Wiąz (Ulmus) choroby,szkodniki,co mu dolega?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nutka71
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2010, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: wiąz camperdowni i brązowe liście

Post »

Też zakupiłam wiąza ponad dwa tygodnie temu. Po posadzeniu do gruntu zaczęły mu żółknąc liście i część gałązek. Oczywście mocno sie zaniepokoiłam, ale pocztałam co nieco i uspakajam się, bo ponoc to normalny efekt aklimatyzacyjny. Jak wyżej - poczekam i zobaczę jak zachowa sie wiosną :) Teraz jak nic przezywa szok :) Pewnie ten Twój też :) Pozdrawiam :)
horonata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sie 2010, o 13:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problemy z wiązem.

Post »

Dzień dobry,
Mam problem z wiązem. Liście zjadają jakieś insekty. Zauważyłam na nim dość dużo mrówek, czy to one mogą tak niszczyć drzewko, czy to "robota" czegoś innego? Jak można wyleczyć tak chorego wiąza?

Zamieściłam zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problemy z wiązem.

Post »

na moim wiązie też są mrówki tzn były bo je wytępiłam...ale był i jest zdrowy.
coś widać go innego je...
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Re: Wiąz holenderski Wredei

Post »

Upały już dawno minęły a na nowych liściach ciągle pojawiały się takie plamki (jest ich bardzo dużo na całym drzewku). Wklejam fotkę i jeszcze raz proszę oceńcie co to może być.

Obrazek
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

nie są związane z chorobą
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

W takim razie z czym? Czy są to poparzenia słoneczne lub może jakiś niedobór. Jak mogę zapobiec pojawianiu się tych plam w przyszłym roku? Bo tak naprawdę to drzewko zamiast zdobić - szpeci :?
Iburg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 maja 2010, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiąz holenderski 'Wredei' choroba

Post »

Tez mam w ogrodzie wiąz w poprzednich latach usychały listki, sądziłam że to od słońca i tak chyba było. W zeszłym roku zauważyłam taki bąble na listkach. Pryskałam środkiem na mszyce te bąble zrywałam tyle ile mogłam ( drzewko jest już wysokie).
W tym roku jak drzewo zaczęło się budzić popryskałam środkiem na mszyce,przędziorki i tarczniki ale tylko raz.
Dzisiaj zauważyłam znowu te bąble a na gałęziach przy pniu dwa tarczniki ( takie brązowe kopułki w środku biały proszek). Ile się dało to pozrywałam te bąble ale więcej, to znaczy wyżej nie sięgnę. Popryskałam dzisiaj Karate. Czy mam powtórzyć a ja tak to kiedy. A może to nie ten środek?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

wiąz choroba ?

Post »

Grab choruje, ma zaatakowane liście w zasadzie na całej wysokości drzewa.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na liściach pojawiły się "krostki" średnicy niecałego 1mm, obsypane są nimi całe liście zresztą widać je dobrze na zdjęciach. Na niektórych liściach pojawiły się również zielone wyrostki (galasy?) dł. ok 1 cm i średnicy ok 5 mm i inne suche, brązowe.
Co to jest i jak z tym walczyć.
Dziękuję z góry za ew. pomoc.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Re: Grab choroba ?

Post »

Na Twoim wiązie wystąpił szpeciel Vasates ulmicola.
Zwalczanie jak wszystkich szpecieli wiosna w fazie pękania pąków np. Talstarem
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
DarekRz

Post »

Janusz dobrze radzi- z tym, że Talstaru już nie kupisz - chyba, że szybko poszukasz i znajdziesz jakieś ostatnie sztuki na półkach sklepowych. Jeśli nie - to można zastosować teraz Pyranica 20 WP (są badania potwierdzające częściowo wgłębne działanie tego akarycydu) . Na wiosnę Magus na zmianę z Apollo i Sanmite lub Pyranica. Nie zapomnij też zgrabić i spalić liści jesienią.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Dziękuję Januszu.
Przekażę siostrze Twoją diagnozę i to że nie ma graba, jak myślała do tej pory. Dom wraz z ogrodem kupiła w ub. roku i widocznie nie poznała jeszcze roślin w nim rosnących, a ja nie znam się na drzewach. :oops:
DarekRz pisze:z tym, że Talstaru już nie kupisz - chyba, że szybko poszukasz i znajdziesz jakieś ostatnie sztuki na półkach sklepowych.
Darku również dziękuję, a co do zakupu Telstaru, myślę że nie powinno być problemów.
http://www.google.pl/search?q=%C5%9Arod ... =firefox-a
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Zastanawiam się nad zastosowaniem teraz Pyranica i poprawienie wiosną Telstarem. Jeśli taki myk może mieć miejsce, to czy dawka Pyranica ma być taka jak dla pomidorów pod osłonami, jak piszą w ulotce, tzn. 0,025% (25 g środka w 100 l wody). Bo dawki na inne rośliny nie podają.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
DarekRz

Post »

Z Talstarem warto byłoby się upewnić w realu - bo nie wiem Pawle, czy doczytałeś - ale w wielu ofertach z tych wyszukanych przez Google (sprawdzilem 3 pierwsze) jest: "dostepność - brak" lub "stan magazynu - brak". A nowych dostaw nie będzie bo nie ma rejestracji, UE wycofała substancję czynną Talstaru (bifentryna) z obrotu.
Co do Pyranicy to myslę, że 0,025% będzie dobrze. Środek o nazwie Massai (ta sama subst. aktywna, stężenie i formulacja) zarejestrowany w Irlandii m. in. do zwalczania przedziorków i szpecieli także na gruszach w polu, truskawkach i in. przewiduje 0,02 do 0,03%. Nie ma co przesadzać ze stężeniem, bo wiąz holenderski ma dość delikatne liście. Pyranica może ograniczyć populację już teraz, choć na pewno w 100% problemu nie zlikwiduje - deformacje, które już są też nie znikną.
jackpl
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 14:34
Kontakt:

Re: Jak walczyć z chorobą wiązu?

Post »

Potwierdzam. Te same objawy u mnie występowały a winowajcami były przędziorki(mikroskop).

Magus Talstar
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Szafirowa22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2012, o 16:13

Post »

Mam piękny parasolowaty wiąz. Dwa lata temu chorował chyba na szpeciela - zielone bąble z szypułką na niektórych liściach, w środku bąbla coś tam jest ale super malutkie. Poobrywałam te liście i w ubiegłym roku wiąz był piękny.
W tym roku ma znowu tego szpeciela a ponadto na gałęziach w miejscach skrzyżowania pełno oblepionych żyjątek jak tarczka z białym brzegiem, zbudowane z segmentów, troche podobne do stonogi ale malutkie. Oderwane maja coś rudego w środku ale sa tak paskudne, że im sie nie przyglądam. Spróbuję dołączyć zdjęcia ale jestem tu nowa i nie wiem jak to zrobić. Poczytam poradnik.
Dziękuję Wam, prosze o pilną odpowiedź bo muszę to świństwo bez nazwy czymś wytruć!!!!!!! ;:180 ;:180 ;:180 Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”