Piękny jest William Morris! Candlelight ma śliczny kwiat, a czerwona NN wygląda na prawdziwą piękność! O powojnikach już nie wspomnę, bo nazbierałaś takie cuda, że szczęka opada.
Czereśniak 2011
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśniak 2011
Paskudnie wygląda ta narośl! Wiem, że guzowatość korzeni jest bardzo niebezpieczna i trzeba wówczas roslinę spalić a ziemię w której rosła usunąć, ale jak jest z guzowatością pędów - nie wiem
Piękny jest William Morris! Candlelight ma śliczny kwiat, a czerwona NN wygląda na prawdziwą piękność! O powojnikach już nie wspomnę, bo nazbierałaś takie cuda, że szczęka opada.
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tutaj staje w obronie Westerlanda - mój bardzo śmignął w górę, ale kwitnie non stop. Róże też się sypie nawozem jesiennym 
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- basjak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Iza, ta narośl pojawiła się na pędzie, jakiś metr od ziemi. Zarówno dół, jak i góra pędu są zielone, bez plam i zaczernień. Nie zauważyłam jej wcześniej, bo róża jest duża i gęsta, rośnie zdrowo, kwitnie prawie bez przerw, liście są zielone. Mam nadzieję, że w sobotę dziewczyny zdiagnozują chorobę...a może pojawi sie na wystawie jakiś hodowca róż? Wiesz na pewno, że nie przyjedziesz
? nie chcesz z nami posiedzieć?
Czerwona nn to prawdziwa piękność na grubych pędach, kwitnąca obficie dwa razy w roku. Zdjęć robię jej mało, aparat fałszuje całą jej urodę
William Morris zdrowy, mknie w górę, ale to chyba nie mój kolor...brak mu pomarańczowej nuty
Iwonko, bronisz Westerlanda, jak i ja
wiesz, należymy do wirtualnego Fanklubu tej róży
Róże podsypuje się jesienią siarczanem patasu i magnezu. Też będę debiutować
Ostatnia kiść kwiatów na Mary Rose

Czerwona nn to prawdziwa piękność na grubych pędach, kwitnąca obficie dwa razy w roku. Zdjęć robię jej mało, aparat fałszuje całą jej urodę
Iwonko, bronisz Westerlanda, jak i ja
Róże podsypuje się jesienią siarczanem patasu i magnezu. Też będę debiutować
Ostatnia kiść kwiatów na Mary Rose

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Basiu 
A tę fuksję to jakoś zabezpieczasz na zimę? Ja kupiłam od Emila i mam małą sadzonkę [jednym kwiatuszkiem zakwitła] ale nie wiem co na zimę z nią zrobić.... posadzona jest w gruncie....
A tę fuksję to jakoś zabezpieczasz na zimę? Ja kupiłam od Emila i mam małą sadzonkę [jednym kwiatuszkiem zakwitła] ale nie wiem co na zimę z nią zrobić.... posadzona jest w gruncie....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Ja też nie należę do fanów Westerlanda.Tak jak Majce roście wszerz i wzłuż tylko kwiatów tyle co na lekarstwo.
Nawet przeszło mi przez myśl aby go eksmitować.Dostanie jeszcze 1 rok do namysłu.
Ta guzowatość jest brzydka.Oby tylko nie zaraził guz całej rośliny i tych obok.Będzie konsylium w sobotę
Moja Diana w ogóle nie kwitnie nawet jednym kwiatuszkiem.
Porownaj
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/guzo ... vt5882.htm
Nawet przeszło mi przez myśl aby go eksmitować.Dostanie jeszcze 1 rok do namysłu.
Ta guzowatość jest brzydka.Oby tylko nie zaraził guz całej rośliny i tych obok.Będzie konsylium w sobotę
Moja Diana w ogóle nie kwitnie nawet jednym kwiatuszkiem.
Porownaj
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/guzo ... vt5882.htm
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- basjak

Jagusia, moja fuksja również pochodzi od Emila
kupowałam rok temu dużą sadzonkę. Nie okrywałam jej w ogóle, nawet kopczyka nie zrobiłam. Wiosną obcięłam do ziemi, podsypałam azofoską i rośnie, i kwitnie
można rzec - roślina bezproblemowa.
Aniu, nie wykopuj Westerlanda
szepnij mu kilka miłych słówek
mój wielgaśny, ciągle kwitnący egzemplarz, zdrowy, jak ryba...zero plamistości
a wiosną ścięty do samej ziemi. Dziś wyczytałam, że wytrzymuje max. -18 stopni. W jego przypadku nieistotne, bo i tak w krótkim czasie przegania wzrostem całą resztę.
Ty chyba też masz Dianę z tej samej palety, co my z Nelą? To chyba jakiś z póżno kwitnących
właściwie ładny, ale który clematis jest brzydki
Dzisiaj obcięłam chory pęd, chyba to jednak nie jest guzowatość...prędzej rak w okaleczonym wcześniej miejscu

Wydawało mi się, że to tylko jedno miejsce, a jednak odkryłam kolejną ranę ponizej

Aniu, nie wykopuj Westerlanda
Ty chyba też masz Dianę z tej samej palety, co my z Nelą? To chyba jakiś z póżno kwitnących
Dzisiaj obcięłam chory pęd, chyba to jednak nie jest guzowatość...prędzej rak w okaleczonym wcześniej miejscu

Wydawało mi się, że to tylko jedno miejsce, a jednak odkryłam kolejną ranę ponizej

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Basiu straszna przypadłość Twoją różę dopadła, a konkretnie jeden pęd i całe szczęście, gdyż jak mówisz cały krzew jest zdrowy .
Ja po przycięciu tego chorego pędu opryskałabym różę i ziemię wokół mocnym roztworem miedzianu, tak profilaktycznie.
Miedzian jest podobno dobry w zwalczaniu raka u roślin .
Ja po przycięciu tego chorego pędu opryskałabym różę i ziemię wokół mocnym roztworem miedzianu, tak profilaktycznie.
Miedzian jest podobno dobry w zwalczaniu raka u roślin .
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Kurcze Basia ,ale sie porobilo . Teraz bedziesz musiała baczniej obserwować pędy tej róży . Szkoda by było ona jest taka piękna . . Wydaje mi się ,ze to chyba guzowatość . Na stronce z chorobami róż też właśnie był taki przypadek . Jak to to powstało w jednym miejscu to może przechodzić kto wie
. Miejsce po obcięciu pędu też mogłaś spryskać Miedzianem ale moze wypowiedzą sie mądrzejsi . Diamantina śliczna a na jutro zapowiadają deszcze 
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Baśka! Ale Ty wredna jesteś
Pewnie, że chciałabym z Wami posiedzieć, ale w piątek wyjeżdżam na dwa dni. Ten wyjazd był zaplanowany już od wiosny.
Lubisz pomarańczowe róże? ...
Mam jedną, która by Cię zachwyciła. Na zdjęciach nie da się oddać w pełni jej urody. Młoda jeszcze, ale próbuję ukorzenić, chociaż ciężko z takich młodych porządne patyczki na sadzonki wybrać. Jak się uda, to ... ;)
Zdjęcia z tym zrakowaciałym pędem najlepiej wstaw do działu diagnostyki, może ktoś tam zauważy
i rozpozna co to.
Lubisz pomarańczowe róże? ...
Zdjęcia z tym zrakowaciałym pędem najlepiej wstaw do działu diagnostyki, może ktoś tam zauważy
i rozpozna co to.
- basjak

Tajko, dziękuję
obcinałam pęd podczas deszczu i nie spryskałam niczym
postaram sie jutro naprawić błąd. Nawet, gdyby nie pomogło, to na pewno nie zaszkodzi. Wciąż mam nadzieję, że to jednak nie guzowatość
Jadzia, guzowatość rzuca sie raczej na korzenie...może tylko się pocieszam
zobaczymy, co będzie dalej. Dzięki za miedzian 
Lubię deszcz w ogródku
Iza, już dobrze
będziemy Cię wspominać
Poczekam z diagnozą do soboty, a potem zdjecia chorej Mary powędrują do forumnowej lecznicy.
Najchętniej obsadziabym ogródek samymi pomarańczami, żółciami i od burgundu po ciemny fiolet
jak na razie
Każdą pomarańczową bardzo chetnie przyjmę
Młoda Caramella, rozpoczęła drugie kwitnienie

Jadzia, guzowatość rzuca sie raczej na korzenie...może tylko się pocieszam
Lubię deszcz w ogródku
Iza, już dobrze
Poczekam z diagnozą do soboty, a potem zdjecia chorej Mary powędrują do forumnowej lecznicy.
Najchętniej obsadziabym ogródek samymi pomarańczami, żółciami i od burgundu po ciemny fiolet
Młoda Caramella, rozpoczęła drugie kwitnienie

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Basiu oby to był tylko rak i nie poszło dalej bo szkoda takiej róży.
Fajna ta Caramella, z czerwonego pączka taki pomarańczowy kwiatek.
Fajna ta Caramella, z czerwonego pączka taki pomarańczowy kwiatek.
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu nie wiadomo co podziwiać róże czy powojniki
,
równie śliczne , tylko ,żeby Ci się ta piękna róża nie zmarnowała
a jak tam ten powojnik botaniczny zakwitł Ci

równie śliczne , tylko ,żeby Ci się ta piękna róża nie zmarnowała
a jak tam ten powojnik botaniczny zakwitł Ci
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Basiu współczuję kłopotów z różą bo każda roślinka jest dla nas ważna i cenna.
Postaraj się zrobić wszystko jak trzeba i bądź dobrej myśli.
Pozdrawiam
Postaraj się zrobić wszystko jak trzeba i bądź dobrej myśli.
Pozdrawiam
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Widziałam Caramelę na własne oczy i dziwię sie dlaczego jej nie zamówiłam ona taka sliczna . Jeszcze inne pięknotki również rosna u Basi a dzisiejsza biesiada była przednia
Dzięki Baśko
Diamantina i Josephinka oba te powojniki wigorne i sliczne nawet Aleksandra przyszła sie przywitać i pomiziać bo przy kominku cieplutko było