Ostrogowce ukorzeniam,pierwszy raz...,jeżeli dobrze pójdzie,możesz też liczyć na moją sadzonkę...
Ogródek Kogry cz. 10
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek Kogry cz. 10
Grażynko jeszcze ja pozachwycam się grudnikami o nietypowych kolorkach...Morelowy bardzo efektowny,białego mam szczepkę od Anni ,malutką,ale pączek ma
Ostrogowce ukorzeniam,pierwszy raz...,jeżeli dobrze pójdzie,możesz też liczyć na moją sadzonkę...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Te słodziaki-ja nawet do łóżka im pozwalam wchodzić a nie tylko na kanapy
i czuję się zaszczycona.
Kogrunia ten morelowy grudnik jak się rozrośnie to i ja się przypomnę.
Kogrunia ten morelowy grudnik jak się rozrośnie to i ja się przypomnę.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich miłych gości.
Pogoda dzisiaj paskudna - szaro buro i ponuro.
Mgła zalega od rana - cóż , jesień.
Geniu - nie ma sprawy.
Jak tylko podrośnie, bo to tegoroczny prezent od forumków.
Aniu - dla mnie to rarytas.
Nigdy takiego nie miałam.
Kociak tylko tak straszy, bo przebudził go błysk flesza.
To bardzo milutkie kocię.
Małgosiu - bo się boję, ze w razie przymrozku zmarznie i nie zdąży się przed zimą ukorzenić.
A w doniczce na klatce schodowej spokojnie rozwinie korzonki i wiosną pójdzie do ziemi jak tylko zacznie rosnąć.
Ignis - potworne piecuchy.
Tylko by się wylegiwały, ale dla mnie to dobrze, bo nie trzeba ich pilnować.
Koty walają się po tapczanach i fotelach a psina śpi w łóżku z M.
A ja oczywiście na kanapie, bo w łóżku nie ma już dla mnie miejsca......
Neluś - jak mi się rozrośnie to masz szczepkę zaklepaną.
Dzięki
za ostrogowca, Małgosia mi już wysłała.
Jak którejś z nas się nie przyjmie to wiadomo będzie gdzie szukać.
Aneczko - ale chyba nie śpisz jeszcze na kanapie jak ja......
Jak tylko da się coś podzielić to razem z Nelą dostaniecie.
Trzymaj tylko kciuki, żeby rósł jak najszybciej.
A teraz z innej beczki.
Ogłaszam konkurs.
Tak wygląda teraz balkonik.

Czyli pusto i nieciekawie.
Ma rozmiary 2 m szerokości na 7 m długości.
Ponieważ ma przypominać w przyszłym roku klimaty sródziemnomorskie to jego wygląd też powinien się zmienić.
Roślinki już mam ale chodzi mi o wystrój.
I tu wielka prośba
do was.
Nigdy nie byłam nad morzem śróziemnomorskim więc nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Jak udekorować balkonik, żeby te klimaty przybliżyć.
Z czym łączone jest tam drewno z jakimi materiałami.
Co dodać żeby ocieplić ten klimacik balkonowy.
Jakie ozdoby tam wprowadzić.
Każdy pomysł jest na wagę złota i mile widziany.
Także linki a nawet szkice.
Za najlepszy pomysł będzie nagroda.
A nagrodą ta oto książka z moich zbiorów.

Bogato i kolorowo ilustrowana z dokładnymi opisami i poradami.
150 stron o oczkach, stawkach i stawach do ogrodu.
Rośliny, rybki i ozdoby ze wszystkimi klimatami.
Zapraszam wszystkich do zabawy.
Pogoda dzisiaj paskudna - szaro buro i ponuro.
Mgła zalega od rana - cóż , jesień.
Geniu - nie ma sprawy.
Jak tylko podrośnie, bo to tegoroczny prezent od forumków.
Aniu - dla mnie to rarytas.
Nigdy takiego nie miałam.
Kociak tylko tak straszy, bo przebudził go błysk flesza.
To bardzo milutkie kocię.
Małgosiu - bo się boję, ze w razie przymrozku zmarznie i nie zdąży się przed zimą ukorzenić.
A w doniczce na klatce schodowej spokojnie rozwinie korzonki i wiosną pójdzie do ziemi jak tylko zacznie rosnąć.
Ignis - potworne piecuchy.
Tylko by się wylegiwały, ale dla mnie to dobrze, bo nie trzeba ich pilnować.
Koty walają się po tapczanach i fotelach a psina śpi w łóżku z M.
A ja oczywiście na kanapie, bo w łóżku nie ma już dla mnie miejsca......
Neluś - jak mi się rozrośnie to masz szczepkę zaklepaną.
Dzięki
Jak którejś z nas się nie przyjmie to wiadomo będzie gdzie szukać.
Aneczko - ale chyba nie śpisz jeszcze na kanapie jak ja......
Jak tylko da się coś podzielić to razem z Nelą dostaniecie.
Trzymaj tylko kciuki, żeby rósł jak najszybciej.
A teraz z innej beczki.
Ogłaszam konkurs.
Tak wygląda teraz balkonik.

Czyli pusto i nieciekawie.
Ma rozmiary 2 m szerokości na 7 m długości.
Ponieważ ma przypominać w przyszłym roku klimaty sródziemnomorskie to jego wygląd też powinien się zmienić.
Roślinki już mam ale chodzi mi o wystrój.
I tu wielka prośba
Nigdy nie byłam nad morzem śróziemnomorskim więc nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Jak udekorować balkonik, żeby te klimaty przybliżyć.
Z czym łączone jest tam drewno z jakimi materiałami.
Co dodać żeby ocieplić ten klimacik balkonowy.
Jakie ozdoby tam wprowadzić.
Każdy pomysł jest na wagę złota i mile widziany.
Także linki a nawet szkice.
Za najlepszy pomysł będzie nagroda.
A nagrodą ta oto książka z moich zbiorów.

Bogato i kolorowo ilustrowana z dokładnymi opisami i poradami.
150 stron o oczkach, stawkach i stawach do ogrodu.
Rośliny, rybki i ozdoby ze wszystkimi klimatami.
Zapraszam wszystkich do zabawy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko -jaki fajny konkurs
Tak od ręki to nie mam gotowego pomysłu ,musiałabym nad tym pomyśleć
Teraz tylko zostawię ślad ,że byłam u Ciebie
Tak od ręki to nie mam gotowego pomysłu ,musiałabym nad tym pomyśleć
Teraz tylko zostawię ślad ,że byłam u Ciebie
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
GRAZYNKO fajny konkursik i nagroda również superowa . Niestety z mojej strony PASS . Pięknie kwitną jeszcze różyczki w Twoim ogrodzie u mnie wszystko już dawno pościnane a szkoda . Kto to mógł przypuszczać ,że w listopadzie będzie tak pięknie . Dopiero dziś przeczytałam ,że niedaleko Ciebie były jeżdził szaleniec . To niemożliwe co to się robi
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Grażka ,za chęć podzielenia się grudnikiem już dziękuję...
Konkurs bardzo fajny...ale zadanie trudne...nie powiem.
Do śródziemnomorskich klimatów pasują mi,wiklinowe fotele ,betonowe donice przemalowane na biało-szaro,(można samemu zrobić ),okiennice przy oknie...i wybielenie boazerii...trochę elementów kamiennych
Na razie tyle mi przychodzi do głowy...
Taki link znalazłam
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/5,720 ... j_sie.html
Będę szukać dalej
Konkurs bardzo fajny...ale zadanie trudne...nie powiem.
Do śródziemnomorskich klimatów pasują mi,wiklinowe fotele ,betonowe donice przemalowane na biało-szaro,(można samemu zrobić ),okiennice przy oknie...i wybielenie boazerii...trochę elementów kamiennych
Taki link znalazłam
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/5,720 ... j_sie.html
Będę szukać dalej
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
O tak! Konkurs fajny, ale strasznie trudny
Rozumiem, że chodzi o zmiany, które nie rujnują finansowo...Poza tym większość roślin tamtego regionu uwielbia słonko. Chociaż może santolina czy cytrusy czułyby się dobrze w Słonkogrodzie.
Grażynko masz może link do jakiejś strony z liliowcami gdzie łatwo znaleźć info czy są zimozielone? Kiedyś zaglądałam na taką stronę ( poprzez Forum) gdzie odmiany i wszystkie ważne informacje o nich były w tabelce i nie zapisałam jej sobie
Grażynko masz może link do jakiejś strony z liliowcami gdzie łatwo znaleźć info czy są zimozielone? Kiedyś zaglądałam na taką stronę ( poprzez Forum) gdzie odmiany i wszystkie ważne informacje o nich były w tabelce i nie zapisałam jej sobie
-
Matrix2
- 500p

- Od: 29 sie 2010, o 11:44
Grażynko ciężki konkurs wymyśliłaś ...
osobiście bardzo podoba mi się Twój balkon, wspaniałe drewniane filary i podłoga elegancka z tego samego materiału zostawiłbym tak jak jest ...
bo z tym klimatem śródziemnomorskim to faktycznie trochę trudno będzie, przede wszystkim nawierzchnia - podłoga balkonu najlepiej gdyby była wyłożona płytkami stylowo sfatygowanymi, prostymi przynajmniej przypominającymi naturalny kamień w jego chłodnym kolorze,
do tego donice kamienne w wyrazistych kształtach,
jako element dekoracyjny to tu to tam dzbany wysokie z wąską szyjką, dużym uchem ...
jako element ozdobny ale bez przesady drewniane dodatki w postaci skrzynek na kwiaty, Ty już masz dodatki drewniane w postaci tych pięknych filarów / zawsze zachwycam się takimi filarami
/
Do tego rośliny pnące na pewno dużo pelargonii może jakaś kolumnowa ale miniaturowa odmiana jałowca no i dużo ziół.
Czyli jednym słowem połączenie naturalności, może nawet dzikości przyrody z wyrafinowaną barwą i formą ...
Tak to widzę ale dla jasności w konkursie nie uczestniczę
sam od jakiegoś czasu marzę o tym żeby od frontowej strony mojego domu zrobić ganek drewniany z filarami / tzn sam nie zrobię ale chętnie komuś zleciłbym wykonanie / tylko wszelkie moje pomysły nie wydają mi się do końca satysfakcjonujące ... Gdybym miał dom parterowy i długi to byłoby łatwiej, a mam dom z poddaszem użytkowym i dachem dwuspadowym więc na razie myślę ...
osobiście bardzo podoba mi się Twój balkon, wspaniałe drewniane filary i podłoga elegancka z tego samego materiału zostawiłbym tak jak jest ...
bo z tym klimatem śródziemnomorskim to faktycznie trochę trudno będzie, przede wszystkim nawierzchnia - podłoga balkonu najlepiej gdyby była wyłożona płytkami stylowo sfatygowanymi, prostymi przynajmniej przypominającymi naturalny kamień w jego chłodnym kolorze,
do tego donice kamienne w wyrazistych kształtach,
jako element dekoracyjny to tu to tam dzbany wysokie z wąską szyjką, dużym uchem ...
jako element ozdobny ale bez przesady drewniane dodatki w postaci skrzynek na kwiaty, Ty już masz dodatki drewniane w postaci tych pięknych filarów / zawsze zachwycam się takimi filarami
Do tego rośliny pnące na pewno dużo pelargonii może jakaś kolumnowa ale miniaturowa odmiana jałowca no i dużo ziół.
Czyli jednym słowem połączenie naturalności, może nawet dzikości przyrody z wyrafinowaną barwą i formą ...
Tak to widzę ale dla jasności w konkursie nie uczestniczę
sam od jakiegoś czasu marzę o tym żeby od frontowej strony mojego domu zrobić ganek drewniany z filarami / tzn sam nie zrobię ale chętnie komuś zleciłbym wykonanie / tylko wszelkie moje pomysły nie wydają mi się do końca satysfakcjonujące ... Gdybym miał dom parterowy i długi to byłoby łatwiej, a mam dom z poddaszem użytkowym i dachem dwuspadowym więc na razie myślę ...
Rysiek
- piofigiel
- 1000p

- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Ja niestety też nie byłem nad morzem śródziemnym, ale jestem bardzo ciekaw co podpowiedzą Ci forumowicze, będę zaglądał i podpatrywał jak zmienia się Twój balkonik, fajne antidotum na naszą zimę, gratuluję pomysłu
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Zgłaszam się pozakonkursowo, bo zadanie nie łatwe... wbrew pozorom. Ja jestem chaotyczna, trudno mi trzymać się jednego stylu... Nawet w przeglądaniu śródziemnomorskich klimatów przed chwilą zwiało mnie na antypody
Ale przynoszę dwa obrazki - ciepło i zimno... ale cały czas w klimacie, choć może nie dokładnie stylu

A ja się boję tej twojej ZMIANY BALKONIKU. Bardzo lubiłam tam posiedzieć bo było miło, cicho i przytulnie. A teraz to sam a nie wiem czy będzie gdzie przycupnąć? Czy nie będzie OBCO? 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Bożenko - czasu do wiosny dostatek.
Konkurs potrwa dość długo bo nie jest to zgadywanka i potrzeba czasu na przemyślenia i wizję.
Czekam zatem na twoje propozycje jeśli masz ochotę na doradzanie.
Jadziu - dlaczego pass ?????
Masz wspaniałe pomysły dotyczące działki, więc na pewno coś wpadnie Ci do głowy.
Neluś - bardzo dziękuję.
To już coś - dokładnie przejrzę linka, który podałaś.
Nie ma jak zobaczyć jakąś aranżację, zawsze coś można dopasować.
Tujeczko - tak byłoby najlepiej, chociaż bez nakładów pewno się nie obejdzie.
Co do liliowców to w każdym prawie katalogu klikając na fotografię liliowca otworzy Ci się jego powiększone zdjęcie z dokładnymi danymi o danej odmianie.
Jeśli chodzi Ci o przybliżenie terminologi to tu masz linka - http://www.liliowce.cba.pl/slownik.html
Jeśli czegoś jeszcze nie będziesz wiedziała to napisz tutaj lub na pw.
Matrix - tak już było przez 3 lata.
Wiejski charakter jest całkiem fajny i mi się podoba, ale strasznie dużo przy nim pracy.
Nawet więcej niż na ogrodzie, nie mówiąc już o hektolitrach wody do podlewania.
Wadą jest to, że nie wszystkie rośliny wytrzymują wysokie temperatury latem i niektóre rośliny padają.
Trzeba je uzupełniać nowymi a to bije po kieszeni.
Było tak.....

Fajnie....ale gdyby dać roślinki wytrzymałe na ciepło i tolerancyjne wobec naszych chłodów oraz lubiące półcień łatwiej byłoby to wszystko utrzymać.
Jak dobrze się przyjrzysz zdjęciom to zobaczysz, że połowa balkoniku ma drewnianą podłogę a druga połowa ma wykładzinę w fakturze przypominającej właśnie płytki.
Co do twojego pomysłu to masz wiele możliwości.
Chociażby postawić dobudówkę do skosu dachu, na dwóch filarach postawić kryty balkonik jak u mnie, dobudować przy wejściu drewnianą werandę i przeszklić czy też z jednego pokoju okno zastąpić drzwiami balkonowymi z wyjściem do przybudówki z metalowych i przeszklonych elementów.
Coś takiego da się zrobić w każdym budynku.
A wykorzystując elementy z rozbiórek można całkiem tanio coś fajnego zrobić.
Jeśli na pw wkleisz mi widok zewnętrzny domu z zaznaczeniem stron to mogę podać Ci kilka możliwości do przemyślenia.
No i dlaczego nie chcesz uczestniczyć w konkursie....
przecież już dałeś kilka propozycji.
Lucy - na pewno będzie i przytulnie i zielono.
Taki klimat wcale nie musi oznaczać poczucia obcości
A w pochmurne i zimne dni w takim klimacie będzie jeszcze cieplej.
Izuniu - i o to właśnie chodzi, żeby ten typowy śródziemnomorski klimat dopełnić naszym kolorowym wystrojem.
Nie chodzi o sztywne trzymanie się zasad, ale o stworzenie sympatycznej atmosfery przypominającej ten klimat.
Dzięki
za piękne zdjęcia, na pewno się przydadzą.
Tomku - każdy może wpisać swoje uwagi i przemyślenia.
Bo kto wie czyj pomysł będzie na prawdę najlepszy ?
Może jeszcze takie moje przemyślenia dodam.
Myślałam czy pod sufitem w najciemniejszej części balkoniku nie podwiesić pomalowanej na biało maty słomkowej lub bambusowej dla jeszcze lepszego rozjaśnienia tła, gdyż drewno z czasem ciemnieje.
Tylko czy to nie będzie wyglądało kiczowato ?
A może coś innego ?
No i marzy mi się ciurkadełko dla relaksacji tylko czy ono będzie pasowało do tego klimatu ?
Konkurs potrwa dość długo bo nie jest to zgadywanka i potrzeba czasu na przemyślenia i wizję.
Czekam zatem na twoje propozycje jeśli masz ochotę na doradzanie.
Jadziu - dlaczego pass ?????
Masz wspaniałe pomysły dotyczące działki, więc na pewno coś wpadnie Ci do głowy.
Neluś - bardzo dziękuję.
To już coś - dokładnie przejrzę linka, który podałaś.
Nie ma jak zobaczyć jakąś aranżację, zawsze coś można dopasować.
Tujeczko - tak byłoby najlepiej, chociaż bez nakładów pewno się nie obejdzie.
Co do liliowców to w każdym prawie katalogu klikając na fotografię liliowca otworzy Ci się jego powiększone zdjęcie z dokładnymi danymi o danej odmianie.
Jeśli chodzi Ci o przybliżenie terminologi to tu masz linka - http://www.liliowce.cba.pl/slownik.html
Jeśli czegoś jeszcze nie będziesz wiedziała to napisz tutaj lub na pw.
Matrix - tak już było przez 3 lata.
Wiejski charakter jest całkiem fajny i mi się podoba, ale strasznie dużo przy nim pracy.
Nawet więcej niż na ogrodzie, nie mówiąc już o hektolitrach wody do podlewania.
Wadą jest to, że nie wszystkie rośliny wytrzymują wysokie temperatury latem i niektóre rośliny padają.
Trzeba je uzupełniać nowymi a to bije po kieszeni.
Było tak.....

Fajnie....ale gdyby dać roślinki wytrzymałe na ciepło i tolerancyjne wobec naszych chłodów oraz lubiące półcień łatwiej byłoby to wszystko utrzymać.
Jak dobrze się przyjrzysz zdjęciom to zobaczysz, że połowa balkoniku ma drewnianą podłogę a druga połowa ma wykładzinę w fakturze przypominającej właśnie płytki.
Co do twojego pomysłu to masz wiele możliwości.
Chociażby postawić dobudówkę do skosu dachu, na dwóch filarach postawić kryty balkonik jak u mnie, dobudować przy wejściu drewnianą werandę i przeszklić czy też z jednego pokoju okno zastąpić drzwiami balkonowymi z wyjściem do przybudówki z metalowych i przeszklonych elementów.
Coś takiego da się zrobić w każdym budynku.
A wykorzystując elementy z rozbiórek można całkiem tanio coś fajnego zrobić.
Jeśli na pw wkleisz mi widok zewnętrzny domu z zaznaczeniem stron to mogę podać Ci kilka możliwości do przemyślenia.
No i dlaczego nie chcesz uczestniczyć w konkursie....
Lucy - na pewno będzie i przytulnie i zielono.
Taki klimat wcale nie musi oznaczać poczucia obcości
A w pochmurne i zimne dni w takim klimacie będzie jeszcze cieplej.
Izuniu - i o to właśnie chodzi, żeby ten typowy śródziemnomorski klimat dopełnić naszym kolorowym wystrojem.
Nie chodzi o sztywne trzymanie się zasad, ale o stworzenie sympatycznej atmosfery przypominającej ten klimat.
Dzięki
Tomku - każdy może wpisać swoje uwagi i przemyślenia.
Bo kto wie czyj pomysł będzie na prawdę najlepszy ?
Może jeszcze takie moje przemyślenia dodam.
Myślałam czy pod sufitem w najciemniejszej części balkoniku nie podwiesić pomalowanej na biało maty słomkowej lub bambusowej dla jeszcze lepszego rozjaśnienia tła, gdyż drewno z czasem ciemnieje.
Tylko czy to nie będzie wyglądało kiczowato ?
A może coś innego ?
No i marzy mi się ciurkadełko dla relaksacji tylko czy ono będzie pasowało do tego klimatu ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Grażynko - myślę, że jeśli sprawisz sobie aromatyczne zestawienie roślin wytrzymałych na upały: róże, lawendy i inne zioła (rozmaryn, oregano, bazylia) a do tego np złotnica, trytomy. Do tego pelargonie, może coś z sukulentów, cytrusów, bugenwilla?
Na pewno kolorystykę trzeba zmienić, typowa polska boazeria to nie ten styl. Jak już pisali poprzednicy trzeba by ją było przemalować w kolorystyce bieli i ładnie przetrzeć na np gołębi. Do tego na pewno ceramiczne donice, wystarczą proste - ale musi być konsekwencja. Plus kilka donic z odcieniu kobaltowym.
Jeśli chodzi o ciurkadełko to będzie pasować do stylu, jeśli zrobisz je w naczyniu z odpowiedniego sortu ceramiki, bo podejrzewam że np granitowe to będzie się mocno gryzło.
A mata na suficie hmmm - ja jednak proponuję zagruntować czymś tą boazerię, bo ciężko Ci to będzie tak pokryć matą żeby wyglądało dobrze.
Z detali wykończeniowych to już rzeczy w kolorystyce niebieskiej. Plus świetnie wyglądają np podwieszane wiązki suszonych ziół, typowe dla tego rejonu karafki na wino i oliwę, prosta zastawa
Na pewno kolorystykę trzeba zmienić, typowa polska boazeria to nie ten styl. Jak już pisali poprzednicy trzeba by ją było przemalować w kolorystyce bieli i ładnie przetrzeć na np gołębi. Do tego na pewno ceramiczne donice, wystarczą proste - ale musi być konsekwencja. Plus kilka donic z odcieniu kobaltowym.
Jeśli chodzi o ciurkadełko to będzie pasować do stylu, jeśli zrobisz je w naczyniu z odpowiedniego sortu ceramiki, bo podejrzewam że np granitowe to będzie się mocno gryzło.
A mata na suficie hmmm - ja jednak proponuję zagruntować czymś tą boazerię, bo ciężko Ci to będzie tak pokryć matą żeby wyglądało dobrze.
Z detali wykończeniowych to już rzeczy w kolorystyce niebieskiej. Plus świetnie wyglądają np podwieszane wiązki suszonych ziół, typowe dla tego rejonu karafki na wino i oliwę, prosta zastawa
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Grażynko, rzuciłaś nie lada wyzwanie...
Niestety ja Ci nie pomogę... jestem kompletnie wypalona pomysłami,
ale tu jest wielu ludzi którzy na pewno coś wymyślą.
Niestety ja Ci nie pomogę... jestem kompletnie wypalona pomysłami,
ale tu jest wielu ludzi którzy na pewno coś wymyślą.
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Kogro-serdeczne dzięki za jesienne klimaty,cudowne to dręczenie!Zwierzyna wypoczywająca urocza .Pomysł z konkursem na wystrój balkoniku przedni,już się intensywnie zastanawiam.Ze ścielącą się u stóp a momentami spowijającą mocno mgłą pozdrawiam ciepło.