwiatków i trzy łodyżki...

taki był w I-szym sezonie...

Obrazek

a taki teraz...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Uważacie, że trzeba go wykopać ? a kiedy sadzić ponownie ? Po I-szym sezonie go nie wykopywałam...

Bardzo podobają mi się te kolorowe psiezęby, ale dotychczas na takie nie trafiłam...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zdjęcie moich zasuszonych pączków psizębów 'Pagoda', o których wspominałam na poprzedniej stronie.Nie wiem jaka może być przyczyna, ze część pąków nie wyrosła i zaschła, nawet tych posadzonych w zeszłym roku :( Może ktoś wie?

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”