Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Cytrynę skierniewicką miałem wiele lat w domu [z 10]. Kwitła i owocowała. Jednorazowo najwięcej miała z 5 cytrynek, jednakże najczęściej 2 - 3. Największy wyhodowany owoc ważył ponad 0,5 kilograma. Drzewko było ok. metrowej wysokości, cały czas trzymane w domu. Niestety kilka lat temu kot ją załatwił.
Obecnie posiadam mandarynkę z nasiona, taką ok. 8 letnią. Mimo silnego cięcia, wyrosła już za dużo i prawdopodobnie będzie na stracenie. Ukorzeniłem jej gałązkę i tak otrzymaną roślinę będę hodował dalej.
Siewki z nasion wielo -zarodkowych widziałem dosyć często, ale do tej pory nie zwróciłem na nie uwagi.

Jakiś czas temu przeczytałem w jakiejś gazecie, że jeśli małą siewkę, taką z 3- 4 listkami, zetniemy i uda nam się ją ukorzenić, to w ten sposób otrzymana roślina powinna zakwitnąć po 3 -4 latach. Jednakże do tej pory nie sprawdzałem, czy tak rzeczywiście jest.

Kiedyś na swej mandarynce udało mi się zaszczepić oczko z gałązki mandarynki kupionej z owocami [gałązka była moczona przez dwa dni przed zaszczepieniem]. Wyrósł pęd i rosnął przez dwa lata, niestety nie zdążył zakwitnąć, gdyż usechł w czasie gdy roślina została przesuszona.
Roman
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ROS Pozazdrościć umiejętności. Ja od 2 lat hoduję 2 cytryny skierniewickie i mandarynkę. Wszystkie owocują.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Witam!
Zawsze chciałam hodować mandarynkę i w tamtym roku dostałam do syna krzewik z owocami.
Zakupił go na allegro. Bardzo dbałam o moją upragnioną mandarynkę lecz najpierw opadły owoce, potem liście i przez miesiąc było już po roślince.Po otrzymaniu roślinka miała liście i owoce pokryte zielonym nalotem , który delikatnie usunęłam.Niestety nic to niedało.
Dzisiaj widziałam piękne drzewo mandarynkowe w Castoramia i znowu ogarnęła mnie chęć kupienia.Kurczę ale jak znowu padnie?Jednak koszt tej rośliny nie jest mały i dlatego mam wątpliwości. A może ktoś kupił w takim sklepi i jest zdowolony?
Czytałam ,że sporo osób kupiło na allegro ale ja już niemam zaufania do allegro.Chyba ,że poleci mi ktoś zaufanego sprzedawcę!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie potrafię odpowiedzieć jednoznacznie. Moja mandarynka kupiona na allegro dobrze rośnie i owocuje( kupiłam 2, tę drugą hoduje mój wychowanek, jego mandarynka kwitnie ale nie ma owoców). Cytryny są z marketu ale były kupione bez owoców. Uważam, że zakup dużego owocującego drzewka to ryzyko. Lepiej kupić mniejsze, młode rośliny, które szybciej sie zaaklimatyzują.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba zaryzukuję i kupię na allegro jeszcze raz, ale jeśli kwitnie to trzeba potem zapylać?
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ręcznie nie zapylam. Wiele kwiatów opada ale tworzą się też zawiązki. Ostatnio z 5 kwiatków u mandarynki 3 się ostały i wygląda na to, że już będą się dalej rozwijały.
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja swego czasu posadziłam pestki cytryny, mandarynki i pomaańczy. Wszystko ładnie wykiełkowało i rosło. Niestety zaostał się tylko taki egzemplarz i nie wiem czy to jest cytryna, mandarynka czy pomarańcza :roll: Proszę fachowców o rozpoznanie.

A oto mój cytrusik:

Obrazek

Z góry dziękuję :D
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ciekawa jestem, co jest łatwiejsze do hodowli dla początkujących mandarynka czy cytryna?
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale super roślinka wyhodowana z pestki!!
Tylko czy zaowocuje no i kiedy bo czytałam ,że te z pestek potrzebują lat aby zaowocować.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie widzę różnicy w "trudności" w hodowaniu obu tych roślin. Zaczęłam od cytryny, potem dokupiłam drugą a na końcu mandarynkę.
Wyżej w tym wątku są informacje na temat roślin z pestek.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

WioLinKa moim zdaniem to mandarynka. :D
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak bym chciała, żeby była to mandarynka bo jakoś bardzej mi się podoba.
Tylko to moje niepowodzenie trochę mnie stopuje.
Dzięki. :D
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Post »

Dzięki Przemo za sugestie :D A co to jest to zobaczymy jak zakwitnie/zaowocuje - jeśli w ogóle zaowocuje :?:
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i stało się .Oprócz fascynacji storczykami ta mandarynka niedawała mi spokoju.
Zaryzykowałam i zakupiłam dziś na allegro nową roślinkę .
Po rozmowie ze sprzedawcą i otrzymanymi informacjami, mam nadzieję, że ta przetrzyma moją opiekę.
U tego samego sprzedawcy kupiłam rok temu, niestety miałam ją tylko miesiąc.
Dołączę zdjęcie z allegro , aby się pochwalić. Obrazek

Ciekawa jestem czy tak będzie wyglądać jak ją dostanę?
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłaś z owocami, czy tylko kwitnącą?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”