Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Z tego co wiem,to cebule nawet w cieniu wytrzymają :arrow: po prostu będą później i dłużej kwitnąć :D
A jak piszesz,słońca tam jest trochę o zachodzi-mam takie żółte co rosną w cieniu kaliny.
I takie co pod choinką.
Sile są,sadź śmiało :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko Alicja alana podpowiedziała rośliny które i mnie przyszły na myśl, jedynie dodałabym kokoryczkę wonną. Jest naturalna i pasuje tam ;:215 Ja nie widzę u Ciebie ogrodu pełnego kwiecia, raczej zachowaj ten leśny klimat , bo to jest urok tego miejsca :lol:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu ;:196 masz rację hosty koniecznie, bardzo lubię te duże odmiany o niebieskawym nalocie i wszelkie z jasnymi plamami, paskami.

Tulapku dzięki , cebule posadziłam w tym roku pod brzozami, zobaczymy co z nich wyrośnie :wink: .

Marysiu dzięki za podpowiedź. Co do ogrodu, to tam gdzie trzeba ma być kwieciście, tam gdzie zakątki leśne- leśne. Nie chcę mieć samego lasu, po to była przecinka żeby mieć trochę ogrodu z kwiatami i warzywa i trawa, a nie tylko drzewa i cień. To nie dla mnie klimat siedzieć w lesie a i dzieci też wolą słonko i kwiaty :wink:. Ale zakątki leśne jak najbardziej, dzikie, naturalne.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy wiosny. Ale miałam niespodziankę z pomyłką. W zeszłym tygodniu tulipany wyglądały tak
Obrazek a w tym tak ;:215
Obrazek Obrazek - do pomyłki jednak nie doszło. :D

Reszta tulipanów, te kremowe pomyłkowe zrobiły się białe
Obrazek

Rozkwitają ostatnie tulipany.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu miało być biało - czerwono, a wyszło inaczej :wink: .
Obrazek Obrazek Obrazek
Dziewczynki cieszą się z każdego tulipana. Obrazek.

Co jeszcze kwitnie?. Myślałam, że to krokus Obrazek a to jakiś irys, chyba od JackaP Obrazek

Zaczynają kukliki
Obrazek Obrazek

Mahonia pięknie pachnie
Obrazek

Zapomniałam co to jakiś bodziszek?
Obrazek

Bodziszek żałobny
Obrazek

Floksy
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I leśnie :wink: .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Już się nie mogę doczekać co zakwitnie w przyszłym tygodniu. :;230
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A co tam dużo potrzeba do szczęścia ;:173
Ale mokro!Superowo ;:138
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko omieg cudny ;:167 w ogóle rabaty przepełnione tulipanami wyglądają nieziemsko, ślicznie że ach i och ;:170
Ucałuj dziewczynki od cioci Ani ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Paprocie uwielbiam szczególnie jak wychodzą te laski. Szybko ci się rozrosną. Ja ciągle wykopuję z rododendronów i przesadzam w las a one ciągle odrastają ;:306
Przez pomyłkę tulipanową masz piękną, klasyczną rabatkę fioletowo biało żółtą. Projektant by się nie powstydził.
Też mam tulipany które najpierw są kremowo żółte a potem się pięknie wybarwiają na biało-fioletowe. Widocznie to częste u tulipanów.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Dorotko, roślinka NN z niebieskimi kwiatkami to floks kanadyjski - lubi słońce ;:173 . A do cienia świetnie nadają się też tawułki no i oczywiście rododendrony - będzie kolor ;:333 . Kokorycze, kokoryczki, serduszki. A z cebulowych jeszcze psizęby. Z cebulowych najbardziej słońcolubne są narcyzy. Tulipany w cieniu świetnie dają sobie radę i rozświetlają cieniste zakątki ;:215
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Posadziłam wiosną bodziszka żałobnego, ale jeszcze nie kwitnie. Wydawało mi się, że będzie bardziej granatowy... Dorotko, czy to zdjęcie pod słońce przekłamało trochę kolorek?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Wpisuje się do ciebie bo leśne klimaty mnie kręcą :D w dodatku jesteś z mazowieckiego tak jak ja, 60 km od wawy w jakim kierunku?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati mokro, mokro w niedzielę ciągle padało i przestawało a ja pomiędzy opadami wsadzałam rośliny :wink: .

Aniu dziękuję za achy i ochy ;:306 . Ostatnio sąsiadka stwierdziła, że najpiękniejszą działkę mam w okolicy i najpiękniejszy widok na zachodzące słońce.
Podbudowało mnie to i zmobilizowało do dalszej roboty. Poleciła też odwiedzienie parku przy kościele w miejcowości pobliskiej gdzie jest dużo różnych kwiatów, magnolii i krzewów i ludzie tam jeżdżą oglądać ( coś jak w Konstancinie). Ja odrazu pomyślałam, że jeszcze tylko jakieś 20 lat a do mnie będą przyjeżdżać oglądać ;:170 :;230 .

Jolu dziękuję ;:196 . Paprocie w tym roku jakoś się przyjęły, może dlatego, że wychuchane od Marty (Koziorozec), bo w zeszłym marnoty miałam. Co do rozwoju, to gdzieś czytałam, że nadmiar wiosną wycinać, paprocie pięknie wyglądają w doniczkach a nawet zimuja w doniczkach tarasowych. Co prawda na razie na nadmiar nie narzekam ( 3 szt.) ;:306 a i tarasu nie mam :;230 , ale wrazie nadmiaru na pewno zagoszczą w donicach.

Jolu właśnie tego mi brakowało floks kanadyjski ;:223 , pięknie się rozrósł a kolorek ma ;:215 , uwielbiam go. Co do cienia Rh mam jeden - nie chce zakwitnąć, różaneczki to samo. Myślę , że mają zarazy te same co moje świerki, więc na razie odpuszczę( dość kosztowne na zmarnowanie), choć marzę o lini Rh przy moim lesie. U mnie słoneczka wiosną więcej póki liści jeszcze mało więc tulipany i wszystkie wiosenne dobrze sobie radzą. ;:196

Filemon24 witam w moich skromnych progach i zapraszam. Pytasz o okolice na Wyszków, Ty też z tamtych stron?.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Ja mieszkam między Mławą a Nidzicą 2 km od granicy województwa warmińsko mazurskiego.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Dorotko ja też boleję nad tym że nie mogę dochować się ładnych rozrośniętych rózaneczników,już trzy poszły na zmarnowanie,nie mam ręki do nich,chyba nie będę już ryzykowała,są za drogie ,spróbuję z azaliami ,mam jedną wielkokwiatową i ładnie rośnie ,chyba jeszcze dokupię :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”