Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ktoś ma to cudo? ( wisteria - glicynia )

Post »

Kasiu, dzięki ;:196 jutro, najdalej w piątek jak znajdę chwilkę na zrobienie zdjęcia to wrzucę fotkę mojej wisterii, obiecuję :) :heja ja to tak bez bicia się przyznam, że mam problem z cięciem wisterii... wiosną boje się ciąć, bo myślę, że poucinam pąki kwiatowe... przycinam moją w sierpniu, wyczytałem tak w jakiejś mądrej gazecie :)
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Tomko - a Ty tniesz wczesną wiosną?
nie tnę ,przycinam tylko dla estetyki te gałązki które wybiły na jesień po za gabaryt korony(staram się prowadzić w formie drzewa),potem tnę po kwitnieniu,i końcem lipca,w czasie sezonu wycinam i skracam wszystko co się za mocno wybija z szeregu,a mam odmianę której przyrost gałazek w sezonie spokojnie ma 5m i więcej.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak dla mnie przędziorki... Mi też uśmierciły 3 glicynie z siewu. Nic się nie ostało, mimo że wcześniej ładnie rosły.
Agata
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja glicynia na dzisiaj wygląda tak. Zgodnie z sugestią Riane dzięki ;:196 ) podcięłam plątaninę pędów i zostawiłam tylko te dominujące, obklejone zalążkami pąków:

ObrazekObrazek ObrazekObrazek

Jak myślicie...zakwitnie..? :roll:
A jak się mają Wasze księżniczki? :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Kasiek,ładnie się prezentuje po strzyżeniu ,ale ja bym jeszcze poczekał aż by zaczęła rozwijać pąki ,a co będzie jak jeszcze mrozem sypnie?Druga sprawa to moja glicynia ma pień jak średnica tej twojej konstrukcji metalowej,kiedyś będziesz musiała ją zlikwidować bo gałęzie ją zarosną i będzie taki sam problem jak z opaskami,ale na razie jest ok.,czy zakwitnie to chyba jeszcze za wcześnie na ocenę.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podpisuję się obydwiema rękami pod tym co napisał Tomek. Pięknie podcięta, tak trzymać. W przyszłym roku tnij nieco później, a w tym zaklinaj pogodę :wink: .
Moje panny jeszcze śpią. Dziś im się przyglądałam i będzie sporo cięcia.
Agata
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p

Post »

:wit Mam pytanie dotyczące cięcia wisterii :) Tak sobie myślałem właśnie o jej cięciu i na przykład przy hortensji bukietowej wiadomo, tniemy przed kwitnieniem, bo i tak zawiązuje pąki na tegorocznych pędach i cięcia jej nie zaszkodzą. Ogrodową zostawiamy w spokoju i ewentualnie w sezonie co starszą, czy schorowaną tniemy. A z wisterią? Ona kwitnie na tegorocznych czy zeszłorocznych? Jak zrobiłem wywiad środowiskowy po sklepach ogrodniczych, to jedni kazali ciąć wczesna wiosną, inni jesienią a byli tez tacy co przycięliby ją latem! Sajgon na maxa! ;:223
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit jak Wasze glicynie? Może jakieś fotki? Moja wygląda tak, jak kilka dni temu - pączki brązowe, ale żywe - sprawdzałam. Czekam aż się obudzi ;:138
*moje wątki*
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Wczoraj pstryknięta... jak na mój gust to pączki wyglądają bardzo dobrze jak na mrozy które przetrwały.

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lesio :wit
Twoja glicynia wygląda bardzo zdrowo - widziałam, jak u Ciebie kwitnie, jestem pod wrażeniem :shock:
Co powiesz o mojej? Za wcześnie by rokować..ale te Twoje wyglądają jakby miały lada moment pękać! A wydawało mi się, że ja mam mikroklimat :uszy
Obrazek Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Mam wątpliwości co do swojej glicynii. Jest jeszcze mała, a ja nie jestem jakmś znawcą, ale moim zdaniem liście powinny mieć piękny zielony kolor, a moje glicynie nieraz mają przeźroczyste wręcz listki i kolor ciemniejszy. Czy to świadczy o jakiejś chorobie, czy o zwykłym braku światła? :(
robaczek_Poznan - moim zdaniem Twoja glicynia powinna już w tym roku wypuścić coś więcej niż wypuściła w zeszłym. To chyba zależy od dobrego przycinania, to jest najważniejsze. Choć we Włoszech ona rośnie na dziko i nie wymaga przycinania.. W Toskani, w "palagio" (nie wiem jak się to pisze) gdzie mieszkałam rosła przeogromna glicynia. Niestety ja nie miałam okazji zobaczyć jak kwitnie, ale mama mówi, że nawet bez przycinania miała niesamowitą ilość kwiatów. Jednak klimat robi swoje..
Kiedy można przycinać glicynię?
Moja jak dotąd bardzo się rozrosła, powinna w tym roku dużo urosnąć.
Miejmy nadzieję, że tak będzie ;:77
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

robaczek - Twoje wyglądają całkiem dobrze :). Moje może wyszły takie więsze bo zdjęcie robione z mniejszej odległości ;)

konwalia12 - niestety nie wiem z jakiego powodu mogą być przezroczyste liście. Przycinać glicynie w zasadzie można przez cały sezon, jednak należy pamiętać o 2 rzeczach:
* Wisteria zawiązuje pąki kwiatowe wczesną jesienią , więc aby uzyskać liczne kwiaty ostatni raz przycinamy pod koniec sierpina , aby potem nie wyciać pąków kwiatowych
*Pierwsze cięcie na wiosnę najlepiej wykonać pod koniec maja - po przekwitnięciu wszytkich kwiatów. Wczesniejsze cięcie o tyle nie ma sensu, że możemy wyciąć pąki kwiatowe zawiązane jesienią.

Tutaj link do artukułu o prowadzeniu wisterii który kiedyś przetłumaczyłem na potrzeby forum: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=107
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Dziękuję bardzo, informacje na pewno mi się przydadzą ;:180
Dodam, że moja glicynia jest jeszcze mała, w doniczce i póki co trzymam ją w domu. Nie sądzę, żeby miała już wypuszczać jakikolwiek kwiatuszek, ale przycinać chyba trzeba, żeby się rozkrzewiałą.

Rośnie jak na drożdżach, z czego jestem szczęśliwa :tan

Jeszcze taka mała dygresja. Co do fotografii lesioc - jestem Twoją fanką! ;:180
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p

Post »

:wit :wit :wit Moja królowna wygląda tak w wiosennych promieniach słonka :)
ObrazekObrazek
;:172
kilka postów temu chwaliłem się, że przesadzałem ją już jako duży krzew i się udało... Na jesieni chyba będzie miała drugą przeprowadzkę... ;:170
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor pokaż z bliska pąki. Moja po zeszłorocznej przeprowadzce zrobiła takie pąki. One nie są wiosennie nabrzmiałe. One są takie od jesieni. Jeśli to nie są pąki kwiatowe, to ja... ;:14
Obrazek Obrazek
Jeśli zakwitnie to wszystkie pozostałe będą miały ostro podcięte korzenie. Niech też się wysilą troszkę :wink:
Agata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”