Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Kinomad
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 00:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Witam wszystkich!
Planuję na jesień 2015r założyć pół hektara borówki. W związku z tym mam kilka pytań na które nie potrafię nigdzie znaleźć odpowiedzi.

1)Chcę uprawiać jedną odmianę. Wiem, żeby borówka lepiej owocowała to dobrze byłoby między nie wpleść kilka innych gatunków -krzyżować. W związku z tym moje pytanie jest następujące: jak powinny wyglądać proporcje w stosunku odmiany głównej do odmiany krzyżującej? I ile powinno być odmian krzyżujących?

2)Jakie polecacie odmiany? Wyczytałem, że Bluecrop oraz Duke, ale chciałbym znać opinie osób które się tym zajmują i powiedzą tak na prawdę która odmiana byłaby najlepsza na początek.

3)Jak wygląda sprawa z nawozami zielonymi? Czy może być to owies i ile przed posadzeniem należy go użyć?

4)Czy znacie jakieś szkółki z borówka, które są godne polecenia? Dodam, że jestem z Wielkopolski.

5)Jakiego torfu użyć? Bo widziałem taki w workach 50L specjalnie pod borówke z pH 3,0-3,5(trochę niskie pH według mnie), czy może torfu ogrodniczego, który ma 3,5-4 pH?

6)Czy dobór torfu-mam na myśli jego pH jest uzależniony od poziomu pH ziemi? Czy bez względu na pH ziemi, torf ktorego powinienem użyc powinien mieć np 3,5-4,5 pH?

Z góry bardzo dziękuje wszystkim za udzielone odpowiedzi, będa mi one bardzo przydatne.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Należy zacząć od analizy gleby.Od niej zależy sposób zakładania plantacji.2000 krzewów to prawdziwe wyzwanie na glebie,która nie nadaje się na taką uprawę.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Zacznij od analizy ziemi i dopiero podejmiesz decyzję o założeniu plantacji. Zakładanie plantacji na całkowicie nieodpowiedniej ziemi nie ma sensu, wyłożysz krocie na założenie a efekt niepewny. Co innego plantacja a co innego kilka krzaków dla siebie. Dla siebie można nawet w wapieniu zrobić dołek, wyłożyć folią i zasypać specjalnym podłożem. Na skalę towarową można myśleć o uzupełnieniu składu gleby poprzez ściółkowanie i nawożenie a nie o wymianie podłoża.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jak to przeczytałem,pomyślałem że to podpucha :).Był już kiedyś taki ,co planował na100 m2 posadzić 2000 pomidorów ;:oj .Miał sadzić co 20 cm,pamiętacie?
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie Wczoraj wieczorem opryskałam borówki switchem. Dzisiaj zauważyłam na krzaczkach mszyce. I stąd moje pytanie ile po switchu muszę odczekać aby zrobić oprysk na mszyce? I czym proponujecie opryskac? Pozdrawiam
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

pomidormen pisze:Zacznij od analizy ziemi i dopiero podejmiesz decyzję o założeniu plantacji. Zakładanie plantacji na całkowicie nieodpowiedniej ziemi nie ma sensu, wyłożysz krocie na założenie a efekt niepewny. Co innego plantacja a co innego kilka krzaków dla siebie. Dla siebie można nawet w wapieniu zrobić dołek, wyłożyć folią i zasypać specjalnym podłożem. Na skalę towarową można myśleć o uzupełnieniu składu gleby poprzez ściółkowanie i nawożenie a nie o wymianie podłoża.
Widziałeś, jak fachowcy zakładają plantacje na kilku hektarach?
Wydaje mi się , że chyba nie.
Udzielasz komuś porad, a, o zakładaniu plantacji borówki na dużą skalę
niewiele wiesz i wprowadzasz pytającego w błąd.
Odpowiednim sprzętem kopią rowy, ładują odpowiednio wcześniej przygotowane
podłoże itd . itd.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

dolores10 pisze:Witajcie Wczoraj wieczorem opryskałam borówki switchem. Dzisiaj zauważyłam na krzaczkach mszyce. I stąd moje pytanie ile po switchu muszę odczekać aby zrobić oprysk na mszyce? I czym proponujecie opryskac? Pozdrawiam
Trzeba 7-10 dni odczekać bo taki jest czas pomiędzy opryskami chyba najlepiej mospilan 20 SP, ale niech doświadczeni potwierdzą to jeszcze.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Mospilan bardzo dobry i pryskaj teraz,wieczorem :lol:
Tomek85
50p
50p
Od: 2 maja 2012, o 17:48

Post »

Witam,

Mam problem z borówka amerykańską. Po lewej stronie krzew który ma wszystkie liście żółte, natomiast po prawej ta sama odmiana która rośnie w odległości 1 m od krzaka "chorego". Czy ktoś ma pomysł, co dolega borówce?

Obrazek
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

2 letnia borówka amer. Czy odciąć pędy na których były kwiatki ?

Post »

Dzień dobry,

w zeszłym roku zakupilem 1 roczną Early blue, w tym roku wiosną pojawiły się na niej kwiatki. Usunełem je ale zostawiłem pędy na których były kwiatki.

Nie wiem czy je także mam usunąć czy zostawić ?? Nie widzę na nich żadnych nowych liści.

Foto poniżej, pęd zaznaczony na granatowo.
kliknij mnie
Forest1986
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 21:55

Post »

Nieodpowiednie pH ziemi?
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Re: 2 letnia borówka amer. Czy odciąć pędy na których były kwiatki ?

Post »

Przytnij nisko te pędy.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Re: 2 letnia borówka amer. Czy odciąć pędy na których były kwiatki ?

Post »

Ogrodnik04 pisze:Przytnij nisko te pędy.
te co zaznaczyłem ? Kiedy przyciąć? teraz czy może na jesień ?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tomek_Pozn
Ma problem z borówkami i prosi o pomoc. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p5238999

Borówki:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Tomek85
50p
50p
Od: 2 maja 2012, o 17:48

Post »

Forest1986 pisze:Nieodpowiednie pH ziemi?
Ale metr od borówki chorek jest zdrowa. Nic szczególnego nie robiłem, nawet nawozów nie podsypywałem pod krzewy...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”