Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

LeNka, moje też tylko to posiadają w środku. Nawet próbowałem posiać, ale nic nie wykiełkowało :(
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz racje że to nie ziarenka, zaobserwowałam że dopiero teraz zaczynają się pojawiać,są jeszcze zielone ale są. W jednym pączku mam nawet po 4 ziarenka.
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Mam nadzieję, że u mnie też jeszcze pojawią się nasionka :) Ostatnio znowu zaczęła kwitnąć, bo przez lato słabo było z kwiatami. Pozdrawiam :D
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Nasionka kosztują 1,88zł i dopiero będą w sprzedaży ( jak mnie poinformowali w moim ogrodniczym od nowego roku)
A te akurat odmiany kosztują ok. 20zł
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Zebrałam z trzech kwiatków nasiona, jest ich raptem 9. Są dosyć duże, 5x2mm.
Waleria
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Znalazłam coś takiego, może warto spróbować
:D
"Kto chciałby przechować osteospermum do następnego roku, może przed nadejściem przymrozków przenieść je do pomieszczenia o temperaturze 9-12 st. C. Po dwóch tygodniach trzeba pobrac sadzonki, odcinajac wierzcholki pędów. Umieszcza się je w mieszance torfu z piaskiem. W temperaturze 18-20 st. C, często zraszane, ukorzenia się po miesiacu. "

Pozdrawiam serdecznie

Anu-La
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki,dzięki pewnie spróbuję jak znam siebie.... uwielbiam zimowy bałagan na parapetach :shock: :lol:
a osteospermum warte podjęcia próby...
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie mam wyboru - tak będę musiała zrobić... Nasionek po prostu NIE MA :( Sama nie wiem, jak to możliwe?
A wyrósł mi tak wielki krzaczor, że mam łzy w oczach, gdy tylko pomyślę o przymrozkach ;)
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

I jak przyglądałeś się, pojawiły ci się już nasionka??? ja mam ale są jeszcze zielone , nie mogę się doczekać kiedy zaczne je zbierać
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

W zeszłym roku zebrałam nasionka stokrotki niebieskawej rosnącej na klombiku w ośr. wypoczynkowym, wiosną wysiałam i mam 7 roślinek do tej pory kwitnących, Ich nasionka są igiełkowe. Zbieram znów Chociaż nęci mnie przechowanie roślin przez zimę, spróbuję. Pozdrawiam Kinga
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

możesz zrobić jakieś zdjęcie tych nasionek, jestem amatorką i powiem szczerze, że kupiłam specjalnie w sklepie ogrodniczym paczuszkę nasionek żeby zobaczyć co w ogóle mam zbierać, ale widzę że ty masz jeszcze coś innego??
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Nieśmiało podejrzewam, że mamy do czynienia z dwoma roślinkami, podobnymi zewnętrznie. Nasionka są zupełnie inne, nie mogę zrobić zdjęć, ale opiszę moje: długość ok. 1 cm, a grubość 1ok. 1 mm, taki wałeczek. Sprawdziłam bo wysiewałam, nawet tegoroczne zasiały się same. I problem co z nimi zrobić, mają po 4 listki. Pewnie jeszcze jeden eksperyment trzeba poprowadzić? Kinga
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Ech, u mnie tez nasionek brak :( a ja tak bardzo chciałabym mieć te roślinki w przyszłym roku... Przyjdzie mi eksperymentować z sadzonkami... Zakwitło moje ostatnie osteospermum, cieszę się, że doczekałam się jego kwiatków przed zimą :)

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

jeśli mogę się wtrącić ....sama jestem zachwycona tymi roślinkami ,udalo mi się kupić w tym roku sadzonki osteopermum w tym odmianę tzw.łyżeczkową o takich przyszczypanych płatkach :D ....wyczytałam ,że można przechować je przez zimę w jasnym i chlodniejszym pomieszczeniu ,tak jak np. pelargonie w naszym klimacie są traktowane jak rośliny jednoroczne a podobno są to byliny.....zastawiłam już całe duże okno u męża w garażu doniczkami i sadzonkami i sama jestem ciekawa co z tego mi wyjdzie :D także życzę powodzenia

aha porobilam sadzonki i pięknie się ukorzenily ,rosną jak szalone ,nawet trochę za szybko ,może być z nimi problem przez zimę no ale zobaczymy co będzie dalej :D
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
eryba
200p
200p
Od: 4 sty 2009, o 19:23

Post »

Ja też mam podobne kwiatuszki tylko nie jestem pewna czy to osteopermum.
Może mi ktoś podpowie wkleję fotkę.

W pierwszym roku kwitły na żółto, a później same się wysiały i są białe :shock:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”