Żywopłot - z czego?Co polecacie?
Co na osłonięcie się od sąsiada?
Jakie drzewka/krzewy polecilibyście posadzić przy płocie z sąsiadem, żeby zapewnić sobie trochę dyskrecji i żebyśmy nie zaglądali sobie wzajemnie w ogródki? Fajnie gdyby te rośliny posiadały możliwie najwięcej poniższych cech:
- wyglądem pasowały do tradycyjnych polskich ogrodów (tuje to dla mnie ostateczność)
- w miarę szybko urosły do 1,5m i ładnie wyglądały
- nie rozrastały się przesadnie wszerz
- wyglądem pasowały do tradycyjnych polskich ogrodów (tuje to dla mnie ostateczność)
- w miarę szybko urosły do 1,5m i ładnie wyglądały
- nie rozrastały się przesadnie wszerz
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytasz o żywopłot? Szybko rosnący, zdrowy, gęsty, bezobsługowy, ładny, zimozielony, czasem kwitnący i nie za drogi?
Najlepszy jest ten znaleziony w naszej wyszukiwarce po wklepaniu hasła "żywopłot"
Najlepszy jest ten znaleziony w naszej wyszukiwarce po wklepaniu hasła "żywopłot"

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Obawy, że dzieci się czymś co znajdą same się zatrują są nieuzasadnione.Aska pisze:Teraz sobie tak myślę, że to była straszna lekkomyślność, przecież dzieci mogły ją zjeść...
Zdrowe, normalnie rozwiające się dziecko ma genetycznie zakodowaną niechęć do nowych smaków i pokarmów - chroni to dzieci przed zjadaniem toksycznych świństw. Co ciekawe niechęć do nowych smaków uaktywnia się gdy dziecko zaczyna się swobodnie poruszać a wygasa w we wczesnym wieku nastoletnim. Powyższe spostrzeżenia naukowców potwierdzają obserwacje trzech okazów posiadanych przeze mnie.
pozdrawiam
tomek
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też jestem zdania, że chodzi o ligustr - niektórym starszym ludziom tak się zakodowało w głowie, że chcąc kupić sadzonki ligustru pytają o sadzonki "żywopłotu" (mając na myśli oczywiście ligustr)
To taki efekt małego urozmaicenia gatunków żywopłotowych w tamtych czasach - chociaż oczywiście ligustr to super roślina na cięte żywopłoty
To taki efekt małego urozmaicenia gatunków żywopłotowych w tamtych czasach - chociaż oczywiście ligustr to super roślina na cięte żywopłoty
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na wiosnę posadziłem ciężko kupione winobluszcze (Nie wiedziałem jeszcze, ze mógłbym sobie pobrać sztobry i ukorzenić). Prawie nie urosły do tej pory, ciągle jest łyso. Na wiosnę też obciąłem stary winogron, praktycznie do pnia. W tej chwili ma 2 ÷ 2,5 metrowe pędy i olbrzymie liście. I skutecznie mnie oddziela, kładąc się na płocie. Więc może postaw na jakość żywopłotu, a nie na szybkość, a dopóki "jakość" nie zacznie działać zrób coś tymczasowego (czyt. "pnącza")?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Aska
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Wtedy nie pomyślałam, bo białe kulki tak fajnie pękały pod butemmirzan pisze:Jak chodziłaś do tej szkoły, nie wymyśliłaś,aby jeść śnieguliczkę, natomiast wymyśliłaś
to teraz.Czy nie jest to dziwne?