Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
- geophagus
- 50p 
- Od: 14 maja 2012, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
Szanowni Państwo,
co możecie powiedzieć o tym delikwencie, siedział u mnie na jabłonce.

co możecie powiedzieć o tym delikwencie, siedział u mnie na jabłonce.

NO GMO

- geophagus
- 50p 
Znalazłem! Zdjęcia powyżej przedstawiają samca Wojsiłki pospolitej (Panorpa communis)  

NO GMO

- geophagus
- 50p 
Jest to larwa naszej biedronki także nic tylko się cieszyć bo pozjada dużo mszyc  
http://robaczywy.zielnik.prv.pl/biedronki.htm

http://robaczywy.zielnik.prv.pl/biedronki.htm
NO GMO

O matko, a ja ich już tyle wytępiłam   Serdecznie dzięki za odpowiedź, bo pewno do końca tygodnia pozbyłabym się wszystkich, a z mszycami mam spory problem . w życiu bym nie pomyślała, że z tej larwy będzie biedronka
 Serdecznie dzięki za odpowiedź, bo pewno do końca tygodnia pozbyłabym się wszystkich, a z mszycami mam spory problem . w życiu bym nie pomyślała, że z tej larwy będzie biedronka  

Serdecznie dzięki za odpowiedź, bo pewno do końca tygodnia pozbyłabym się wszystkich, a z mszycami mam spory problem . w życiu bym nie pomyślała, że z tej larwy będzie biedronka
- geophagus
- 50p 
Szkoda   nie ma co lać chemii i ręcznie tępić jak się nie ma pewności co to za owad gdyż może się okazać bardzo pożyteczny i pozwoli nam utrzymać ogród w dobrej kondycji.
  nie ma co lać chemii i ręcznie tępić jak się nie ma pewności co to za owad gdyż może się okazać bardzo pożyteczny i pozwoli nam utrzymać ogród w dobrej kondycji.
Pozdrawiam

nie ma co lać chemii i ręcznie tępić jak się nie ma pewności co to za owad gdyż może się okazać bardzo pożyteczny i pozwoli nam utrzymać ogród w dobrej kondycji.
  nie ma co lać chemii i ręcznie tępić jak się nie ma pewności co to za owad gdyż może się okazać bardzo pożyteczny i pozwoli nam utrzymać ogród w dobrej kondycji.Pozdrawiam

NO GMO

- geophagus
- 50p 
Będę wdzięczny za rozpoznanie tego owada. Cała kolonia zajęła wierzbę iwę. Pierw jest zielony jak mszyca jabłoniowa po czym zmienia ubarwienie na czarne z białymi paskami na odwłoku oraz trochę zmniejsza swój rozmiar, ok 3 -4mm. Liście są nadgryzione ale nie wiem czy jest to ich sprawka.

NO GMO

geophagus a to nie jest larwa biedronki polnej ? Wygląda chyba identycznie jak ta w linku, który mi podałeś  

- geophagus
- 50p 
Nie nie, larwa którejkolwiek biedronki odpada. Jest to inny "zwierz".  Przydałby się obiektyw makro bo tym, którego używam faktycznie kiepsko sfotografować dokładnie tak małego osobnika.  W każdym razie te owady poruszają się dość szybko.

NO GMO

Szkoda ,że nie masz makro konwertera . A może to jakaś odmiana larwy rynnika ?

Przepraszam za jakość zdjęcia ale autofocus zawiódł, a nie zauważyłem od razu że taka jakość.... Może jednak komuś uda się rozpoznać ->

By killer191 at 2012-05-26

By killer191 at 2012-05-26
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powyższy owad to OMOMIŁEK SZARY...U mnie gromadnie siedzi szczególnie ,gdzie może napotkać mszyce,gdyż nimi sie żywi i drobnymi owadami...Także najlepiej go zostawić w spokoju... 

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości

Ogródkowe rozmaitości
Witam, 
Na tawule japonskiej mam inwazje czegos takiego. Czy jest to mszyca? Czym spryskac rosliny, zeby pozbyc sie szkodnikow a zeby nie uszkodzic roslin?

Na tawule japonskiej mam inwazje czegos takiego. Czy jest to mszyca? Czym spryskac rosliny, zeby pozbyc sie szkodnikow a zeby nie uszkodzic roslin?

- 
				agathas
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 11 cze 2008, o 13:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich zainteresowanych powyższym postem. 
Wklejam zdjęcie szkodnika namiętnie zjadającego moje pęcherznice i inne krzewy liściaste . Miałam już z nim problem w zeszłym roku ale niestety zaufałam naturze, że być może sama sobie jakoś poradzi. Niestety moja cierpliwość dobiegła końca i proszę o identyfikację. Zdjęcie zrobione tel. komórkowym - obecnie nie mam innej możliwości zrobienia lepszego zdjęcia. Wierzę, że grono znawców jakoś sobie poradzi
 . Miałam już z nim problem w zeszłym roku ale niestety zaufałam naturze, że być może sama sobie jakoś poradzi. Niestety moja cierpliwość dobiegła końca i proszę o identyfikację. Zdjęcie zrobione tel. komórkowym - obecnie nie mam innej możliwości zrobienia lepszego zdjęcia. Wierzę, że grono znawców jakoś sobie poradzi  . Pozdrawiam.
 . Pozdrawiam.

Wklejam zdjęcie szkodnika namiętnie zjadającego moje pęcherznice i inne krzewy liściaste
 . Miałam już z nim problem w zeszłym roku ale niestety zaufałam naturze, że być może sama sobie jakoś poradzi. Niestety moja cierpliwość dobiegła końca i proszę o identyfikację. Zdjęcie zrobione tel. komórkowym - obecnie nie mam innej możliwości zrobienia lepszego zdjęcia. Wierzę, że grono znawców jakoś sobie poradzi
 . Miałam już z nim problem w zeszłym roku ale niestety zaufałam naturze, że być może sama sobie jakoś poradzi. Niestety moja cierpliwość dobiegła końca i proszę o identyfikację. Zdjęcie zrobione tel. komórkowym - obecnie nie mam innej możliwości zrobienia lepszego zdjęcia. Wierzę, że grono znawców jakoś sobie poradzi  . Pozdrawiam.
 . Pozdrawiam.