Mój ogród - Alka
- wiolamanka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 cze 2012, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - Alka
Powojnik rewelacja 
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Alaalka pisze:Wprawdzie późno, ale odpowiadam. Powojnik Florida Sieboldii przeżył ostatnią zimę! Nie był okryty i wiosną nie mogłam go znaleźć , a w ubiegłym tygodniu zauważyłam kwiaty. Ma tylko jeden nędzny pęd, ale dycha. Niestety, nie bardzo wiem jak tego jednego badylka rozmnożyć.
Spróbuj późną jesienią położyć ten pęd w rowku i zasypać cały ziemią. Może z tego pędu coś się namnoży.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
witaj
ładnie u ciebie,tylko szkoda,ze niektóre zdjatka takie małe
Hosta okazała,A cóż to za piękny kwiat ten u góry,oryginalny i piekny 
ładnie u ciebie,tylko szkoda,ze niektóre zdjatka takie małe

- alka
- 200p

- Od: 3 paź 2006, o 23:08
Oj, miło mi, że mnie odwiedziłaś. Ten kwiat to Clematis florida var. sieboldiana.anabuko1 pisze:witaj![]()
ładnie u ciebie,tylko szkoda,ze niektóre zdjatka takie małeHosta okazała,A cóż to za piękny kwiat ten u góry,oryginalny i piekny
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
- alka
- 200p

W środę zaczęłam sezon 2013. Nazbierałam całą taczkę liści, bo gniły na roślinach, a na to co odkryłam, delikatnie położyłam gałązki świerkowe - niech czeka do mojego powrotu.
Zdjęć kilka z tegorocznego przedwiośnia:
wierne brateczki

rannik

i jeszcze bratki

ciemierniki się pchają do słońca

pierwiosnek ząbkowany

runianka

piwonia dahurska jak zwykle pierwsza wychodzi z ziemi i pierwsza zakwitnie

i krokusy

ciekawe co zastanę z tej wiosny, jak w Gdańsku taka wredna pogoda.
Zdjęć kilka z tegorocznego przedwiośnia:
wierne brateczki
rannik
i jeszcze bratki
ciemierniki się pchają do słońca
pierwiosnek ząbkowany
runianka
piwonia dahurska jak zwykle pierwsza wychodzi z ziemi i pierwsza zakwitnie

i krokusy

ciekawe co zastanę z tej wiosny, jak w Gdańsku taka wredna pogoda.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
- a_nie

- Od: 31 mar 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawdziwa wiosna. Dobrze, że ją sfotografowałaś, bo pewnie zdążyła przykryć ją gruba warstwa dzisiejszego śniegu
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Witamy obudzoną z zimowego snu Alicję
Tym razem chcę zrobić ze starymi liśćmi eksperyment. Zawsze je wygrabiałam gdziekolwiek były a teraz spróbuję je w niektórych miejscach zostawić, np pod bodziszkami i funkiami które rosną pod gruszą. Może zamiast je spalić niech użyźnią glebę no i mniej grabienia. A jak jakieś choróbsko ma wleźć to i tak wlezie.
Tym razem chcę zrobić ze starymi liśćmi eksperyment. Zawsze je wygrabiałam gdziekolwiek były a teraz spróbuję je w niektórych miejscach zostawić, np pod bodziszkami i funkiami które rosną pod gruszą. Może zamiast je spalić niech użyźnią glebę no i mniej grabienia. A jak jakieś choróbsko ma wleźć to i tak wlezie.
- alka
- 200p

Ja zdjęłam liście tylko z zimozielonych bylin, bo bojąc się kolejnej zimy bez śniegu i strat, nasypałam na nie grubą warstwę leszczynowych liści. Teraz te liście tworzyły skorupę i np.rannikom trudno byłoby się przez nią przebić, a żurawki by zgniły. Tak jak piszesz, gdzie nie przeszkadzają i rośliny dadzą sobie radę, tam liście jak wyschną, to tylko spróbuję je trochę pokruszyć.
Rozmawiałam dzisiaj z córką i widziałam jaką macie zimę. Tu ma przyjść jutro, ale mam nadzieję, że synoptycy się pomylili i będzie słoneczko.
Rozmawiałam dzisiaj z córką i widziałam jaką macie zimę. Tu ma przyjść jutro, ale mam nadzieję, że synoptycy się pomylili i będzie słoneczko.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
-
izaziem

Alu na pewno się pomylili i przyjdzie już dziś......żartowałam
będzie wiosna!!!
- alka
- 200p

Dzisiaj zjechaliśmy wcześniej, bo zrobiło się pochmurno i już zaczęło pruszyć, a i zakwasy po wczorajszym dniu dały o sobie znać.
Zapomniałam pokazać moje kretowiska. Przed wyjazdem zdążyłam zamówić polecany Kretox i poczęstowałam nim moich rezydentów. Ciekawa jestem co zastanę jak wrócę.

Zapomniałam pokazać moje kretowiska. Przed wyjazdem zdążyłam zamówić polecany Kretox i poczęstowałam nim moich rezydentów. Ciekawa jestem co zastanę jak wrócę.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
-
izaziem

Zupełnie jak bym swój ogród widziała 
-
Grazia

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Alu przypominam, że trzeba to zrobić na zewnątrz i w środku 2 lub 3 razy. One muszą znaleźć inne miejsca żeby się przenieść.
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Staw
zaniemówiłam !Chciałabym stworzyć coś choć w połowie tak pięknego ,ale to plan na następną dziesięciolatkę!Jeśli pozwolisz Alu będę do ciebie zaglądać i wzdychać...i troszkę zazdrościć
Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- alka
- 200p

Oczywiście, że pozwolę, będzie mi bardzo miło. Lubię gości, nie tylko wirtualnie. Jeśli chodzi o staw, nie ma czego zazdrościć. Dużo, dużo, pracy jeszcze przede mną, żeby wyglądał tak, jak sobie wymarzyłam.bejka1970 pisze:Staw![]()
![]()
zaniemówiłam !Chciałabym stworzyć coś choć w połowie tak pięknego ,ale to plan na następną dziesięciolatkę!Jeśli pozwolisz Alu będę do ciebie zaglądać i wzdychać...i troszkę zazdrościć
![]()
Bejka
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Powojnik baaardzo interesujący...więc szybciutko wpisałam nazwę w wyszukiwarce żeby zapytać wujka google gdzie mogę nabyc owe cudo?W pierwszym sklepie internetowym dowiedziałam się przede wszystkim ,że jest to"ABSOLUTNA NOWOŚĆ 2012"
...to skąd ty go wziełaś cztery lata temu
Reklama dzwignią handlu jest
Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I