Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
czyli będę raczej rozglądać się za wiaderkami, nie wiem jaka to może być przyczyna takiej inwazji gryzoni, nie miałam takich problemów, fakt zalewana działkę to miałam systematycznie no to pogniły naturalne, ale teraz od trzech lat straszne. Słyszałam, że obornik jakby je "zwołuje" u mnie sąsiadka daje obornika sporo, ale czy to prawda, sama już nie wiem.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obornik ma za dużo azotu a one tego nie potrzebują.Raczej potrzebny jest im potas na kwitnienie,Zobacz jakie mają proporcje liści do kwiatów.W oborniku mogą buszować nornice wtedy gdy ściółkujemy nim zbyt wcześnie/ przed zimą/wokół drzewek lub krzewów.Wtedy mogą się tam chować i przy okazji ogryzać korę z drzewek.Poza tym obornik jest dobrze wykorzystywany przez rośliny dopiero w 2 roku po nawożeniu.A nasze lilie potrzebują składników już teraz bo chcemy żeby kwitły.No i zbyt duże dawki nawozów azotowych ,powodują duży przyrost masy zielonej,a przecież nie o to nam tu chodzi.Oprócz tego przenawożone rośliny są bardziej podatne na choroby grzybowe.A to nam już zupełnie nie pasuje. 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Alu pomęczę Ciebie jeszcze a co myślisz o nawozie gołębim? jesienią po łyżeczce malej położyłam wokół części róż, nie widzę aby coś im się stało, chodzi mi o to, że mam do niego dostęp wiem jednak że jest bardzo mocny, trzeba dawać odpowiednie proporcje z wodą, warto sobie zawracać nim głowę?
- Georginia
Aniu gdzieś coś czytałam o tym nawozie ale bardzo się tym nie interesowałam bo takiego nie mam.Jeżeli masz taki to warto go wykorzystać.Pewnie ma podobne właściwości jak sławne guano,dany w odpowiednich ilościach i w prawidłowy sposób na pewno spełni swoją rolę.Jeżeli nic nie znajdziemy to warto zapytać o ten nawóz w odpowiednim dziale i ktoś na pewno się odezwie i coś doradzi.Ja tak pytałam o podłoże spod pieczarek.Poszukam.
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
No to teraz, Alu, pozostało nam wyczaić gdzieś te wiaderka. Gdzie zwykle kupowałaś?
Mam kilka po farbie elewacyjnej, ale M ich od razu nie domył i są wewnątrz pokryte łuszczącą się warstwą tej farby. Wydaje mi się, że dla lilii to one się nie nadają. Skoro mają starczyć na wiele lat to trzeba po prostu zainwestować w dobry zakup i już
.
Jestem Ci b.wdzięczna
za proste i łopatologicznie podane rady.
Mam kilka po farbie elewacyjnej, ale M ich od razu nie domył i są wewnątrz pokryte łuszczącą się warstwą tej farby. Wydaje mi się, że dla lilii to one się nie nadają. Skoro mają starczyć na wiele lat to trzeba po prostu zainwestować w dobry zakup i już

Jestem Ci b.wdzięczna

- Georginia
Też do takiego wniosku doszłam ,przecież korzenie będą dotykały pozostałości po farbie.Na zdrowie im to raczej nie wyjdzie.Po co płacić pieniądze za rośliny a potem je bezmyślnie uśmiercać.W ubiegłym roku kupiłam wiaderka w Kauflandzie,po 1,99 były przecenione.Będę się rozglądać jak coś znajdę to Ci napiszę.
Moni pytaj ,jak będę wiedziała to z przyjemnością podzielę się swoją wiedzą.
Moni pytaj ,jak będę wiedziała to z przyjemnością podzielę się swoją wiedzą.
- Rozeta
Alu, a znasz może najbardziej prawdopodobną prognozę na dzisiejszą nockę? Wczoraj poprzykrywałam odkryte róże czym się dało. I dobrze, bo faktycznie ok. godz. 24.00 było -7*C na termometrze na poziomie oczu, czyli o 1 stopień więcej przy gruncie. A dziś o tej samej porze jest "tylko" -2*C, no i nie wiem, czy przykrywać znów czy nie? Te odkopcowane róże osłonięte są trochę jedliną, ale...
...?

- Georginia
Dzisiaj dla Sochaczewa w nocy w godz.00-6 rano przewidywana temp.to -1 Ty jesteś trochę na wschód to może być ok -2.Twoim różyczkom taka temp. nie powinna zaszkodzić.To już ostatnia noc z przymrozkami.Miejmy nadzieję. 

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Ja niestety moje róże zostawiłam nie przykryte, a było -4
Ale z tego co patrzyłam to uszkodzeń większych niz były nie widzę.
A sadzenie lilii przede mną. Muszę zakupić kwaśną ziemię

A sadzenie lilii przede mną. Muszę zakupić kwaśną ziemię

- Georginia
Dorotko może być kwaśny torf + drobna kora.Dzisiaj znowu przymrozek -3.Tak chyba ma być do środy.No cóż przecież to dopiero marzec.
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu kiedy pokażesz swoje kwiaty wiosenne. Nie wierzę ,że jeszcze nic nie zakwitło.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Ale dałaś czadu tymi liliami
Zwłaszcza na białe nie mogę się napatrzeć! I cenne wskazówki nt sadzenia. Nie wiedziałem o tych podłożach, sadząc lilie 

- Georginia
Miniczko zaczynają kwitnąć iryski żyłkowane i krokusy.I pięknie wychodzą hiacynty już widać super napakowane pąki kwiatowe.Jesienią trochę dokupiłam i trochę przesadziłam bo już słabo kwitły.Zrobiłam trochę zdjęć ale czekam na założenie nowego wątku ogrodowego bo już dochodzę do 100 stron.
Zrobiłam tą ostatnią rabatę nad stawem i tam przesadzam wszystko to co muszę zabrać,bo będzie stawiany garaż no i robię miejsce pod róże.Jeszcze dzień pracy i wszystkie róże będą miały przygotowane miejsca.Potem sadzenie lilii,odkrywanie i cięcie róż,wielkie sprzątanie każdej rabaty.Jak już wszystko zrobię i posadzę kupione bylinki ,biorę się za trawnik.
Nowa rabata.

Zrobiłam tą ostatnią rabatę nad stawem i tam przesadzam wszystko to co muszę zabrać,bo będzie stawiany garaż no i robię miejsce pod róże.Jeszcze dzień pracy i wszystkie róże będą miały przygotowane miejsca.Potem sadzenie lilii,odkrywanie i cięcie róż,wielkie sprzątanie każdej rabaty.Jak już wszystko zrobię i posadzę kupione bylinki ,biorę się za trawnik.
Nowa rabata.

- Georginia
Jacku.Jeszcze ponad 20 czeka na posadzenie w tym dwie białe.W ubiegłym roku pierwszy raz miałam posadzić lilie więc musiałam się dokształcić w tym temacie, bo byłam zupełnie zielona.Na przedostatnim zdjęciu widać zadołowaną dla Ciebie kalinę.Dzisiaj wyszła pierwsza lilia zimująca w ogrodzie.Dobrze że teraz już będzie ciepło pójdą jak burza.Wszystkie kaliny przesadzone na nową rabatę a wierzba przycięta.Dużo luźniej zrobiło się nad stawem.
- Rozeta
Podejrzewam, Alu, że właśnie na tę rabatę przesadzałaś te wielgachne krzaki. Całość wygląda całkiem obiecująco
.
Ja też dziś robiłam rabatę przy pomocy szlaufa (szlauha
, nigdy nie wiem jak to się pisze
). Zerwałam darń z połowy i ... resztę zostawiłam sobie na jutro. Trawa w tym miejscu posiana była dokładnie 10 lat temu i zdążyła się dość dobrze ukorzenić. Jednym słowem: mordęga!
Ale mimo to już się cieszę na nowy ... design...
w ogrodzie.
Mężowi zapowiedziałam, że trzeba dokonać zakupu co najmniej czterech worów kory, aby zielsko nie rosło. Teoretycznie jest "za"
. Czas pokaże, co z realizacją będzie
.
Alu, czym wysypałaś wierzch swojej nowej rabaty?

Ja też dziś robiłam rabatę przy pomocy szlaufa (szlauha

Alu, czym wysypałaś wierzch swojej nowej rabaty?