Ja ze swoim też miałam ten problem i stwierdziłam że ziemia mu nie odpowiada i był przelewany
Moja mała "dżungla" - part IV
Re: Moja mała "dżungla" - part IV
Ago a czy twój okaz nie ma zbyt mokro??
Ja ze swoim też miałam ten problem i stwierdziłam że ziemia mu nie odpowiada i był przelewany
- mniodkowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
nie ma zbyt mokro
ja go podlewam raz na miesiąc, wpycham palucha, ziemia sucha na wiór i wtedy mu letko chlup h2o
już myślałam, że miejscówka mu nie pasi, ale w pokoju obok na tej samej wystawie tyle samo od okna rośnie drugi i jest ładny
ten większy zami już rok temu i dwa - wypuszczał po 2-3 liście i w tym samym czasie 2-3 stare death
normalnie 1 do 1 - tak to on się nigdy nie zagęści
może faktycznie ziemię zmienię...
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
No to zmień ziemię jak to już nie pomoże to jakiś słaby okaz się trafił.
Tylko kochana ja zawsze ziemię do piekarnika na 230stopni żeby wszystko ruszające się unicestwić

Tylko kochana ja zawsze ziemię do piekarnika na 230stopni żeby wszystko ruszające się unicestwić
- masik
- 1000p

- Od: 4 wrz 2012, o 13:44
- Kontakt:
Aga wywal go z tej doniczki. Jest za duża. To raz. Dwa zmień mu ziemię. Możesz mu machnąć ziemie do kaktusów i sukulentów, albo wzbogacić/przemieszać to co masz (po wyparzeniu) w piasek albo drobny żwirek.
Jak wywleczesz z doniczki, możesz go zostawić na jakiś czas na gazecie. Obeschnął mu korzonki i bulwy i wtedy łatwo wszystko obsypiesz przyglądając się co on tam w nóżkach ma. Wyczyść dokładnie, zobacz która bulwa wygląda nieciekawie i ewentualnie kwalifikuje się do eutanazji ( to pewnie będą te, które kończą się żółtymi liśćmi, nieraz samo wycięcie liścia nie wystarcza)
Jak go potem podniesiesz do góry obejmij bulwy w dłoni i ni diabła nie dawaj większej doniczki niż ta, która wielkością tą dłoń/dłonie przypomina ( nie ważne czy dasz radę paluszki zacisnąć, czy nie, czy tez będziesz potrzebowała dwóch dłoni)...no może minimalnie większą. Więcej ziemi daj mu na spód doniczki i na górę. Po bokach tak aby aby...żeby sie nie kiwał. I zrób to teraz....nie czekaj do wiosny. Jak widziałam Twój zamio ma potencjał i teraz właśnie (u większości dziewczyn też) rusza z kopyta. To chyba dla niego najlepszy czas.
Btw
Doniczka max powinna się kończyć 0,5 do 1cm od łodyżek liści.
Jak wywleczesz z doniczki, możesz go zostawić na jakiś czas na gazecie. Obeschnął mu korzonki i bulwy i wtedy łatwo wszystko obsypiesz przyglądając się co on tam w nóżkach ma. Wyczyść dokładnie, zobacz która bulwa wygląda nieciekawie i ewentualnie kwalifikuje się do eutanazji ( to pewnie będą te, które kończą się żółtymi liśćmi, nieraz samo wycięcie liścia nie wystarcza)
Jak go potem podniesiesz do góry obejmij bulwy w dłoni i ni diabła nie dawaj większej doniczki niż ta, która wielkością tą dłoń/dłonie przypomina ( nie ważne czy dasz radę paluszki zacisnąć, czy nie, czy tez będziesz potrzebowała dwóch dłoni)...no może minimalnie większą. Więcej ziemi daj mu na spód doniczki i na górę. Po bokach tak aby aby...żeby sie nie kiwał. I zrób to teraz....nie czekaj do wiosny. Jak widziałam Twój zamio ma potencjał i teraz właśnie (u większości dziewczyn też) rusza z kopyta. To chyba dla niego najlepszy czas.
Btw
Doniczka max powinna się kończyć 0,5 do 1cm od łodyżek liści.
Kochana ten kwiat o który pytasz to najprawdopodobniej eszychnanthus mona lisa 
- oxalis
- 1000p

- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Masik genialny opis przesadzania zamioculcasa
Musze więc swojego jeszcze raz przesadzić, bo się okazało, że.... przesadziłam z doniczką
Dałam wprost olbrzymią, jak wynika z opisu z dłońmi

Musze więc swojego jeszcze raz przesadzić, bo się okazało, że.... przesadziłam z doniczką
Dałam wprost olbrzymią, jak wynika z opisu z dłońmi
- mniodkowa

- Kontakt:
Madzia - ten zami siedzi w tej konkretnie doniczce jakieś conajmniej 4 lata!
mniejszej się nie dało, bo wcześniej był w plastikowej, która zrobiła się jajowata
ale to co mówisz o bulwach do likwidacji to może być główna przyczyna sobie myślę... choć z drugiej strony - póki nowy przyrost się nie pojawia to obecne liście mi nie żółkną.. to ja już nic nie wiem
Patrycja dziękuję Ci
teraz poczytam o nim...
Filigranowa27 pisze:to najprawdopodobniej eszychnanthus mona lisa
Patrycja dziękuję Ci
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Aguś zrobiłabym tak, jak poradziła Ci Madzia
Według mnie on ma faktycznie za dużą tą doniczkę.
Spieszę Ci donieśc kochana, że malutki skrętniczek od Ciebie
chyba się przyjął
bo mimo, że największy listek zgnił
to właśnie przed chwilą wypatrzyłam tyci tyci nowiutkie zielone maleństwo ledwie wystawiające nosa spod ziemi

Spieszę Ci donieśc kochana, że malutki skrętniczek od Ciebie
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Nic dodać, nic ująć...wyjąć, skrócić i wyrzucić
A tak poważnie, to faktycznie zamioculcas woli wąskie, wysokie doniczki.
O czym przekonałam się osobiście (przesadziłam). Z tej radości zaczął wypuszczać liść za liściem
A tak poważnie, to faktycznie zamioculcas woli wąskie, wysokie doniczki.
O czym przekonałam się osobiście (przesadziłam). Z tej radości zaczął wypuszczać liść za liściem
- mniodkowa

- Kontakt:
Ela to super
zima i dał radę
o ile pamiętam to był Nerys.. ten to twardziel
Zamiego wypchnę z tej doniczki, niech Wam będzie
ja na temat jego uprawy czytałam dużo i wiem o tym, że lubi ciasno w nóżkach więc doniczkę kupiłam taką aby go w ogóle zmieścić, bulwy miał naprawdę wielkie, no i wygląda jakby miał luz a go nie ma... No ale może mam sklerozę
więc wyjmę - jutro... no może pojutrze
Tak czy siak, nerwy moje nadwyrężył, zresztą nie on jeden ostatnio.... szeflera też gubi liście, codziennie zbieram conajmniej jedną gałąź
Zamiego wypchnę z tej doniczki, niech Wam będzie
- masik
- 1000p

- Od: 4 wrz 2012, o 13:44
- Kontakt:
Agunia, nie bij się z myślami, tylko działaj. Z tego co doczytałam, masz dwa "zamia" a temu coś od 4 lat nie pasi....czy wnętrze doniczki w której mieszka jest czymś pokryte? Tzn. farbą, emalią, lakierem idp.?
Jeśli ta doniczka Ci się podoba to włóż roślinkę do mniejszej a tą doniczkę zostaw w formie osłonki.
Jeśli ta doniczka Ci się podoba to włóż roślinkę do mniejszej a tą doniczkę zostaw w formie osłonki.
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
To ja też muszę swojego zamio przesadzić
.
Może pojutrze
Liści nie gubi(bo ma 2
).Ale nie puszcza nowych i na pewno ma za dużą doniczkę....
Może pojutrze
Liści nie gubi(bo ma 2
- Nolinka

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
A mój rośnie w wielkiej jak szalony. Prawdopodobnie chodzi o to, że w małej doniczce ziemia szybko przesycha po podlaniu i ryzyko przelania jest równe zeru. W dużej też może rosnąć, ale trzeba ostrożnie i to bardzo ostrożnie podlewać, bo z wierzchu ziemia bedzie sucha jak pieprz, a w głębi może być zbyt mokro. W każdym bądź razie, jak ziemia jest mało przepuszczalna, lepiej mu będzie w mniejszej doniczce 
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- agucha432
- 500p

- Od: 3 lis 2011, o 10:10
Agus dawno mnie tu nie było i zostawiam slad. Kwiatuchy masz sliczne jak zawsze a na te sukulenty z B...tez spogladałam ale gdybym ja miała kupowac kwiatki co dostawa to bym zbankrutowała. Wystarczy mi ze co dzień w pracy spogladam na nie i co najgorsze
dosc czesto musze wyrzucać te troche zdechłe 
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
- mniodkowa

- Kontakt:
No więc dobrałam się do tego zamiokulkasa
Spostrzeżenia:
* ziemia sucha
* bulwy mokre, zbyt mokre
* korzonki w porządku
* nic nie łazi, nic nie lata...
Ziemię kupiłam, doniczki już nie
Ale słuchajcie, to nie jedyna u mnie porażka
- duża dracena codziennie coraz żółciejsza
- szeflera codziennie gubi liście
- wywaliłam dziś kolejną sadzonkę fiołka... sobie umarła
- nowiutki sukulent (nazwy nie zapisałam - ten z B-ki) nie podlewany a gubi te swoje patyczkowate liście jak szalony
- zdjęcie hiacynta już nieaktualne
- mniejszy benjamin zrzuca liście jakby uznał, że łyse badyle są atrakcyjniejsze
Powiem Wam, że jestem załamana, mam dość latania wokół tych kwiatków bez zrozumienia, czego one ode mnie chcą?
agucha432 pisze:Agus dawno mnie tu nie było
no to trafiłaś.. na pasmo porażek
Nolinka - wiem
masik pisze:czy wnętrze doniczki w której mieszka jest czymś pokryte? Tzn. farbą, emalią, lakierem idp.?
nie, goły tynk