Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:lol: Cieszę się, że podoba wam się moja kolczasta rodzinka.

Ciernie w słońcu wyglądają jeszcze cudniej:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie mogę się doczekać na rozwinięcie kwiatów z tych pędów na Echinopsisie. Czy to musi tak długo trwać? Czy one jeszcze urosną i rozwiną sie?

Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Kwiaty echinopsów mają około 15-20cm długości i ok. 10-15cm średnicy. Więc niestety trochę trwa, zanim urosną i się rozwiną. Poniżej kilka fotek moich chwastów:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Na drugim zdjęciu w dolnym rogu czy to "pyrobadylek"
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To Peireskiopsis. Niestety jesienią mi wymarzł.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Basi K za informację w innym wątku o konieczności cieniowania kaktusów by wiosenne słońce ich nie sparzyło.
Tak wygląda ta moja poparzona Euphorbia (chyba, bo pewna nie jestem) od strony poparzonej i zdrowej:

Obrazek Obrazek

A wczoraj miałam sąsiedzką przygodę z opuncją w tle. ;)

Schodzę rano po schodach (coraz częściej nie chce mi się korzystać z windy). Na parapecie na najniższym półpiętrze stoją sobie dwa kwiatki - grubosz i opuncja. Popatrzyłam - widać ktoś umila klatkę schodową. Grubosz był trochę osłabiony z małą liczbą liści, ale w niezłym stanie. Opuncję obejrzałam i żal mi się jej zrobiło: widać, że trochę miała za mało światła, a tu okno od północnej strony nie zapewni jej odpowiednich warunków. Doniczka maciupeńka (a właściwie nie doniczka, tylko najmarniejsza z osłonek, w jakich się sprzedaje) i patyczek podtrzymujący 30 cm opuncję by nie złamała się. :cry:

Wracam, patrzę doniczka z opuncją przewrócona, więc bidulkę postawiłam. Ale gdy jeszcze raz wieczorem wracałam to widać było ślady, że opuncja już wylądowała na podłodze - stoi co prawda na parapecie, ale ziemia na podłodze jest śladem po jej upadku.

Wtedy zabrałam bidulę, przesadziłam do stabilnej doniczki, dołączyła do innych kolczastych kolegów na parapetowym ogródku, a na jej dotychczasowym miejscu miejscu na parapecie klatki schodowej zostawiłam kartkę:

Szanowny sąsiedzie od opuncji,
Zabrałam tę bidulę do siebie, bo po kilkukrotnych wywrotkach zrobiło mi się jej żal. Opuncja lubi słońce, doniczkę miała za małą, a ktoś nadgorliwie ją jeszcze podlał. Gruboszowi powinno być tu dobrze, ale opuncja wymaga pielęgnacji. Stoi więc u mnie na słońcu w stabilnej doniczce.
Sąsiadka z mieszkania nr .....

Ciekawe, czy sąsiad przyjdzie teraz po opuncję w nowej doniczce ;) . A jeśli nie, to mam nadzieję, że nie będzie chciał zaglądać codziennie, by popatrzeć, czy jej u mnie dobrze.

Teraz stoi na słoneczku wśród swoich kolczastych kuzynów, tylko jakoś płacze :( - ma w miejscach chyba urwanych cierni krople białej żywicy:

Obrazek Obrazek Obrazek

Nie wiem, czy to norma, nie zauważyłam nigdy do tej pory "łez" u moich innych opuncji.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Te krople soku to norma.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ale miałaś przygodę a właściwie to opuncja .życzę opuncji oby już nie płakała a może ona ze szczęścia tak ?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

DAK pisze:

Ciekawe, czy sąsiad przyjdzie teraz po opuncję w nowej doniczce ;) . A jeśli nie, to mam nadzieję, że nie będzie chciał zaglądać codziennie, by popatrzeć, czy jej u mnie dobrze.

A co jeśli sąsiad miał oko na ....... teraz będzie wymarzona okazja żeby do Ciebie wpaść z wizytą ...Hi hi opuntia to będzie pretekst ;:62 ;:112 ;:112 ;:112
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 Uśmiałam się z tych przepowiedni, ale na szczęście miłość sąsiada do opuncji była chyba niewielka.
Kartka z parapetu zniknęła. A opuncja przestała ronić łzy. Białe perełki zaschły i odpadają. Nie widzę, by miła ochotę dalej na płacz - chyba jej teraz dobrze. ;:3

A tak poważnie to przypuszczam, że opuncja otrzymała nakaz eksmisji z mieszkania, w którym jest małe dziecko. Już widzę, ten płacz malca, który chciał pogłaskać kwiatuszka i wściekłość tatusia i mamusi.
U mnie będzie jej dobrze i nikt nie oskarży jej o zadawanie ran - mój kot już nauczył się, gdzie lepiej łapek nie wtykać.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Cudowna kolekcja! Piękne kaktusiki i jak ich dużo :)
Awatar użytkownika
AUREA
100p
100p
Od: 1 sie 2008, o 21:15

Post »

Witaj DAK :D
Piękne to kaktusowe królestwo , masz rękę do tych śliczności . Urzekła mnie historia opuncji , niech Ci wspaniale rośnie :D .
Ale przyznaję ,że wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia cierni , są rewelacyjne :D .

Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

popieram ciernie są niesamowite i piękne
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:Kwiaty echinopsów mają około 15-20cm długości i ok. 10-15cm średnicy. Więc niestety trochę trwa, zanim urosną i się rozwiną.
Dziękuję Tomku za wspaniałe okazy. Patrzę codziennie i wyglądam kiedy moje rozwiną się na takie piękności, ale widzę, że pąki echonopsisów ćwiczą cierpliwość:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To już prawie dwumiesięczna obserwacja, a kwiatka jeszcze nie widać :cry:
Długo stał w miejscu w stadium jak na zdjęciu 2, a teraz ruszył z miejsca i w oczach widać zmiany :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jeszcze dwa lub trzy dni i oczom ukarze się wielki piękny kwiat ,kwitną do 24 godzin :D :wink:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Basiu za wiadomość, bo już nie mogę się doczekać. Obiektyw aparatu w pogotowiu, a w czwartek wyjeżdżam i mam nadzieję, że mi się przed wyjazdem ukaże :)
Wprawdzie są jeszcze inne 4 pąki we wcześniejszych stadiach, ale mam tego kaktusa od 10 lat i to jego pierwsze kwitnienie dzięki parapetowemu ogródkowi za oknem. Dlatego chciałabym ten pierworodny kwiat uwiecznić. ;:86
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”