Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie o to chodzi, że jeśli miałabym mieć net w domu (na śląsku) to własnie bezprzewodowy i dlatego się wacham.
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Biorę przykład z Tomka i wklejam zdjęcia, żeby na kazdej stronie było co oglądać.

To zdjęcia z okresu przed deszczami, teraz ten mały berberysek nie wygląda juz tak ślicznie
To mój ulubiony wrzos - prawda, że jest przepiękny nawet gdy nie kwitnie
A tu tegoroczne przyrosty na kiścieniu i ostrokrzewie

Sumak

Moja 11 letnia kotka Dasza

To zdjęcia z okresu przed deszczami, teraz ten mały berberysek nie wygląda juz tak ślicznie
To mój ulubiony wrzos - prawda, że jest przepiękny nawet gdy nie kwitnie
A tu tegoroczne przyrosty na kiścieniu i ostrokrzewie

Sumak

Moja 11 letnia kotka Dasza
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Piękne zdjęcia, ale najpiekniejsze to te z kotem. Śliczy!!!
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- dianek

- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
iwa27 wrzos rewelacyjny !
też posiadam ale tej zimy potwornie przemarzł
przycięłam go do zera niemalże modląc się żeby ruszył... i ruszył
ale bujnych kwaitów w tym roku nie będzie
aczkolwiek żyje i ma 4 pędy ;) w tym roku dostanie styropian i agrowłóknine do przykrycia żeby mu cieplej było ;)
za to posiadam jeszcze dwa wrzosy 'Allegro' i jakąś podobną odmianę... rosną jak głupie już się sierpnia doczekać nie mogę będzie pięknie
(a wszystko dzięki wiosennemu przycięciu - polecam !)
też posiadam ale tej zimy potwornie przemarzł
przycięłam go do zera niemalże modląc się żeby ruszył... i ruszył
za to posiadam jeszcze dwa wrzosy 'Allegro' i jakąś podobną odmianę... rosną jak głupie już się sierpnia doczekać nie mogę będzie pięknie
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- iwa27
- 1000p

Witajcie dziewczyny
Dziękuję za miłe słowa
Wrzosy są moimi ukochanymi roslinkami. Jak jeszcze myślałam o moim ogrodzie w kategoriach - posadzę iglaki i będę odpoczywać w ich cieniu - to pomyślałam też o wrzosach - pierwsze byliny jakie posadziłam. Wiem o nich wszystko
Wiem że wrzośce przycina się po kwitnieniu czyli w maju, a wrzosy w kwietniu, czyli przed kwitnieniem. Na zimę osłoniłam je gałązkami świerku, bo włókninę trzeba odkrywać w słoneczne dni, a pod gałązkami maja przewiew. Wszyscy na mnie patrzeli jak na głupią -jak to przykrywać wrzosy - na wsi są traktowane tak trochę po macoszemu, a dla mnie wrzosowisko - to mój klimat, to to co kocham najbardziej. Mam 7 odmian wrzosów i 3 odmiany wrzośców sadzone w kępach po 3 szt. z odmiany. Przygotuję na jutro zdjęcia to wam je pokarzę i może ktoś pomorze mi je wszystkie ponazywać, bo niestety w ogrodnictwie pani nie znała ich nazw, więc znam nazwy tylko tych które kupiłam w OBI - Alegro i Holland.
Dziś byłoby na tyle, bo wiecie ja w pracy jestem, wypijam tylko z wami poranną kawę
i do roboty, a czeka mnie dziś zrobienie sprawozdania za półrocze 
Wrzosy są moimi ukochanymi roslinkami. Jak jeszcze myślałam o moim ogrodzie w kategoriach - posadzę iglaki i będę odpoczywać w ich cieniu - to pomyślałam też o wrzosach - pierwsze byliny jakie posadziłam. Wiem o nich wszystko
Dziś byłoby na tyle, bo wiecie ja w pracy jestem, wypijam tylko z wami poranną kawę
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- dianek

wrzuć fotki wrzosów ^^
jak masz fotki kwitnących to rozpoznam ci odmiany
a póki co - też uciekam na plener malarski... trzeba dorobić szkice, oddać teczkę i... wakacje
czyli że można spokojnie wreszcie popracować :P
jak masz fotki kwitnących to rozpoznam ci odmiany
a póki co - też uciekam na plener malarski... trzeba dorobić szkice, oddać teczkę i... wakacje
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- iwa27
- 1000p

Obiecałam to wstawiam zdjęcia moich wrzosów, choć myślę, że większość do identyfikacji się nie przyda
Pierwsze dwa zdjęcia to widok ogólny - zdjęcia zrobione we wrześniu 2008r, krótko po ich posadzeniu. Na pierwszym zdjeciu na pierwszym planie jest Allegro i Holand. Na drugim zdjęciu biały wrzos o cyntrynowych gałązkach i dość niskim pokroju.

Teraz widok dwóch z trzech wrzośców - w rozkwicie i teraz.

A to ostatnie zdjecia wszystkich rodzajów wrzosów jakie mam, ale w szaie letniej - jestem z nich bardzo dumna, bo się pięknie rozkrzewiły po postrzyrzynach.
No i widok obecny wrzosowiska

Pierwsze dwa zdjęcia to widok ogólny - zdjęcia zrobione we wrześniu 2008r, krótko po ich posadzeniu. Na pierwszym zdjeciu na pierwszym planie jest Allegro i Holand. Na drugim zdjęciu biały wrzos o cyntrynowych gałązkach i dość niskim pokroju.

Teraz widok dwóch z trzech wrzośców - w rozkwicie i teraz.

A to ostatnie zdjecia wszystkich rodzajów wrzosów jakie mam, ale w szaie letniej - jestem z nich bardzo dumna, bo się pięknie rozkrzewiły po postrzyrzynach.
No i widok obecny wrzosowiska

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Iguś ja też nie lubię księgowości. najlepsze jest to, że ja wcale nie mam nic współnego z księgowością, ale niestety co kwartał muszę robić tzw. zaangazowanie środków dla skarbnika miasta i sprawozdanie do naszego kochanego ministerstwa z wydanych srodkow brrrrrrrr
, a każdy chce to sprawozdanie pod innym kątem
No nic mnie nie uchroni ... idę liczyć, ale zostało mi tylko jeszcze raz sprawdzić wszystkie dane i oddać do zatwierdzenia.... no i weekend
Jade do domu hura
żeby tylko jeszcze była ta kalina w ogrodnictwie w Krapkowicach
No nic mnie nie uchroni ... idę liczyć, ale zostało mi tylko jeszcze raz sprawdzić wszystkie dane i oddać do zatwierdzenia.... no i weekend
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- dianek

biały wrzos o cytrynowych gałązkach to 'Boskoop' (jeśli jesienią jego gałązki zaczerwieniają się) lub 'Gold Haze' (jeśli cały sezon są żółte)
ja posiadam 'Boskoop' - najpiękniejszy wrzos wg mnie
jeśli chodzi o wrzośce - ten z białymi kwiatami to 'Golden Starlet'
a ten przed tym białym wrzoścem - ten czerwony to przypadkiem wrzos 'Wickwar Flame' ?:> on cały sezon taki czerwonawy ?:> i ma jasnoróżowe kwiatki ?:>
ten wrzosiec z różowymi kwiatami to 'Rubinteppich' jeśli jest niski a kwiaty po rozwinięciu są białawe, później różowieją, kwitnie od końca lutego
lub 'Kramer's Rote' jeśli zanosi się że będzie wyższy (do 50cm) i późno kwitnie (zaczyna w marcu)
a co do wrzosów - po gałązkach nie dam rady ;) czekam na kwiatki
ja posiadam 'Boskoop' - najpiękniejszy wrzos wg mnie
jeśli chodzi o wrzośce - ten z białymi kwiatami to 'Golden Starlet'
a ten przed tym białym wrzoścem - ten czerwony to przypadkiem wrzos 'Wickwar Flame' ?:> on cały sezon taki czerwonawy ?:> i ma jasnoróżowe kwiatki ?:>
ten wrzosiec z różowymi kwiatami to 'Rubinteppich' jeśli jest niski a kwiaty po rozwinięciu są białawe, później różowieją, kwitnie od końca lutego
lub 'Kramer's Rote' jeśli zanosi się że będzie wyższy (do 50cm) i późno kwitnie (zaczyna w marcu)
a co do wrzosów - po gałązkach nie dam rady ;) czekam na kwiatki
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
DASZA fajne imię dla zwierzaka musze zapamietać

Kwiaty - NAJPIĘKNIEJSZA mowa świata.Moje wymarzone miejsce
-
sterlizja36
- 500p

- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne wrzosowisko,to już prawie kolekcja
.Ja jeszcze nie mam żadnego wrzosu ,jeszcze na nie nie zachorowałam,może kiedyś...
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
- iwa27
- 1000p

Witaj Dianku
już ci tłumaczę co i jak. Ten cytrynowy wrzos jest cały rok żółty więc to raczej Gold Haze. Ten czerwony krzaczek przy białym wrzoścu to ten sam wrzos który podziwiałas na poprzedniej stronie. On był taki czerwony jesienią i wczesna wiosną, a w miarę jak się rozrasta staje się taki złotawy. Niestety kupiłam tylko jeden krzaczek - więc na pewno w tym roku bedę go usilnie poszukiwać. Różowy wrzosiec rozkwita dopiero w marcu (tak mi się zdaje) Początkowo ma jaśniejsze kwiaty, które stopniowo dostaja intensywniejszego koloru.
Leno to kot z charaktrem to i imię charakterne
Sterlizja36 ciesze się, że ci się podobaja moje pupilki
Leno to kot z charaktrem to i imię charakterne
Sterlizja36 ciesze się, że ci się podobaja moje pupilki
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3