Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Blue Monkey pisze:niesamowite :shock: jakby każdy kwiatek miał linie papilarne :shock:
to się odnosi tylko do tych z dużymi plamami czy do tych w kropki też?
właściwie to do wszystkich, co mają jakiś wzorek. nawet u tych, co mają mało kropek, każdy kwiat ma inaczej ułożone kropki. nie ma dwóch takich samych kwiatów.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Wspaniały początek, też mi się marzy falenopsis w takim kolorku :lol:
Chociaż zauważyłam że coś "bordowo" się u mnie robi, czas na coś żółtego chyba :roll: :lol:
Życzę szybkiego powiększenia kolekcji :wink: oraz by ten "pierworodny" :wink: jak najdłużej kwitł :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takiego kolorku jeszcze nie mam, nie spotkałam do tej pory na swojej drodze takiego. Ale jak spotkam to kto wie..... ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Agnieszko, chciałaś zobaczyć korzenie więc mimo, że już dostałam wyczerpującą odpowiedz na wszelki wypadek je pokażę. oto one: powietrzne Obrazek Obrazek Obrazek
i ziemne Obrazek Obrazek
na pędzie kwiatowym jedno oczko jest jakby odrobinkę uchylone a pod nim jest baaardzo maleńkie "coś". W sumie ledwo to widać-jest sobie z czego robić nadzieję??
i jescze cos na sam koniec-najnowsze osiągnięcie mojego dzielnego falka:D Obrazek
pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Basiu jak na moje oko to te korzonki wyglądają bardzo zdrowo. masz piękne storczyki :)
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

No tak, podpowiedzi udzieliła Mery :) Ale miło, że specjalnie się fatygowałaś z fotkami korzeni :) W jaki sposób zwiększysz im wilgotność? Twój dzielny żuczek wygląda świetnie :) Też coś tam widzę..
To ja typ niepokorny :)
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Na razie postawiłam doniczkę nad podstawką z wodą i zamówiłam w kwiaciarni keramzyt, powinien być w przyszłym tygodniu. Ale tym czasem woda sobie paruje. Na kaloryferze mam dwie kamionki gdzie dolewam wody, tez paruje stamtąd. I co rano opryskuję powietrzne korzenie wodą. Myślisz że starczy?
Staram się na noc obniżać o kilka stopni temperaturę w pokoju licząc podstępnie że nakłonię to oczko działania:D
ale się właśnie bardzo zmartwiłam bo pączek który, jak sądziłam po rozmiarze, szykował się do pójścia w slady żuczka jakoś zmienił kolor... najpierw myślałam ze to kolor płatków, ale chyba jednak nie:( Obrazek Obrazek
jak myślicie, co mu jest? usycha?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

No niestety na to wygląda że usycha, tak storczyki odreagowują zmianę warunków, czasem jest to 1, czasem kilka pączków. Ale poza tym roślinka zdrowa, ładne korzenie, no i piękny kolor kwiatów. To marketowy nabytek? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Bałam się że na skutek przeprowadzki pogubi te pączki, ale dziwnie się zachowuje-jeden paczek usycha, a drugi drugi własnie się otwiera :shock: Ciekawe czy jest szansa na jakąś nową gałązkę?
A pochodzi z kwiaciarni:)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczny ten Twój storczyk, kolor jak dla mnie wymarzony. Właśnie na taki poluję i, mam nadzieję, już niedługo podobny Phal. zagości na moim parapecie :)

Życzę powodzenia w uprawie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Dzięki Baryczka:) Ja właśnie oglądałam Twoje storczyki kiedy do mnie pisałaś-śliczny masz parapet:) nie lubię pomarańczowego koloru ale Twoje zachodzące słoneczko jest naprawdę urocze:D
A ja się chciałam pochwalić nowym gościem:) Cymbidium dostała moja mama w charakterze bukietu na urodziny:) niestety jet ciete:( ale i tak śliczne:
Obrazek nie, to nie jego liście tam z tyłu :lol: Obrazek Obrazek
Jak myślicie, co by się stało gdybym po przekwitnięciu posmarowała dół pędu kwiatowego maścią z ukorzeniacza i włożyła do podłoża? Szkoda mi że taki śliczny kwiatek trzeba będzie wyrzucić jak przekwitnie!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Niestety obawiam się, że nie ma szans na ukorzenienie kwiatu, ja też bym chciała,żeby tak się dało, kolekcje nasze rosłyby w zastraszającym tempie :wink: :lol: widzę, że nie lubisz koloru pomarańczowego, a ja kocham :lol: i wprawdzie mam pomarańczowego Phal, ale marzę o takim intensywnie pomarańczowyn, i niestety nie mogę nigdzie trafić :twisted:
Blue Monkey
500p
500p

Post »

witaj Agness:) masz przepiękne storczyki, właśnie obejrzałam zdjęcia:) widzę, że jeden jest całkiem podobny do mojego pupilka, taki ciemnobordowy, jeszcze kwitnie? Też ma maleńkie białe kropeczki na płatkach?
I tak masz lepiej niż ja bo ja kocham niebieski:D Niebieskiego Phal nie wiedziałam nawet na obrazku, istnieją takie w ogóle? A ostatnio w kwiaciarni widziałam cudnego ciemno fioletowego achhhhhhh:) Co do poszukiwań pomarańczowego to mam dla Ciebie pewnien pomysł: skoro tak często odwiedzasz tą samą kwiaciarnię to pewnie wszyscy Cię tam znają, poproś żeby Cię ze sobą zabrali na giełdę kwiatową:) Moze tam trafisz wymarzony kolor:D tylko nie bierz ze sobą za dużo pieniędzy bo pewnie je wszystkie wydasz:lol:
Są takie rośliny które dają się ukorzenić z jednego listka więc może jednak się uda....? chyba i tak spróbuję, ale pewnie jeszcze będę musiała trochę poczekać aż przekwitnie. no Chyba że mu odetnę kawałeczek pędu kwiatowego do eksperymentu:D :wink:
Basia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

nie ma najmniejszych szans na ukorzenienie pędy kwiatowego lub liścia storczyka. nie masz nawet co próbować, bo na pewno się nie uda. da się ukorzenić listki fiołków, ale storczyka z liścia czy pędu nie ukorzenisz.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Basiu, widzę, że jesteś eksperymentatorką :lol: :wink: Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa odnośnie moich storczyków, ten mój bordowy faktycznie bardzo podobny do Twojego, również ma takie jakby delikatniusie jasne plamki. Niestety już nie kwitnie, obcięłam mu kwitnącą łodygę, ponieważ opanowały go bardzo wełnowce, w każdym zagłębieniu było mnóstwo watki(jaja) nie mogłam tego w żaden sposób do końca usunąć, więc zdecydowałam się na stratę łodygi. Nie chcę stosować chemii w domu. A niebieskich Phal nie ma , ale są Vandovate w różnych odcieniach niebieskiego, we wzorki i jednolite. Może się skusisz :D A na giełdę to wolę nię jechać i pewnie wiesz czemu :wink: :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”