W necie znalazłam takie stwierdzenie-ciekawostkę
cytuję:
... czy wiesz,że... na każdego zabitego przez człowieka owada przypada 20 milionów osobników, które przeżywają??
to jest też optymistyczne

Jovanka
No i właśnie .. szkoda je tępić.. ;/ no ale z drugiej strony jeszcze nigdy nie byłam przez osą użadlona i barrrdzo się boję tego ;)waw pisze:Osa też jest pożytecznym stworzonkiem w ogrodzie, zjada również mnóstwo innych szkodników, a czy je tępić to już jest sprawa indywidualna. Ja dla przykładu stwarzam dogodne warunki w ogrodzie dla tych owadów.
Dodam do tego - nadepnąć, połknąć, lub włożyć palec do dziury w glebie (a dziurka podobna do mysiej) poza tym osy są wyjątkowo tolerancyjne.Ziela1233 pisze:użądlenie osy nie jest tak drastyczne. Trochę popiecze i to wszystko. Wystarczy miejsce użądlenia trzymać w zimnie. Po za tym żeby osa użądliła to trzeba ją mocno wkurzyć ;)
Osy powinne obawiać się nieodpowiedzialnych ludzi. Latem w altanie siedze przy stole i 10 cm. od gołego kolana jest gniazdo os i co? czuję wyczuwalny podmuch powietrza startujących (barbarzyńców) Nie spotkałem się ze stwierdzeniem, że osy zaatakowały, ileż to razy osa odbije się od ciała i poleci dalejacidantera pisze:mam nadzieję bo się ich z lekka obawiam ;/
Kochani jesteście dzięuję za dodanie otuchy ;)
Jeśli wytępimy osy, pszczoły, szerszenie, pająki, ptaki - to pozotaje nam tylko żywność modyfikowana genetycznie z ogromną ilością konserwantów.acidantera pisze:Zgadzam się z bigaczzz
No bez przesady .. osy to nie pszczółki pamiętajmy też o tym i mogą być niebezpieczne bo są głupie i nie myślą o skutkach ..