Dynia ozdobna (Cucurbita)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje były ciemno zielone z pomarańczowymi plamami, wielkości małej gruszki ( rosły w betonowym kwietniku, w półcieniu) Sąsiadki w gruncie, pędy urosły tak, że dynie zwiały na pobliskie korty. Peonio !Czy ten wiklinowy stolik stoi na werandzie? Tworzy fajny klimat z dyniami i trawą. ;:61 Pozdrawiam, :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Akilis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 maja 2009, o 15:15

Post »

Kiedy można przesadzić dynię do ogródka ? Nasiona wysiewałam w połowie kwietnia, teraz już roślinka ma jakies 5 cm i zaczynają jej rosnąć drugie liście.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Akilis dynie możesz posadzić już nie długo jak minie możliwość przymrozków.Lub nawet teraz ale zrób jej jeszcze jakąś osłonę z foli i powinno być dobrze.Nie wiem czemu się tak boicie tych krzyżowania odmian.Ja w tym roku będę specjalne krzyżował i zobaczymy co mi wyrośnie :)
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Ariszo, to nie jest sułtański {turecki} turban. Turban jest bardziej płaski i czapkę ma bardzo podwiniętą pod spód, tak, że ten widoczny na Twoim grzybku trzon jest jakby schowany w czapce. Całość przypomina pieczarkę bez ogonka.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p

Post »

W zeszłym roku krzyżowałem specjalnie moje dynie ozdobne.W tym roku z zeszło rocznych nasion uzyskałem owoce o kształcie cukinii :D. Zmiana kształtu w 100%
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p

Post »

I o to moje owoce.Łudząco podobne do cukinii. Obrazek

A teraz dowody, że to nie cukinia.Liść wielkości 50cm. Obrazek

Niektóre owoce są kolorowe.A cukinia nie. Obrazek

Najważniejsze typ wzrostu. Obrazek :wink: :wink: A jak tam wasze dynie ozdobne. :P
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Re: Dynia ozdobna

Post »

Czy dynia ozdobna w kształcie laboratoryjnej kolby z mocno wydłużoną szyjką będzie owocowala uprawiana bez podpór? Gdzieś bylo napisane, że tykwy prowadzi się jako pnącze. A dynie?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dynie też można prowadzić na pergoli lub trejażu, tylko trzeba podwiązywać większe owoce.
bielinek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 cze 2012, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,

Miałbym kilka pytań odnośnie dyni ozdobnej. Podłużne owoce z charakterystycznymi brodawkami.

Po jakim czasie od wsadzenia owoce dyni ozdobnej nadają się do zbioru ?
Czy dynia ozdobna może być uprawiana płożąca, czy nie robią się odbarwienia ?
Nie mam możliwości wsadzenia pod ogrodzeniem itp.
Czy nadawałby się przymocowany sznurek na dwóch końcach na wysokości kilkunastu/kilkudziesięciu centymetrów jako podpora ?

Pozdrawiam.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Bielinek, trzeba sprawdzić jak długi jest okres wegetacji danej odmiany. Często w sierpniu, w drugiej połowie, można zbierać owoce. Są gotowe do zbioru, gdy przestaną rosnąć, są wybarwione, nie zmieniają już koloru, skórka jest stwardniała. Dynie ozdobne można uprawiać na ziemi, ale mogą się odbarwić (nie każda odmiana).
A do czego byś przymocował te sznurki? Pędy dyni muszą mieć mocną podporę.
bielinek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 cze 2012, o 20:48

Post »

Ania D. pisze:Bielinek, trzeba sprawdzić jak długi jest okres wegetacji danej odmiany. Często w sierpniu, w drugiej połowie, można zbierać owoce. Są gotowe do zbioru, gdy przestaną rosnąć, są wybarwione, nie zmieniają już koloru, skórka jest stwardniała. Dynie ozdobne można uprawiać na ziemi, ale mogą się odbarwić (nie każda odmiana).
A do czego byś przymocował te sznurki? Pędy dyni muszą mieć mocną podporę.

Dostałem same nasiona dyni, nie wiem dokładnie jaka jest to odmiana. Chciałem się dowiedzieć czy zbiera się ją po dwóch, trzech miesiącach czy może dłużej.... bo wysiałem dość późno i dopiero teraz będę sadził.
Sznurek chciałem przymocować na dwóch końcach do jakichś "kijków" czy czegoś mocniejszego. Ale nie wiem czy takie coś będzie się nadawać.
Ania D.
500p
500p

Post »

Bielinek, takie rusztowanie może być za słabe. Potrzeba czegoś bardziej stabilnego.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

bielinek, Generalnie sama roślina już jest bardzo ciężka nie wspominając ile owoców wyda. Krzak może mieć 12 metrów i 10 owoców (które mogą być nawet dosyć ogromne) na dobrze nawiezionej glebie. U dyń ozdobnych panuje zasada, że tak jak tykwy zbiera się je przed samymi przymrozkami. Nie radziłbym np ich zbierać w lipcu, czy sierpniu. Mogą wtedy szybciej zacząć gnić i zamiast mieć je do później wiosny i dłużej to na jesieni już nie będą miały czego ozdabiać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Właśnie odkryłam, że moja dynia ozdobna posiana byle gdzie bo odnalzłam zakupione w zeszłym roku nasionka i nie było już miejszca gdzie bym ją mogła umieścić. Ale jest nawet pięc małychroślinek. Nie będą sie miały niestety na czym wspierać, No chyba, że im cos wymyślę.

Czy dynię należy czymś nawozić? Dodam, że rośnie na piachu :)
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Ania D.
500p
500p

Post »

Justka, dynie są bardzo żarłoczne i wymagające jeśli chodzi o nawożenie. Na słabej ziemi roślinka będzie mała i albo bez owoców albo z niewielką ich ilością. Nawożenie jest bardzo ważne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”