Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Leje...pada ...kropi...mży...Wstrętnie jest za oknem, szaro i zimno, chwilowo nici z zaplanowanych prac w ogrodzie :(
Za to wczoraj rano było chłodno ale całkiem pogodnie. Syn "pstryknął" mi kilka zdjęć , z których ułożyłam foto - historyjkę, pt. " Opowieść o pewnej pani, pomarańczowych grabiach i kudłatym psie..." A było tak:

Pewna pani grabiła liście (to był test dla nowo-zakupionych pomarańczowych grabi)

Obrazek

Kudłaty pies się przyglądał...i myślał
Obrazek

Pewna pani grabiła sobie nadal, nie interesując się specjalnie kudłatym psem, który nieco się nudził
Obrazek

zaczął więc kombinować, jak zwrócić na siebie uwagę pewnej pani
Obrazek

"Co by tu ... przecież dawno nie byłem głaskany...trzeba to zmienić! Dlaczego , niby, pomarańczowe grabie mają być ważniejsze ode mnie ?"
Obrazek

"Może pomogę w grabieniu ?"
Obrazek

Cel został osiągnięty ! - rozpoczęła się zabawa...
Obrazek

Było więc kulanie i łapkami wierzganie...
Obrazek

czochranie plecków o trawę (baaardzo przyjemne)
Obrazek

wreszcie drapanie za uszami i buziak w czarny nochalek.
Obrazek

Tak oto kudłaty pies odniósł kolejny triumf - pokonał pomarańczowe grabie, które trafiły do kąta w ciemnej skrytce ogrodowej :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Ewelinko, przeczytałam i obejrzałam Twoją foto-historyjkę, po czym pokazałam ją siostrze i obie wspólnie wymiękłyśmy... Siostra kazała przekazać Ci wyrazy uznania, zachwytu i serdeczne pozdrowienia! Ode mnie masz to na stałe :wink: :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Karolinko, dziękuję Wam obu :D Ale trochę się obawiam , że wygląda to tak, jakbym nadepnęła na te grabie , a potem bełkotała radośnie w lekkim zamroczeniu :;230

Mario - Nie rozchorowuj się , proszę ! Jeśli hortensje się u mnie zadomowią i dobrze przeżyją zimę , to może wiosną pokuszę się o ukorzenienie odciętych z nich pędów-sadzonek. Muszę się jednak doszkolić w tym zakresie, bo dotąd tego nie robiłam. A hortensja piłkowana w przyszłym roku z pewnością rozrośnie się i zakwitnie obficiej, tylko na zimę okryj jej "nóżki " ( kopczyk z kory lub ziemi wys. ok. 30-40 cm.) Warto tak robić w przypadku młodych , bardziej wrażliwych krzewów.
Pozdrawiam , E.
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewelinko! Przeczytałam: "Praca w ogrodzie wymaga mocnego kręgosłupa ! "
Oj tak, prawie ze swojej działki trafiłam do szpitala, jestem w tej chwili już po operacji, mam więc dużo czasu, żeby odwiedzać ogrody.Siedzę oczywiście także w Twoim ślicznym ogrodzie,wydaję co chwilę jęki zachwytu, aż w końcu syn się zainteresował, co ze mną się dzieje :D. Dobrze, że masz ławeczkę,odsapnę sobie.Zieleń u Ciebie fantastyczna. Mam nadzieję,że od wiosny będę też buszować i tworzyć nowy ogród.
Mirka
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Strasznie fajny opis ,uśmiałam się jednocześnie z łezką w oku pomyslałam, jaki Twój pies szczęśliwy że trafił w Twoje ręce ,przecież on ma niebo na ziemi u Ciebie :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Spacer po ogrodzie skończony i jak zawsze achów i ochów nie było końca, jak milo popatrzeć na pracę Twych rąk, wszystkie roślinki uwielbiają Twoja opiekę - to widać na każdym kroku... i dla pieska rajskie życie ;:2 Zawsze zaglądam do Twojego ogrodu choć o tym nie wiesz ;:84 a kolekcja Twoich zdjęć u mnie rośnie :D Rzadko piszę bo z natury gaduła to ze mnie nie jest :oops: więcej czytam niż piszę ;:171
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelino! słodziuchny Twój pies! powiedz jak to robisz, że masz taką fantastyczna trawę?
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Jak widzisz Ewelino - chandrze powiedziałam "nie" :wink:!
A Twój ogród faktycznie wygląda jak z obrazka. Chyba nie ma tam ani jednego chwasta a wszystko tak pięknie rośnie i kwitnie!!! ;:333
Poza tym masz faktycznie dar robienia pięknych zdjęć i artystyczną duszę! Nawet zdjęcie z herbatką z melisy w krowim kubku jest absolutnie doskonałe!
Zieleń przepiękna! Jak będę zestresowana, to przyjdę do Twojego ogródka zerknąć sobie na nią, bo bardzo uspokaja :D
A historyjka z psem świetna!
No i ta hortensja! jakoś na nie jeszcze nie zachorowałam, ale ta jest przepiękna ... :shock:
Doobra - uciekam, bo chyba za chwilę się rozpłynę z zachwytu i będzie tu wieelka kałuża :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To dobrze że mnie nie wyśmialiście z tą moją " pieską historią" :D Sunia jest rozpieszczona niesamowicie, ale też kochana i dobra, a czy ma tutaj rajskie życie - nie wiem , co sama o tym sądzi...Czasem obrywa ścierą za kolejną dziurę wysikaną w trawniku ( właśnie czeka mnie jesienne dosiewanie tych miejsc) , czasem trochę się nudzi , gdy jest sama , ale źle to chyba jej nie jest.

Mirko Zmartwiły mnie informacje o Twoich kłopotach zdrowotnych, ale trzymam kciuki , żeby było już dobrze, bo musisz mieć zdrowie i energię , by szaleć w ogrodzie .

aanulo Z tym uwielbianiem mojej opieki przez roślinki bywa różnie...niekiedy one "padają jak muchy" , choć poświęcam im wiele uwagi, innym razem pięknie rosną , choć mniej o nie dbam. Może to objaw " zagłaskanego kota"?

Janku O pielęgnacji trawnika już pisałam/str.4-5/ ,na forum jest też osobny wątek o trawnikach . Powiem tylko tyle- trawnik to wcale nie jest sposób , by mieć bez pracy ładnie w ogrodzie. Wymaga bowiem regularnej pielęgnacji. Istotne jest dobre przygotowane podłoża ( u mnie nie jest , niestety zrobione najlepiej), trawę trzeba kosić co 5-7 dni,żeby się krzewiła, nawozić ( z uwagi na piachy ja robię to od wiosny do jesieni co 4-5 tyg. ostatni nawóz w k. września tzw. jesienny), odchwaszczać regularnie, choć bywają zwolennicy " trawników" z mleczy i babki. Zimą swój trawnik wapnuję (co 2-3 lata, bo ogród położony jest na kwaśnych glebach), wczesną wiosną konieczna jest wertykulacja,żeby usunąć zbutwiałe resztki "filcu" spomiędzy źdźbeł trawy, jesienią zaś trzeba często wygrabiać liście ( a u mnie także igły z wielkich sosen).Naprawdę do tego potrzeba mocnego kręgosłupa lub...silnego chłopa, ale moje chłopy niezbyt się garną do takich rozrywek na świeżym powietrzu. Marzy mi się taki np.Pudzianowski...albo inna Gołota...żeby tak przyszedł i wygrabił co trzeba :wink:
Jednym słowem nie jest łatwo ale miło jest sobie latem na tej trawce posiedzieć , poleżeć , pochodzić boso...Córa kula się po niej z psem , ja urządzam dla przyjaciółek " śniadanie (drugie) na trawie". Jak ze wszystkim w życiu- jest coś za coś...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Wyszłam z psem na ostatnie" siku" , matko , jak zimno!!!
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

no zimno zimno! ka byłem wczoraj na koncercie na powietrzu i wróciłem do domu o 3 nad ranem i myślałem, ze do tego czasu zamarznę...

a co do trawników to mój jest raczej łąką jak to mówisz z babki, mleczy i mnóstwa stokrotek, ale i tak mi sie podoba :) lubię go. Ale jak ktoś ma taki wypięlęgnowany i wymuskany trawnik jak Ty to aż nie mogę przestać się na niego patrzeć... po prostu oba rodzaje wydają mi się przepiękne! :D

pozdrawiam
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Ewelinko, dziękuję za chęci ukorzenienia sadzonek hortensji. Nie śmiałam bym. :oops: Obecnie mam jeden krzew hortensji piłkowanej , malutki krzew odmiany krzewiastej i jeden ogrodowej. Na zimę "nóżki" im okryję, zgodnie z Twoją radą. Podjęłam się próby ukorzenienia pędów hortensji, które otrzymałam od znajomej. :D Dziś byłam na działce leśnej, bo tam właśnie stoją doniczki z sadzonkami a.... tam wypuszczają takie malutkie odrosty z boku. Zobaczymy.... co z tego będzie. :D Przechowam je w domu w garażu, tak jak doradzano na forum.
Powtarzam po raz kolejny....masz piękny ogród ...., poczucie humoru i WIELKĄ wiedzę o roślinach. No .... i psina cudowna. :D
Pozdrawiam
Maria
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Ewelinko! :D zaniemówiłam, szczęka mi opadła, oczy wyszły na wierzch :shock: :D wiesz o czym pisze ....te hortensje....są przecudne, zjawiskowe, oszałamiające! Zachorowałam :!: i to poważnie :D tym bardziej że kilka dni temu spełniłam swoje marzenie i zakupiłam 2xPinky Winky! i jeszcze mi mało!:D Tylko jak tu nie mieć dość :?: :!: Serdecznie pozdrawiam i gratuluje super zakupu!
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Obleciałam dziś wszystkie slepy ogrodnicze a było ich z 6 i nigdzie nie mieli i nie maja takiej hortensji /Ja sie chyba zabije ;:35
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Ja też, choć nie myślałam o hortensjach, złapałam się na tym, że wypatruję tego koloru w ogrodniczych :D ...
Ewelinko, niecierpliwie czekamy na sesję zdjęciową Twoich nowych hortensji juz posadzonych! Nie daj się długo prosić!!!
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”