Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
Re: Ktoś ma to cudo? ( wisteria - glicynia )
Kasiu, dzięki
jutro, najdalej w piątek jak znajdę chwilkę na zrobienie zdjęcia to wrzucę fotkę mojej wisterii, obiecuję
ja to tak bez bicia się przyznam, że mam problem z cięciem wisterii... wiosną boje się ciąć, bo myślę, że poucinam pąki kwiatowe... przycinam moją w sierpniu, wyczytałem tak w jakiejś mądrej gazecie 
nie tnę ,przycinam tylko dla estetyki te gałązki które wybiły na jesień po za gabaryt korony(staram się prowadzić w formie drzewa),potem tnę po kwitnieniu,i końcem lipca,w czasie sezonu wycinam i skracam wszystko co się za mocno wybija z szeregu,a mam odmianę której przyrost gałazek w sezonie spokojnie ma 5m i więcej.Tomko - a Ty tniesz wczesną wiosną?
- riane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dla mnie przędziorki... Mi też uśmierciły 3 glicynie z siewu. Nic się nie ostało, mimo że wcześniej ładnie rosły.
Agata
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiek,ładnie się prezentuje po strzyżeniu ,ale ja bym jeszcze poczekał aż by zaczęła rozwijać pąki ,a co będzie jak jeszcze mrozem sypnie?Druga sprawa to moja glicynia ma pień jak średnica tej twojej konstrukcji metalowej,kiedyś będziesz musiała ją zlikwidować bo gałęzie ją zarosną i będzie taki sam problem jak z opaskami,ale na razie jest ok.,czy zakwitnie to chyba jeszcze za wcześnie na ocenę.
- riane

Podpisuję się obydwiema rękami pod tym co napisał Tomek. Pięknie podcięta, tak trzymać. W przyszłym roku tnij nieco później, a w tym zaklinaj pogodę
.
Moje panny jeszcze śpią. Dziś im się przyglądałam i będzie sporo cięcia.
Moje panny jeszcze śpią. Dziś im się przyglądałam i będzie sporo cięcia.
Agata
- robaczek_Poznan

Witajcie
jak Wasze glicynie? Może jakieś fotki? Moja wygląda tak, jak kilka dni temu - pączki brązowe, ale żywe - sprawdzałam. Czekam aż się obudzi 
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wczoraj pstryknięta... jak na mój gust to pączki wyglądają bardzo dobrze jak na mrozy które przetrwały.

- robaczek_Poznan

- konwalia12
- 1000p

- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Mam wątpliwości co do swojej glicynii. Jest jeszcze mała, a ja nie jestem jakmś znawcą, ale moim zdaniem liście powinny mieć piękny zielony kolor, a moje glicynie nieraz mają przeźroczyste wręcz listki i kolor ciemniejszy. Czy to świadczy o jakiejś chorobie, czy o zwykłym braku światła?
robaczek_Poznan - moim zdaniem Twoja glicynia powinna już w tym roku wypuścić coś więcej niż wypuściła w zeszłym. To chyba zależy od dobrego przycinania, to jest najważniejsze. Choć we Włoszech ona rośnie na dziko i nie wymaga przycinania.. W Toskani, w "palagio" (nie wiem jak się to pisze) gdzie mieszkałam rosła przeogromna glicynia. Niestety ja nie miałam okazji zobaczyć jak kwitnie, ale mama mówi, że nawet bez przycinania miała niesamowitą ilość kwiatów. Jednak klimat robi swoje..
Kiedy można przycinać glicynię?
Moja jak dotąd bardzo się rozrosła, powinna w tym roku dużo urosnąć.
Miejmy nadzieję, że tak będzie
robaczek_Poznan - moim zdaniem Twoja glicynia powinna już w tym roku wypuścić coś więcej niż wypuściła w zeszłym. To chyba zależy od dobrego przycinania, to jest najważniejsze. Choć we Włoszech ona rośnie na dziko i nie wymaga przycinania.. W Toskani, w "palagio" (nie wiem jak się to pisze) gdzie mieszkałam rosła przeogromna glicynia. Niestety ja nie miałam okazji zobaczyć jak kwitnie, ale mama mówi, że nawet bez przycinania miała niesamowitą ilość kwiatów. Jednak klimat robi swoje..
Kiedy można przycinać glicynię?
Moja jak dotąd bardzo się rozrosła, powinna w tym roku dużo urosnąć.
Miejmy nadzieję, że tak będzie
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
robaczek - Twoje wyglądają całkiem dobrze
. Moje może wyszły takie więsze bo zdjęcie robione z mniejszej odległości ;)
konwalia12 - niestety nie wiem z jakiego powodu mogą być przezroczyste liście. Przycinać glicynie w zasadzie można przez cały sezon, jednak należy pamiętać o 2 rzeczach:
* Wisteria zawiązuje pąki kwiatowe wczesną jesienią , więc aby uzyskać liczne kwiaty ostatni raz przycinamy pod koniec sierpina , aby potem nie wyciać pąków kwiatowych
*Pierwsze cięcie na wiosnę najlepiej wykonać pod koniec maja - po przekwitnięciu wszytkich kwiatów. Wczesniejsze cięcie o tyle nie ma sensu, że możemy wyciąć pąki kwiatowe zawiązane jesienią.
Tutaj link do artukułu o prowadzeniu wisterii który kiedyś przetłumaczyłem na potrzeby forum: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=107
konwalia12 - niestety nie wiem z jakiego powodu mogą być przezroczyste liście. Przycinać glicynie w zasadzie można przez cały sezon, jednak należy pamiętać o 2 rzeczach:
* Wisteria zawiązuje pąki kwiatowe wczesną jesienią , więc aby uzyskać liczne kwiaty ostatni raz przycinamy pod koniec sierpina , aby potem nie wyciać pąków kwiatowych
*Pierwsze cięcie na wiosnę najlepiej wykonać pod koniec maja - po przekwitnięciu wszytkich kwiatów. Wczesniejsze cięcie o tyle nie ma sensu, że możemy wyciąć pąki kwiatowe zawiązane jesienią.
Tutaj link do artukułu o prowadzeniu wisterii który kiedyś przetłumaczyłem na potrzeby forum: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=107
- konwalia12
- 1000p

- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Dziękuję bardzo, informacje na pewno mi się przydadzą
Dodam, że moja glicynia jest jeszcze mała, w doniczce i póki co trzymam ją w domu. Nie sądzę, żeby miała już wypuszczać jakikolwiek kwiatuszek, ale przycinać chyba trzeba, żeby się rozkrzewiałą.
Rośnie jak na drożdżach, z czego jestem szczęśliwa
Jeszcze taka mała dygresja. Co do fotografii lesioc - jestem Twoją fanką!
Dodam, że moja glicynia jest jeszcze mała, w doniczce i póki co trzymam ją w domu. Nie sądzę, żeby miała już wypuszczać jakikolwiek kwiatuszek, ale przycinać chyba trzeba, żeby się rozkrzewiałą.
Rośnie jak na drożdżach, z czego jestem szczęśliwa
Jeszcze taka mała dygresja. Co do fotografii lesioc - jestem Twoją fanką!
Ogród w lasku
- riane

Igor pokaż z bliska pąki. Moja po zeszłorocznej przeprowadzce zrobiła takie pąki. One nie są wiosennie nabrzmiałe. One są takie od jesieni. Jeśli to nie są pąki kwiatowe, to ja...

Jeśli zakwitnie to wszystkie pozostałe będą miały ostro podcięte korzenie. Niech też się wysilą troszkę
Jeśli zakwitnie to wszystkie pozostałe będą miały ostro podcięte korzenie. Niech też się wysilą troszkę
Agata