Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Kasencja pisze:Jeszcze nigdy nie jadłam nic z dyni :roll:, oprócz pestek oczywiście :wink:
Kasencjo , przejrzyj trochę przepisów na www. beawkuchni.pl to dynie będą za Tobą chodzić cały dzień . Większość ludzi kojarzy dynie jedynie z kompotem na kwaśno , z goździkiem ... Toż to jakaś masakra jest , nie dziwie się że mało kto potem chce o dyni słyszeć .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit forumowiczzdradź tajemnice ,czym karmisz swoją dynie ,że ona taka wielka? :shock:
Ja dzisiaj piekę dynie z ziołami ;:137 Po degustacji opiszę swoje odczucia kulinarne ;:224
Asia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Atlantic Giant. Obie dynie na tej samej roślinie. Jedna trochę podrosła, ale ta mniejsza stoi jak zaczarowana. Zdjęcia są z wczoraj (zła data w aparacie). Dziś czwarty dzień deszczu, no już im chyba wystarczy ? ;:224

Obrazek

Obrazek
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Oj faktycznie ten Giant coś mały..
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

nasiona dyni od Loeb były pod hasłem "zestaw dyni mix". Zestaw zawierał o ile pamiętam nasiona trzech odmian.

U mnie Atlantic giant w zeszłym tygodniu wyglądała tak:

Obrazek

wiec nic nadzwyczaj wielkiego, ale do jesieni jeszcze sporo czasu.

Caterina, ile owoców Jumbo zostawiasz na krzaku?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Tula ,ja mam takie same dynie na krzaku Gigant. Ale za to krzak rośnie wspaniale...co 20`30cm cm na głównym pedzie mam odnogę w jedna i drugą stronę. ;:224
Sama nie wiem co mam robić ,bo to mój pierwszy raz. ;:224
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

U mnie tez slabo przyrastaja :( Ale za to duzo kwiatkow, wczoraj pozrywalam facetow i byly kwiatki w ciescie nalesnikowym ;:137
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Kasencja

Post »

Rybka, nie dość, że nigdy nie jadłam dyni, to jeszcze mnie zaskakujesz smażonymi z niej kwiatkami :D .

No nie, no muszę spróbować ;:108
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Jeśli tak dalej będzie u mnie padać, to znów zbiory nie będą oszałamiające, jak rok temu. Mąż obserwuje zawiązki i policzył, że przy tej pogodzie ok. 50% zaczyna gnić i odpada. A takie fajne odmiany mamy w tym roku...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pelasia pisze:zdradź tajemnice ,czym karmisz swoją dynie ,że ona taka wielka?
Rośnie na pryzmie kompostowej. Przed wsadzeniem rozsady dostała w dołek ok 2-3 litrów suchego kurzeńca i jest dokarmiana dolistnie Bioflorinem. No i podlewana w miarę potrzeby deszczówką.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Na forum jest wątek o przepisach z dyni :heja
Wstawiłam tam przepis na drożdżaka z dyni, nie jest to mój przepis, dostałam go od znajomej, ale jest naprawdę świetny, to coś nowego, wcale nie czuć smaku dyni, a drożdżak jest wilgotny, w odróżnieniu od standardowego drożdżaka ;:138
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Co to drożdżak? Kojarzy się z grzybem :wink: Co do dyni, muszę wreszcie zrobić im zdjęcia. Moje nie nawożone niczym, ani teraz, ani przed posadzeniem. Na ziemi, która kilka lat leżała odłogiem, więc wypoczęta i rośnie całkiem ładnie. Tylko nie wiem dlaczego Hokkaido -tak mi się wydaje, że to ta odmiana, z akcji jest u mnie żółta, a u Was pomarańczowa :roll: Jak zrobię fotki, to poproszę o identyfikację ;:14 . Jeśli chodzi o Atlantic Gigant, to u mnie też niewiele większa od pomarańczy.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Oj Ewikk drożdżak to drożdżak :;230 a grzyb to grzyb, i najlepiej jak rośnie sobie w lesie :tan Ciasto drożdżowe - to długie i nie chce mi się takich długich sformułowań pisać, więc idę na łatwiznę ;:224 :heja
Ach, a jeśli chodzi o to ciasto drożdżowe to powiem jeszcze że nie używa się do niego jajek ;:137 :uszy
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Caterina, ile owoców Jumbo zostawiasz na krzaku?
Jankiel,jako że nie mam aspiracji do bicia rekordów wielkością dyni i uważam,że w kuchni wygodniejsze są te mniejsze egzemplarze, to o ilości owoców decyduje sama roślina :wink: :wink: Nic nie obrywam. Jeśli chcesz się dochować bardzo dużego egzemplarza to zostaw 1 max 2 owoce na krzaczku.
Pozdrawiam serdecznie
Forumowiczka Kasia...;)
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Pelasiu, wschód, leje i leje :(, mam nierówne pole: górka, dołek, potem mniej więcej równo ;) w tym dołku i blisko niego rośliny prawie całe zżółkły lub zbrązowiały, około 20 krzaków jest nie do uratowania; w przyszłym roku inaczej zaplanuję uprawę, ale kto mógł wiedzieć, że pogoda będzie tak fatalna, początek sezonu zapowiadał się wyśmienicie; lato było u nas w czerwcu, cały lipiec bardzo mokry, wietrzny i ponury, szkoda.
Oczywiście mam rośliny /poza dołkiem/, które mają się bardzo dobrze, ale tamtym też oddałam kawałek serca i szkoda mi, że umierają :(
Kasencjo, jeśli nie próbowałaś smażonych kwiatów dyni lub cukinii, koniecznie to nadrabiaj, uczta króla!
Świeżo rozkwitnięte kwiatki męskie zrywamy wcześnie rano i zużywamy tego samego dnia; wyganiamy z nich mieszkańców, płuczemy szybko, osuszamy na papierowym ręczniku i ścinamy pręcik ze środka. Teraz kwiatki zanurzamy w cieście naleśnikowym lub takim na tempurę (ja wolę te ostatnie, ale to kwestia gustu oczywiście) i smażymy na chrupko na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik by osączyć z nadmiaru tłuszczu; zjadamy zaraz po przygotowaniu. Kwiaty można przed smażeniem faszerować niewielką ilością farszu (trzeba je wtedy delikatnie zakręcić i tak zanurzać w cieście).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”