Lilie - uprawa - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Lilie - uprawa - cz.4

Post »

Chciałby zapytać o coś - otóż z lilii posadzonych jesienią część nie wylazła, bo ich nie ma (sprawdziłem, zniknęły, czyli gryzonie miały co jeść), ale część już ładnie rośnie. Także z sadzonych wiosną część rośnie, ale część ani trochę, Wykopałem jedną cebulę z tych nierosnących i wygląda dobrze, ale nie rośnie... :cry: Czemu? To były głównie cebule z targu, ale od hodowcy, duże, dorodne, wyglądające na zdrowe, przede wszystkim OT. Poradźcie, co zrobić :? ? Czekać? Wykopać pozostałe, które nie ruszyły? Wyczytałem w postach, że lilie znoszą przesadzanie nawet stosunkowo częste...
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Nie wiem czemu, u mnie też część ma "spóźniony zapłon" a jedna w ogóle nie chce wyjść. Może w jakiś sposób był uszkodzony kiełek?; może weszła w jakiś stan letargu po tej długaśnej zimie. Ale jeżeli cebulka jest to wyrośnie, albo za miesiąc, a jak nawet nie wybije główny pęd to łuski zaczną wybijać.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37

Post »

Adam2143 pisze:a ja mam takie pytanie odnośnie nawożenia, już pytałem pod tulipanami, ale temat utopił się w nawale postów. Mam posadzone lilie i tulipany piętrowo. Nawoziłem w listopadzie 30g nawozu go kwiatów na metr i w połowie marca 60g na metr. O ile tulipany kończą już kwitnienie, to lilie intensywnie rosną i tak myślę, że pasowało by je jeszcze podsypać ok 30g/metr, tylko moje pytanie czy nie zaszkodzę teraz tulipanom?
Już Ci odpowiadałam w "tulipanach" ale chętnie to zrobię jeszcze raz. Tulipanom nie zaszkodzisz, a wręcz pomożesz. Podsypując im nawóz zasilisz cebule, które zmęczyły się :wink: kwitnięciem.
noontaak
200p
200p
Od: 16 lis 2012, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gdybym kupił teraz lilie i wsadził do ziemi to zdążyły by urosnąć?
Kamil :)
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Tak. Co najwyżej kilka tygodni później, ale zakwitną.
Tylko oglądaj uważnie cebulki przy kupowaniu, żeby nie były wysuszone. :wink:
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Galadrielo, dziękuję bardzo ;:180.
W takim razie nie wykopuję i poczekam, będę ćwiczył cierpliwość ;:224.
Swoją drogą, ten pseudonim rozmarza - Galadriela to Pani Lasu, Ukoronowana Światłem, czyż nie pięknie? Jest nawet odmiana przebiśniega Galadriel (może się doczekamy takiej lilii?).
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już Ci odpowiadałam w "tulipanach" ale chętnie to zrobię jeszcze raz. Tulipanom nie zaszkodzisz, a wręcz pomożesz. Podsypując im nawóz zasilisz cebule, które zmęczyły się :wink: kwitnięciem.
Tyle zdjęć tulipanów poszło, że nie zauważyłem :wink: W każdym razie dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25

Post »

U mnie w tym roku wysyp poskrzypka. W poprzednim roku znalazłam może 2-3 sztuki. Na zdjęciu przyłapani na gorącym uczynku!

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wyłażą moje lilie, wyłażą ;:138. Powoli, ale zdecydowanie :tan. Jeszcze tylko ze 3 lub cztery nadal pod ziemią, ale i one, mam nadzieję, się zbiorą. Cieszę się, bo to pierwsze lilie w moim ogrodniczym życiu ;:215.
Mariusz
Arkady
100p
100p
Od: 5 kwie 2012, o 15:06

Post »

Czy są takie które mają kolor niebieski bo dziś znalazłem taką i bardzo mi się spodobała :wink: ,ale czy to możliwe że są niebieskie czy to jakaś ściema :roll:
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Wg informacji w internecie i z mojej wiedzy, lilii w niebieskim kolorze nie ma :?
A szkoda, bo byłyby piękne :roll:
Pozdrawiam :wit
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

jakiś miesiąc temu dostałam od sąsiadki cebulę lili(zakupioną w Ksiażu)i właśnie ma być niebieska :)
ale jaka będzie to się okaże jak zakwitnie-na razie wyszła z ziem :wit
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p
Od: 22 maja 2013, o 19:31

Post »

Witam wszystkich:)

Co do niebieskich lilii... w zeszłym roku siostra zakupiła wiosną (za kwotę 15zł/cebula!) niebieską lilię i kilka innych "cudownych odmian" w dość wysokich cenach... wszystkie wyrosły białe :(
Znajoma mamy też się nacięła na "niebieską".

Za to lilie św. Józefa/Antoniego... wyrosły różowe... Już zaprzestałam próby kupienia ich.

Jeszcze nigdy nie kupiłam lilii zgodnej z opisem. Jakie to przykre, że ludzie tak oszukują. Tak to jest, jak się kupuje "u pośredników" - kwiaty wędrują przez hurtownie, a ludzie na bazarkach/w małych sklepach kupią te najtańsze i poukładają w kolorowych pudełkach. Zdarzyło mi się zamówić 30sztuk mieszanki kolorów- i była mieszanka. Ok 20 wyszło pomarańczowych w kropki, jedna biała i jedna czysta pomarańczowa :roll: Reszta zginęła. Samych kwiatów nie winię za to, jakie są, bo i tak je cenię. Zdarza się - ale takie ściemniactwo, to, za przeproszeniem, świństwo.

Czy to prawda, że można lilie rozróżniać po kolorze cebuli? Biała lilia ma białą cebulę, a kolorowe mają żółtawe, różowawe... Czy to czasem nie mit? Widziałam takie "kolorowe" cebulki, trochę jak z mieczykami :)
Pozdrawiam
~Justyna
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Mariusz DLW - Czy doczekamy się lilii o nazwie Galadriela, zobaczymy, ja w każdym razie w tym roku będę bawić się w pszczołę w liliach i zobaczymy co z tego wyjdzie :twisted:. U mnie nie wyrosła tylko jedna lilia - podejrzewam że coś ją użarło w pęd, na szczęście mimo to wypuściła trzy liście z łusek, więc może w przyszłym roku zakwitnie. :)
diesymphonie - Niebieska lilia to chyba taki sam pożądany mit jak niebieska róża z bajki "Piękna i Bestia". Każdy by chciał taką wyhodować, ale jak na razie to nie wychodzi.
Kilka razy też już się tak nacięłam na lilie kupowane na targu, i teraz jeżeli już kupuję to na zasadzie niespodzianki. Widziałam na przykład etykietę u takiego pana sprzedającego lilie ze skrzynki na targu, która była podpisana jako Coctail Twins a na zdjęciu była Orange Electric - i kto tu ma rację, zdjęcie czy etykietka, czy może prawdziwa jest jeszcze jakaś inna opcja? Nie wiadomo nawet czy to jest wina niewiedzy czy oszustwa, i na jakim etapie te pomyłki się rodzą, może już w hurtowni?...
Ja w tym roku kupowałam cebulki w PNOSie i Lilypolu. Jedna z Lilypolu już zakwitła - i jest dokładnie taka jak miała być :heja :heja teraz czekam na kolejne :roll: .
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p
Od: 22 maja 2013, o 19:31

Post »

U mnie wszystkie lilie już ok 70 cm - 100cm ;) Na jednej rekordzistce jest 12 pączków, reszta po kilka, a rosną już 3rok. Niby wiem, co z nich wyrośnie, ale i tak niecierpliwie czekam ;:167
Tak samo czekam na zapach floksów i goździków...

Nie chciałam, żeby mój post brzmiał tak negatywnie. Po prostu wciskanie białych lilii (dlaczego akurat tych? Plenne odmiany?) jako kolorowe to popularna praktyka, z tego co mówią znajomi :p Trudno oskarżać konkretne osoby, ale widząc wyblakłe zdjęcia kwiatów na pudełkach mogę stwierdzić, że długo obrazek przebywał na słońcu i może być np z poprzedniego roku, czy dwóch. I śmiem podejrzewać, że ktoś ma pudełka i wkłada w nie co popadnie, bo gdyby kupował z hurtowni/od producenta, to czyżby co roku te same odmiany? :P Takie boksy to koszt kilku złotych. Ale na bazarku liczy się każda złotówka. Trudno powiedzieć kto i dlaczego "podmienia" cebulki, ale wszyscy wiedzą, kto jest tym rozczarowany - kupujący.

A co do samych roślin:
jedną z lilii chyba za bardzo podsypałam nawozem i trochę późno to zauważyłam , liście oklapły i zrobiły się brązowe (nie w całości, tylko końcówki do ok. połowy liścia). Odgrzebałam od niej nawóz i sporo podlałam, żeby go wymyć, ale lilia jest kiepska :< Po odgrzebaniu cebulki stwierdziłam, że jest twarda, nie wygląda na gnijącą, więc nie wykopywałam. Stąd podejrzenie, że może to przez nawóz. Mam się martwić? Może nie zakwitnąć/zgnić? Nawoziłam ok. 10dni temu i od tego czasu lilie wzrosły o połowę wyższe - dobre miały warunki, deszczyk i ciepełko :) teraz wszystko stoi przez chłód...
Pozdrawiam
~Justyna
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”