Żywopłot - z czego?Co polecacie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może karagana ?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

Post »

Śnieguliczka biała - u nas było tego pełno - no i te białe kulki z których się strzelało.
Pozdrawiam. Mirek.
magangs
100p
100p
Od: 20 sie 2008, o 12:45

Co na osłonięcie się od sąsiada?

Post »

Jakie drzewka/krzewy polecilibyście posadzić przy płocie z sąsiadem, żeby zapewnić sobie trochę dyskrecji i żebyśmy nie zaglądali sobie wzajemnie w ogródki? Fajnie gdyby te rośliny posiadały możliwie najwięcej poniższych cech:

- wyglądem pasowały do tradycyjnych polskich ogrodów (tuje to dla mnie ostateczność)
- w miarę szybko urosły do 1,5m i ładnie wyglądały
- nie rozrastały się przesadnie wszerz
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja osobiście posadziłam ognika i ligustra (zależało mi aby nie był to klasyczny żywopłot), a sąsiad przepiękne powojniki, ale jestem zupełnie początkująca.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pytasz o żywopłot? Szybko rosnący, zdrowy, gęsty, bezobsługowy, ładny, zimozielony, czasem kwitnący i nie za drogi?

Najlepszy jest ten znaleziony w naszej wyszukiwarce po wklepaniu hasła "żywopłot" :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Pamiętam śnieguliczkę spod szkoły... Teraz sobie tak myślę, że to była straszna lekkomyślność, przecież dzieci mogły ją zjeść...
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Aska pisze:Teraz sobie tak myślę, że to była straszna lekkomyślność, przecież dzieci mogły ją zjeść...
Obawy, że dzieci się czymś co znajdą same się zatrują są nieuzasadnione.
Zdrowe, normalnie rozwiające się dziecko ma genetycznie zakodowaną niechęć do nowych smaków i pokarmów - chroni to dzieci przed zjadaniem toksycznych świństw. Co ciekawe niechęć do nowych smaków uaktywnia się gdy dziecko zaczyna się swobodnie poruszać a wygasa w we wczesnym wieku nastoletnim. Powyższe spostrzeżenia naukowców potwierdzają obserwacje trzech okazów posiadanych przeze mnie.
pozdrawiam
tomek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

[quote="Aska"]Pamiętam śnieguliczkę spod szkoły... Teraz sobie tak myślę, że to była straszna lekkomyślność, przecież dzieci mogły ją zjeść...

Jak chodziłaś do tej szkoły, nie wymyśliłaś,aby jeść śnieguliczkę, natomiast wymyśliłaś
to teraz.Czy nie jest to dziwne?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Ligustr, wszędzie ligustr, całe nasze osiedle z początku lat 70 jest obsadzone żywopłotami z ligustru. Kiedyś, gdy nie interesowałam się tym szerzej, myślałam,że to jest jedyny krzew nadający się do tego celu.
Waleria
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

Też jestem zdania, że chodzi o ligustr - niektórym starszym ludziom tak się zakodowało w głowie, że chcąc kupić sadzonki ligustru pytają o sadzonki "żywopłotu" (mając na myśli oczywiście ligustr)
To taki efekt małego urozmaicenia gatunków żywopłotowych w tamtych czasach - chociaż oczywiście ligustr to super roślina na cięte żywopłoty
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

To ja proponuję posadzić bluszcz koło ogrodzenia. Ładnie wygląda i jest zimozielony :!: :) Co prawda to nie drzewo ani krzew tylko pnącze ale warte jest to zastanowienia. Można zyskać miejsce. :)
JM
50p
50p
Od: 11 mar 2008, o 15:14

Post »

tradycyjny (polski), szybko rosnący, ładnie wyglądający, nie-thuja.... to tylko świerk 8)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na wiosnę posadziłem ciężko kupione winobluszcze (Nie wiedziałem jeszcze, ze mógłbym sobie pobrać sztobry i ukorzenić). Prawie nie urosły do tej pory, ciągle jest łyso. Na wiosnę też obciąłem stary winogron, praktycznie do pnia. W tej chwili ma 2 ÷ 2,5 metrowe pędy i olbrzymie liście. I skutecznie mnie oddziela, kładąc się na płocie. Więc może postaw na jakość żywopłotu, a nie na szybkość, a dopóki "jakość" nie zacznie działać zrób coś tymczasowego (czyt. "pnącza")?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

To taki efekt małego urozmaicenia gatunków żywopłotowych w tamtych czasach - chociaż oczywiście ligustr to super roślina na cięte żywopłoty

Ja też tak uważam - nawet przy niezbyt starannym pielęgnowaniu, jak to w spółdzielni, rosną zdrowo, pięknie zagęszczają się.
Waleria
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

mirzan pisze:Jak chodziłaś do tej szkoły, nie wymyśliłaś,aby jeść śnieguliczkę, natomiast wymyśliłaś
to teraz.Czy nie jest to dziwne?
Wtedy nie pomyślałam, bo białe kulki tak fajnie pękały pod butem :lol: :lol: :lol: ... A teraz działa już wiedza i wyobraźnia. Nawiasem mówiąc jako dziecko zjadłam jeden owoc konwalii ... Do dziś pamiętam, jak mi ciocia pchała palce do gardła, bym wszystko zwróciła... Błeeee...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”