Andrzej, dziękuję za informację.
Maryann, odnośnie Twoich róż to mam następującą informację:
Fresia - dokładna pisownia jest
Friesia?
To jest róża z gatunku floribunda (wielokwiatowa). Sliczna żółta różą wprowadzona
na rynek przez niemiecka firme Kordes w 1977 roku. Tutaj w USA nazywa się ładnie
"Sun Sprite". Miałem ją w ogrodzie dwa lata temu i zamieniłem ją na inną różę, ale ciągle
mam do niej sentyment. Zachowuje żółty kolor niezależnie od temperatury i deszczu.
Kwiat trochę blednie z wiekiem. Była uważana jako najlepsza żółta róża przez pierwsze 20 lat.
Lili Marlene - dokładna pisownia jest
Lilli Marleen
Następny klasyk od niemieckiej firmy Kordes, floribunda (wielokwiatowa), wprowadzona
na rynek w 1959 roku. Piękny czerwony kolor (sa dwie formy tej róży, jako mały krzak, albo
jako róża pnąca - masz jedną z nich)
Bonica
Następny klasyk, floribunda (wielokwiatowa) wprowadzona na rynek w 1982 przez
francuska firme Meilland. Na temat Bonica dużo pisaliśmy na tym forum. Na przykład:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=17270
Burgund - pełna nazwa jest
Burgund 81
Z gatunku mieszańca herbatniego (wielkokwiatowa), wprowadzona na rynek przez Kordes w 1981.
Piekny kwiat, ciemno czerwone (burgubdy) płatki na zewnątrz kontrastują z jasno czerwonymi
płatkami w środku. Niemniej kwiat traci formę zaraz po rozwinięciu się.
Gloria Dei
To jest NAJBARDZIEJ ZNANA róża na swiecie. Z gatunku mieszańca herbatniego (wielkokwiatowa).
Wprowadzona na rynek przez francuska firmę Meilland w 1945, zaraz po zakończeniu wojny.
Dlatego w większości krajach nazywa sie "
pokój" - Peace w angielsko języcznych krajach,
Gioia we Włoszech, Gloria Dei w Niemczech. Chociaż we Francji jest znana jako
"MME. A. Meilland", na cześć mamy hodowcy która zmarła przed wprowadzeniem jej na rynek.
Myśle że nie trzeba tej róży opisywać bo wszyscy ją znamy.
Casanova - dokladna pisownia
Cassanova
Z gatunku mieszańca herbatniego (wielkokwiatowa), jasno zółto-pomaranczowa, wyhodowana
i wprowadzona na rynek przez McGredy w 1968. McGredy wprowadził kilka róż żółtych, ale
tej nigdy nie widziałem. McGredy, Irlandzyk, przeprowadził się na stałe do Nowej Zelandii w 1977
i tam dalej hoduje róże i wprowadza nowe odmiany róż.