Dynia ozdobna (Cucurbita)
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Akilis dynie możesz posadzić już nie długo jak minie możliwość przymrozków.Lub nawet teraz ale zrób jej jeszcze jakąś osłonę z foli i powinno być dobrze.Nie wiem czemu się tak boicie tych krzyżowania odmian.Ja w tym roku będę specjalne krzyżował i zobaczymy co mi wyrośnie 

Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
- Szymonambar222
- 500p
- Szymonambar222
- 500p
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia ozdobna
Czy dynia ozdobna w kształcie laboratoryjnej kolby z mocno wydłużoną szyjką będzie owocowala uprawiana bez podpór? Gdzieś bylo napisane, że tykwy prowadzi się jako pnącze. A dynie?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dynie też można prowadzić na pergoli lub trejażu, tylko trzeba podwiązywać większe owoce.
Witam,
Miałbym kilka pytań odnośnie dyni ozdobnej. Podłużne owoce z charakterystycznymi brodawkami.
Po jakim czasie od wsadzenia owoce dyni ozdobnej nadają się do zbioru ?
Czy dynia ozdobna może być uprawiana płożąca, czy nie robią się odbarwienia ?
Nie mam możliwości wsadzenia pod ogrodzeniem itp.
Czy nadawałby się przymocowany sznurek na dwóch końcach na wysokości kilkunastu/kilkudziesięciu centymetrów jako podpora ?
Pozdrawiam.
Miałbym kilka pytań odnośnie dyni ozdobnej. Podłużne owoce z charakterystycznymi brodawkami.
Po jakim czasie od wsadzenia owoce dyni ozdobnej nadają się do zbioru ?
Czy dynia ozdobna może być uprawiana płożąca, czy nie robią się odbarwienia ?
Nie mam możliwości wsadzenia pod ogrodzeniem itp.
Czy nadawałby się przymocowany sznurek na dwóch końcach na wysokości kilkunastu/kilkudziesięciu centymetrów jako podpora ?
Pozdrawiam.
Bielinek, trzeba sprawdzić jak długi jest okres wegetacji danej odmiany. Często w sierpniu, w drugiej połowie, można zbierać owoce. Są gotowe do zbioru, gdy przestaną rosnąć, są wybarwione, nie zmieniają już koloru, skórka jest stwardniała. Dynie ozdobne można uprawiać na ziemi, ale mogą się odbarwić (nie każda odmiana).
A do czego byś przymocował te sznurki? Pędy dyni muszą mieć mocną podporę.
Ania D. pisze:Bielinek, trzeba sprawdzić jak długi jest okres wegetacji danej odmiany. Często w sierpniu, w drugiej połowie, można zbierać owoce. Są gotowe do zbioru, gdy przestaną rosnąć, są wybarwione, nie zmieniają już koloru, skórka jest stwardniała. Dynie ozdobne można uprawiać na ziemi, ale mogą się odbarwić (nie każda odmiana).
Dostałem same nasiona dyni, nie wiem dokładnie jaka jest to odmiana. Chciałem się dowiedzieć czy zbiera się ją po dwóch, trzech miesiącach czy może dłużej.... bo wysiałem dość późno i dopiero teraz będę sadził.
Sznurek chciałem przymocować na dwóch końcach do jakichś "kijków" czy czegoś mocniejszego. Ale nie wiem czy takie coś będzie się nadawać.
Bielinek, takie rusztowanie może być za słabe. Potrzeba czegoś bardziej stabilnego.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
bielinek, Generalnie sama roślina już jest bardzo ciężka nie wspominając ile owoców wyda. Krzak może mieć 12 metrów i 10 owoców (które mogą być nawet dosyć ogromne) na dobrze nawiezionej glebie. U dyń ozdobnych panuje zasada, że tak jak tykwy zbiera się je przed samymi przymrozkami. Nie radziłbym np ich zbierać w lipcu, czy sierpniu. Mogą wtedy szybciej zacząć gnić i zamiast mieć je do później wiosny i dłużej to na jesieni już nie będą miały czego ozdabiać.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie odkryłam, że moja dynia ozdobna posiana byle gdzie bo odnalzłam zakupione w zeszłym roku nasionka i nie było już miejszca gdzie bym ją mogła umieścić. Ale jest nawet pięc małychroślinek. Nie będą sie miały niestety na czym wspierać, No chyba, że im cos wymyślę.
Czy dynię należy czymś nawozić? Dodam, że rośnie na piachu
Czy dynię należy czymś nawozić? Dodam, że rośnie na piachu

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Justka, dynie są bardzo żarłoczne i wymagające jeśli chodzi o nawożenie. Na słabej ziemi roślinka będzie mała i albo bez owoców albo z niewielką ich ilością. Nawożenie jest bardzo ważne.