Witam serdecznie.
Eukomis-mnie także czosnki sprawiły ogromną radość,dlaczego ich nie kupiłam już rok temu?A psi zęby kwitły długo i ładnie,z tym,że jeden miał być różowy,a wszystkie były Pagoda,żółte.Ja na zimę przykrywałam liśćmi,cały worek bukowych przytaszczyłam z lasu,bo z mojej lipy i klonu samosiejek było mało.
100 krotko-I czosnki i kamasje kupiłam w Polanie jesienią i po raz pierwszy,ktoś z Forum(
Amba?
Tija?
Hanka55?) mnie namówił,że powinny w Podwórkowym dobrze rosnąć.Jestem bardzo zadowolona.Posadziłam je na rabatce gdzie mam wczesną wiosną dwie spore kępy krokusów,a nieco później cała szafirkową zatokę,na obrzeżu fiołki i paprocie jeszcze panakamienicznikowe bardzo stare,dosadzane nowościami na obrzeżach i konwalie.Kamasje i czosnki kwitną już ponad dwa tygodnie i oparły się ulewnym deszczom,które tulipany wykładały.
Wczoraj zasadziłam podpędzany w domu z kłącza
kosmos czekoladowy.,litewskie kłącze onętka trwałego Flamingo niestety okazało się być przesuszone i raczej nic z niego nie będzie,jednoroczne podwójnie pierzasty,biały pełny i mieszanka pełny wzeszły obok wdówki i motylka.
Miiriam-ja także żałuję,że nie kupiłam tej miodunki,przeszliśmy do pawilonu do miodów i jakoś się zapomniało.Ze zdjęciami języczek czekam aż tulipany zaschną,bo są w ich pobliżu.Okazja do rozmowy z pewnością jeszcze będzie.Chciałabym wysłać eko środek na nornice,ale nie zdołałam w pełni odczytać adresu z paczki,więc Bernardetko proszę o sms,a fiołka chyba przywiozę do Myślenic.Kończą już kwitnienie.
Wczoraj spotkałam jednego z sąsiadów stale mieszkającego poza krajem,okazało się,że tam ma ogródek,lubi kwiaty i od słowa do słowa zaproponował pomoc przy dzisiejszej odbudowie skalniaka oraz obcięcie z drabiny suchych gałęzi lipy.
Po pracy wstąpiłam do czynnych jeszcze Ogrodów Łobzów i dokupiłam
sedum Sieboldi mediovariegatum oraz
sedum cauticolia,jedno złociste,drugie sine.
Markonix-pewno zakwitną w 2012,ale może w czerwcu?
Priamie-od sąsiada dowiedziałam się,że poszukiwane przez Ciebie nasiona szałwii białej z czerwonym,które ja kupiłam jako sadzonki w USA są także nowością.Ciekawe,czy Tobie także udało się kupić te sadzonki?Czy zrezygnowałeś pozostając przy czerwonej szałwii Czardasz?
Taram! Skalniak zrobiony!