2. Róże. (2008.05 - .... 07.2016)

Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przy multiflorach ( wielokwiatowych) obcinam cały baldach,
przed pierwszym liściem z w pełni wykształconymi 5-cioma listkami.
W pochwie, jest kolejny pąk śpiący.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozkwitła następnym kwiatem Hokus-Pokus :D . Następne pączki niedługo...

I następna pnaca róża- drobniutkie różowe grona. Nazwy nie znam.
Fotka wyszła niezbyt udana- jutro może bedzie lepsza. Gdyby się komuś skojarzyła nazwa...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Matylda
50p
50p
Od: 4 kwie 2008, o 20:32

Post »

Dawno się nie odzywałam, przepraszam :oops: . Ostatnio nie mam na nic czasu, nawał obowiązków i w pracy, w domu , no i w ogrodzie, gdzie ciągle jest praca , a i non stop podlewanie, bo u nas susza. Ale za to są efekty :D .
Róże rosną i kwitną pięknie :D . Oczywiście są różne - i duże i małe, a niektóre dopiero zabierają się do kwitnienia. Ogólnie jestem w nich zakochana, prawie codziennie doglądam, obcinam pączki, sprawdzam listki, robiłam już łącznie 4 opryski , wyrywałam chwasty... i tak na okrągło....
Róże z Brico Marche , o których Wam pisałam powyrastały - jak chciały :shock: . Jedna na 10 zgadza się z tym, jaka miała być. Na klombach z takim pietyzmem sadzonych - kompletna pstrokacizna, a i zapowiada się mnóstwo pracy i przesadzania na przyszły rok :evil: . Fakt, że są tez tego dobre strony :wink: - mam dzięki temu wiele naprawdę pięknych i urzekających wręcz gatunków, których nie widziałam w różanych szkółkach , tyle... że nie wiem jak się nazywają :roll: . A co jeszcze bardziej mnie martwi-przy płocie posadziłam pnące, a one chyba nie są pnące... macie radę jak rozpoznać młodą pnącą różę???
Dzisiaj wkleję Wam kilka moich "bezimiennych księżniczek", a w weekend postaram się kolejne.

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5.
Obrazek

6. Tych mam z 6-7 - są naprawdę urocze :D .
Obrazek

A na koniec Jacques Cartier - przepiękne jak dla mnie róża, zakwitła, choć tylko miała 2 pączki, ale też bardzo chimerna - wg mnie - i dość trudna w hodowli, albo inaczej - wymagająca specjalnej troski :wink: . Ale powoli sobie z nią radzę :) .
Obrazek

A taki "cudak" został złapany w moim ogródku na gorącym uczynku :evil: .

Obrazek

aha! Warwick Castle mi zakwitła - piękny, zdrowy i okazały krzak, który ma wiele pączków, tyle, że kwiaty utrzymują się krótko - 2-3 dni i po nich. Wolę te, co kwitną tydzień i dłużej :) .

Warwick Castle
Obrazek

Na dzisiaj koniec :wink: . Dobranoc!
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To ja, dorzucę trochą sadyzmu na noc :

http://www.rogersroses.com/gallery/default~gid~161.asp

( Krysia/ KaRo ma różę od Rudolf Geschwind'a !!!!)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Haniu, ja powrócę do pytania Cylli, jak obcinać przekwitłe róże? wielokwiatowe - wiem, całe baldachy, ale wielkokwiatowe obcinam tak jakbym cięła do wazonu, i nie wiem czy to jest prawidłowe? Każda odmiana ma określony pułap wzrostu. Już dawno zauważyłam, że gdy przy róży wielkokwiatowej usunę tylko kwiat, wypuści ona następny pączek tuż poniżej i nie wyrośnie wysoko, tylko do poziomu poprzednio usuniętego kwiatu. Łodyga pod kwiatem jest wtedy zakrzywiona. Poza tym, niektóre wielkokwiatowe mają skłonność do zmieniania się przy powtórnym kwitnieniu w wielokwiatowe i tu mam pytanie? jak ciąć - tylko baldachy? czy tak jakbym cięła do wazonu? Pozdrawiam
VitoPL
100p
100p
Od: 29 wrz 2007, o 12:08

Post »

Matyldo, gratulacje! ;:63

Piękne masz róże! I widać, że na prawdę potrafisz sobie z nimi radzić! :)

Pozdrowienia

Wiktor :D
Matylda
50p
50p
Od: 4 kwie 2008, o 20:32

Post »

Dziękuję Wiktorze :) .
Róże są piękne i bardzo mnie cieszą, ale myślę, że każdy ma swoim ogródku takie cuda. Mnie jednak szczególnie cieszy fakt, że jako nowicjuszce i to przy takiej ilości (200 sztuk :roll: ) się udało :D :D :D. Teraz powolutku coraz bardziej uczę się jak o nie dbać i czuję ich potrzeby. I cieszę się z efektów jak dziecko. Dzisiaj lub jutro postaram się wkleić jeszcze jakieś zdjęcia, ale czy naprawdę nikt nie dopasuje nazw, do tych co wkleiłam :( ??? Proszę.....
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Witam wszystkich :) Śliczne Wasze róże, a i wiedza ogromna. Niestety z braku ogrodu nigdy tematem się nie interesowałam, mam jednak na swoim balkonie taki oto mały egzemplarz:

Obrazek

Róża w tej chwili już przekwitła (płatki utrzymały się na roślinie zaledwie 2 dni).
Doradźcie proszę, jak powinnam postąpić z przekwiniętymi kwiatami? Na razie sobie rosną, kwiatów jest 4 szt., płatki jeszcze się miejscami "trzymają", ale większość już opadła. Czy mam całe kwiaty uciąć? jeśli tak, to na jakiej długości? a może zostawić? Moja wiedza na różany temat jest zerowa, więc będę wdzięczna za odpowiedź :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne są Wasze róże. Zapach roznosi się po całym wątku.
Mi ostatnio zakwitła taka:
Obrazek Obrazek

To jedna i ta sama. W różnych fazach kwitnienia.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cardinal Richelieu w całej swej zmienności - od pastelowego różu maleńkich kwiatków,
do folietowej " bomby", przez czerwień pączków :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariasz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2008, o 12:04

Post »

Witam wszystkich Różarzy albo Rodologów ,to brzmi lepiej !

Matyldo Twoja Warwick Castle ,wygląda bardziej na Constance Spry .Chyba kupowaliśmy z jednego źródła. Takie pomyłki są częste w naszym kraju . Ciekaw jestem jak to jest w innych krajach,czy też kupuje się kota w worku ?Serdecznie pozdrawiam . Mariasz
ps. Kilka fotek z mojego rozarium , przy następnej okazji będzie też Constance Spry.Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mariasz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2008, o 12:04

Post »

Witam ponownie!
Obiecana Constance Spry . Pozdrawiam .MariaszObrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spytam tylko.. czy moje pytanie z poprzedniej strony zadałam w niewłaściwym miejscu? Jeśli tak, to przepraszam i proszę o podpowiedź, gdzie powinnam to zrobić.
I już znikam, nie chcę przeszkadzać w prezentacjach Waszych wypieszczonych śliczności
:) ;:333
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mandragora pisze:(..)
Róża w tej chwili już przekwitła (płatki utrzymały się na roślinie zaledwie 2 dni).
Doradźcie proszę, jak powinnam postąpić z przekwiniętymi kwiatami? Na razie sobie rosną, kwiatów jest 4 szt., płatki jeszcze się miejscami "trzymają", ale większość już opadła. Czy mam całe kwiaty uciąć? jeśli tak, to na jakiej długości? a może zostawić? Moja wiedza na różany temat jest zerowa, więc będę wdzięczna za odpowiedź :)
Tnij przed pierwszym, dobrze wykształconym liściem z pięcioma listkami.
Ten pięciolistkowy - zostaje na pędzie, reszta od góry ( przekwitły kwiatostan+gałązka z 3 listkami i kawłajiem pędu) do wyrzucenia.
Jeśli róza jest wielkokwiatowa, to odrywasz same przekwitłe kwitostany,
a cięcie j/ w, po przekwitnięciu wszystkich pąków.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hanka55 pisze:Tnij przed pierwszym, dobrze wykształconym liściem z pięcioma listkami.
Ten pięciolistkowy - zostaje na pędzie, reszta od góry ( przekwitły kwiatostan+gałązka z 3 listkami i kawłajiem pędu) do wyrzucenia.
Jeśli róza jest wielkokwiatowa, to odrywasz same przekwitłe kwitostany,
a cięcie j/ w, po przekwitnięciu wszystkich pąków.
Dziękuję bardzo Haniu ;:168
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Róże”