Jurku - Locutus nie, to jeszcze nie wiosna, a raczej jesień. Śniegu nie ma, temperatury, jak na tą porę roku, są dość wysokie to i pierwiosnki się obudziły.
Jeżowa starszyzna już śpi, a maluchy buszują w poszukiwaniu smakołyków. Wcale im się nie dziwię, bo kilka razy już widziałam dżdżownice, a nawet małe ślimaki.
Skrzyp zimowy
Dąbrówka piramidalna 'Metalica Crispa'
Wilczomlecze migdałolistny i nn
Olu - Bufo-bufo owoce na śnieguliczce koralowej utrzymują się bardzo długo, wprowadzając do ogrodu trochę koloru.
Pierwiosnki kwitną już od września i przez cały czas widać nowe pąki. Było już kilka zimnych nocy, ale ich to nie zniechęciło.
Dąbrówka rozłogowa 'Chocolate Chip'
Bylica Boże drzewko
Gajowiec żółty
Marysiu - Maska wiosna to na pewno nie jest, ale zimy też na razie nie widać. Ziemia jeszcze nie zamarzła. W ostatnich dniach udało mi się wysiać kilka roślin, a dzisiaj do gruntu powędrowały nasiona wilczomlecza groszkowego.
Małe jeżyki jeszcze ciągle żerują, pomimo tego, że miseczki też opróżniają do czysta. Karmniki pełne ptaków, pod karmnikami kosy toczą boje o jabłka, a zaprzyjaźniony bażant przyprowadza całą swoją rodzinkę na wyżerkę. Daszeńka zjada podwójne porcje i domaga się podwójnej dawki pieszczot. Widać wszyscy przygotowują się do zimy.
Dąbrówka wciętolistna
Leucosceptrum japońskie 'Silver Angel'
Konwalnik japoński 'Nana' i tojeść ciemnopurpurowa
Jurku - semper cześć. No, takiej miłej niespodzianki to się nie spodziewałam. Bardzo się cieszę, że o mnie nie zapomniałeś i zapraszam częściej.
Żurawki 'Snow Storm' i 'Neptune' w grudniowym słońcu.
Wilczomlecze mirtowaty i groszkowy
Floks śnieżny i rojnik 'Oddity'
Tereniu - TerDob dziękuję. Rozchodnik lubczykowaty ma pędy pokładające się i ładnie rozrasta się na szerokość.
Głodek 'Napoleon' jest śliczną roślinką, właśnie pokazał pączki, które powoli się rozkwitają, może zdążą przed zimą.
Jedzonko dla jeży wstawiam bezpośrednio do legowisk, a wejścia blokuję styropianem, zostawiając tylko wąziutkie wyjście, kot nie ma szans tam wejść.
Ciemiernik cuchnący
Chiastofil naprzeciwlistny i żurawka 'Sashay'
Bluszcz pospolity wzniosły
Wyszły tulipany botaniczne 'Saxatilis' i 'Little Beauty'.