Na początek mała uwaga Danusiu.
Wstawiasz zbyt duże ( ogromniaste ) zdjęcia.Prawdopodobnie moderator zamieni Ci je na linki.
DAK pisze:Jak już jesteśmy przy temacie nazw i rozpoznawania, co jest co, to ja mam pytanie o różnice zasadnicze między lobiviami i echinopsisami.
Na ten temat musi się wypowiedzieć Tomek ( blabla ).Już kiedyś pisał w tym temacie.
O ile dobrze pamiętam,to różnica jest w długości rurki kwiatowej.
Lobiwie mają krótkie rurki kwiatowe,do 9-10 cm,a echinopsisy dużo dłuższe 15-20 cm.
Edit. Znalazłem tą wypowiedż Tomka ( Kaktusy-NiNa str.14. ).
blabla pisze: Główną różnicą między Echinopsis a Lobivia jest długość kwiatu. Jeśli kwiat jest długi naokoło 10cm lub mniej to raczej jest lobiwka, jeśli jest dłuższy to bardziej jest to echinops. Dodatkową cechą rozgraniczającą te dwa rodzaje jest tworzenie w kwiecie u echinopsów czegoś na kształt jęzora z pręcików. Widać to dokładnie na fotce zarówno Echinopsis obrepanda jak i wcześniejszego Echinopsis eyriesii. U lobiwek pręciki praktycznie zawsze są symetrycznie ułożone wokół słupka. U echinopsów na dole kwiatu jest ich dodatkowe zagęszczenie, coś na kształt lotniska dla zapylających je owadów.
DAK pisze:Na 4 fotce jest mój "klocek", który z powodu zamieszania nazw był już wszystkim - parodią, eriocactusem i ostatecznie teraz siedzi jako notocactus. Ale mnie się widzi, że to ten sam co u ciebie Magdo. Czyżby znów czekał go ponowny chrzest?
Wszystkie nazwy są prawidłowe Danusiu -
Eriocactus/Notocactus/Parodia.
Średnio co kilka lat nazwy rodzajowe niektórych kaktusów się zmieniają.
Aylostery i mediolobiwki to teraz rebutie.
Neochilenia,Neoporteria,Horidocactus,Pyrrhocactus,Islaya - to teraz wszystko zaliczono do rodzaju
Eriosyce.
Hamatocactus setispines to teraz
Thelocactus setispinus,a
Hamatocactus hamatakanthus to teraz
Ferocactus hamatakanthus.
Zależy od Ciebie jakimi nazwami chcesz się posługiwać.
Jeżeli uznajesz osobno nazwy:
Eriocactus,Wigginsia,Notocactus.Parodia,Hamatocactus,Aylostera,Mediolobivia,Sulcorebutia,Neochilenia,Neoporteria,Horidocactus,Pyrrhocactus itd,to ten Twój to prawdopodobnie
Eriocactus warasii.