właściwie to do wszystkich, co mają jakiś wzorek. nawet u tych, co mają mało kropek, każdy kwiat ma inaczej ułożone kropki. nie ma dwóch takich samych kwiatów.Blue Monkey pisze:niesamowitejakby każdy kwiatek miał linie papilarne
![]()
to się odnosi tylko do tych z dużymi plamami czy do tych w kropki też?
Kolejna Storczykomaniaczka:)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Wspaniały początek, też mi się marzy falenopsis w takim kolorku
Chociaż zauważyłam że coś "bordowo" się u mnie robi, czas na coś żółtego chyba
Życzę szybkiego powiększenia kolekcji
oraz by ten "pierworodny"
jak najdłużej kwitł 

Chociaż zauważyłam że coś "bordowo" się u mnie robi, czas na coś żółtego chyba

Życzę szybkiego powiększenia kolekcji

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Agnieszko, chciałaś zobaczyć korzenie więc mimo, że już dostałam wyczerpującą odpowiedz na wszelki wypadek je pokażę. oto one: powietrzne

i ziemne

na pędzie kwiatowym jedno oczko jest jakby odrobinkę uchylone a pod nim jest baaardzo maleńkie "coś". W sumie ledwo to widać-jest sobie z czego robić nadzieję??
i jescze cos na sam koniec-najnowsze osiągnięcie mojego dzielnego falka:D
pozdrawiam,
Basia

i ziemne

na pędzie kwiatowym jedno oczko jest jakby odrobinkę uchylone a pod nim jest baaardzo maleńkie "coś". W sumie ledwo to widać-jest sobie z czego robić nadzieję??
i jescze cos na sam koniec-najnowsze osiągnięcie mojego dzielnego falka:D

pozdrawiam,
Basia
- Agnieszka_73
- 200p
- Od: 16 paź 2008, o 21:17
-
- 500p
Na razie postawiłam doniczkę nad podstawką z wodą i zamówiłam w kwiaciarni keramzyt, powinien być w przyszłym tygodniu. Ale tym czasem woda sobie paruje. Na kaloryferze mam dwie kamionki gdzie dolewam wody, tez paruje stamtąd. I co rano opryskuję powietrzne korzenie wodą. Myślisz że starczy?
Staram się na noc obniżać o kilka stopni temperaturę w pokoju licząc podstępnie że nakłonię to oczko działania:D
ale się właśnie bardzo zmartwiłam bo pączek który, jak sądziłam po rozmiarze, szykował się do pójścia w slady żuczka jakoś zmienił kolor... najpierw myślałam ze to kolor płatków, ale chyba jednak nie:(

jak myślicie, co mu jest? usycha?
Staram się na noc obniżać o kilka stopni temperaturę w pokoju licząc podstępnie że nakłonię to oczko działania:D
ale się właśnie bardzo zmartwiłam bo pączek który, jak sądziłam po rozmiarze, szykował się do pójścia w slady żuczka jakoś zmienił kolor... najpierw myślałam ze to kolor płatków, ale chyba jednak nie:(

jak myślicie, co mu jest? usycha?
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
No niestety na to wygląda że usycha, tak storczyki odreagowują zmianę warunków, czasem jest to 1, czasem kilka pączków. Ale poza tym roślinka zdrowa, ładne korzenie, no i piękny kolor kwiatów. To marketowy nabytek? 

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- 500p
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczny ten Twój storczyk, kolor jak dla mnie wymarzony. Właśnie na taki poluję i, mam nadzieję, już niedługo podobny Phal. zagości na moim parapecie 
Życzę powodzenia w uprawie!

Życzę powodzenia w uprawie!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- 500p
Dzięki Baryczka:) Ja właśnie oglądałam Twoje storczyki kiedy do mnie pisałaś-śliczny masz parapet:) nie lubię pomarańczowego koloru ale Twoje zachodzące słoneczko jest naprawdę urocze:D
A ja się chciałam pochwalić nowym gościem:) Cymbidium dostała moja mama w charakterze bukietu na urodziny:) niestety jet ciete:( ale i tak śliczne:
nie, to nie jego liście tam z tyłu
Jak myślicie, co by się stało gdybym po przekwitnięciu posmarowała dół pędu kwiatowego maścią z ukorzeniacza i włożyła do podłoża? Szkoda mi że taki śliczny kwiatek trzeba będzie wyrzucić jak przekwitnie!
A ja się chciałam pochwalić nowym gościem:) Cymbidium dostała moja mama w charakterze bukietu na urodziny:) niestety jet ciete:( ale i tak śliczne:

Jak myślicie, co by się stało gdybym po przekwitnięciu posmarowała dół pędu kwiatowego maścią z ukorzeniacza i włożyła do podłoża? Szkoda mi że taki śliczny kwiatek trzeba będzie wyrzucić jak przekwitnie!
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety obawiam się, że nie ma szans na ukorzenienie kwiatu, ja też bym chciała,żeby tak się dało, kolekcje nasze rosłyby w zastraszającym tempie
widzę, że nie lubisz koloru pomarańczowego, a ja kocham
i wprawdzie mam pomarańczowego Phal, ale marzę o takim intensywnie pomarańczowyn, i niestety nie mogę nigdzie trafić 

-
- 500p
witaj Agness:) masz przepiękne storczyki, właśnie obejrzałam zdjęcia:) widzę, że jeden jest całkiem podobny do mojego pupilka, taki ciemnobordowy, jeszcze kwitnie? Też ma maleńkie białe kropeczki na płatkach?
I tak masz lepiej niż ja bo ja kocham niebieski:D Niebieskiego Phal nie wiedziałam nawet na obrazku, istnieją takie w ogóle? A ostatnio w kwiaciarni widziałam cudnego ciemno fioletowego achhhhhhh:) Co do poszukiwań pomarańczowego to mam dla Ciebie pewnien pomysł: skoro tak często odwiedzasz tą samą kwiaciarnię to pewnie wszyscy Cię tam znają, poproś żeby Cię ze sobą zabrali na giełdę kwiatową:) Moze tam trafisz wymarzony kolor:D tylko nie bierz ze sobą za dużo pieniędzy bo pewnie je wszystkie wydasz:lol:
Są takie rośliny które dają się ukorzenić z jednego listka więc może jednak się uda....? chyba i tak spróbuję, ale pewnie jeszcze będę musiała trochę poczekać aż przekwitnie. no Chyba że mu odetnę kawałeczek pędu kwiatowego do eksperymentu:D
Basia
I tak masz lepiej niż ja bo ja kocham niebieski:D Niebieskiego Phal nie wiedziałam nawet na obrazku, istnieją takie w ogóle? A ostatnio w kwiaciarni widziałam cudnego ciemno fioletowego achhhhhhh:) Co do poszukiwań pomarańczowego to mam dla Ciebie pewnien pomysł: skoro tak często odwiedzasz tą samą kwiaciarnię to pewnie wszyscy Cię tam znają, poproś żeby Cię ze sobą zabrali na giełdę kwiatową:) Moze tam trafisz wymarzony kolor:D tylko nie bierz ze sobą za dużo pieniędzy bo pewnie je wszystkie wydasz:lol:
Są takie rośliny które dają się ukorzenić z jednego listka więc może jednak się uda....? chyba i tak spróbuję, ale pewnie jeszcze będę musiała trochę poczekać aż przekwitnie. no Chyba że mu odetnę kawałeczek pędu kwiatowego do eksperymentu:D

Basia
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, widzę, że jesteś eksperymentatorką
Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa odnośnie moich storczyków, ten mój bordowy faktycznie bardzo podobny do Twojego, również ma takie jakby delikatniusie jasne plamki. Niestety już nie kwitnie, obcięłam mu kwitnącą łodygę, ponieważ opanowały go bardzo wełnowce, w każdym zagłębieniu było mnóstwo watki(jaja) nie mogłam tego w żaden sposób do końca usunąć, więc zdecydowałam się na stratę łodygi. Nie chcę stosować chemii w domu. A niebieskich Phal nie ma , ale są Vandovate w różnych odcieniach niebieskiego, we wzorki i jednolite. Może się skusisz
A na giełdę to wolę nię jechać i pewnie wiesz czemu