Lilaki (Syringa)
-
- 100p
- Od: 1 lut 2015, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilaki (Syringa)
No i mają (szkółka krzewów ozdobnych Uzdowscy-Bydgoszcz) lilaka japońskiego za jedyne ... 75 zł ale nawet 160 cm i wyższe. Tyle tylko, że nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej a z Wrocławia to mam kawałek.

Pozdrawiam! Andrzej
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Andrzej szkółka solidna ale duże miasto podbija ceny zwłaszcza na okazy większe rozmiarowo, niektóre młode sztuki mozna trafić u niego tanio np cyprysik nutkajski Klippert 19 zł a za prawie taki sam u Szmita chcieli pond 60zł
-
- 100p
Zbyszek!
Dzisiaj zamówiłem bo Kolega będzie 16 kwietnia w Bydgoszczy to mi przywiezie. Pan, który odbiera telefony (chyba właściciel) powiedział, że mają jeszcze większe niż wysokość 140-160 cm ale już nie kombinowałem bo nie zmieściłby się w samochodzie osobowym. Powiedział też, że może w tym roku po posadzeniu kwitnąć. Mam tylko nic nie przycinać. A jeśli chcę prowadzić jako drzewko trochę wyżej to cięcie piętrami dopiero od drugiego roku po posadzeniu. Ja sobie wymyśliłem, że pod lilakiem posadzę jeszcze np funkie lub inne cieniolubne.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za podpowiedź bo sam to ich jakoś nie namierzyłem.
Dzisiaj zamówiłem bo Kolega będzie 16 kwietnia w Bydgoszczy to mi przywiezie. Pan, który odbiera telefony (chyba właściciel) powiedział, że mają jeszcze większe niż wysokość 140-160 cm ale już nie kombinowałem bo nie zmieściłby się w samochodzie osobowym. Powiedział też, że może w tym roku po posadzeniu kwitnąć. Mam tylko nic nie przycinać. A jeśli chcę prowadzić jako drzewko trochę wyżej to cięcie piętrami dopiero od drugiego roku po posadzeniu. Ja sobie wymyśliłem, że pod lilakiem posadzę jeszcze np funkie lub inne cieniolubne.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za podpowiedź bo sam to ich jakoś nie namierzyłem.
Pozdrawiam! Andrzej
- ZbigniewG
Andrzej i bardzo dobrze 

Właśnie wróciłam ze sklepu poszłam po farbę do włosów a wróciłam z Lilakiem "Sensation", musiałam go uratować jest taki biedny blady bo nie miał dostępu światła, ale ja wyhoduje z tego bladego badylka piękny krzew. 

Dzisiaj kupiłam jeszcze jeden odm. "Krasavitsa Moskvy" 

-
- 100p
Pozdrawiam! Andrzej
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Ten lilak bardzo przypomina odmianę 'Olimpiada Kolesnikowa'. Ma charakterystyczne kwiaty i kolor.ZbigniewG pisze:no i fajniejak kwiaty
NN (ten sam co jest wyżej)
-- N 10 maja 2015 21:20 --
Jest bardzo możliwe, że to odmiana 'Victor Lemoine'- trzeba sprawdzić opis dla tej odmiany i porównać z tym co rośnie w ogrodzie. Niestety lilaków o podobnym wyglądzie kwiatów jest przeogromna ilość, więc ciężko dać jednoznaczną informacje.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
No to świetnie. Cieszę się. Jest to odmiana błędnie sprzedawana jako Indiya.ZbigniewG pisze:Śnieżkachyba tak
![]()
A dla tych pokazywanych na fotkach powyżej, czy są znane nazwy odmianowe?
- ZbigniewG
niestety tylko Krasawica jest mi znana a mam ją jeszcze z czasów gdy Moskwa to był jedyny i słuszny kierunek