Ogródek Kogry cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Kogry cz. 10

Post »

Grażynko jeszcze ja pozachwycam się grudnikami o nietypowych kolorkach...Morelowy bardzo efektowny,białego mam szczepkę od Anni ,malutką,ale pączek ma :D
Ostrogowce ukorzeniam,pierwszy raz...,jeżeli dobrze pójdzie,możesz też liczyć na moją sadzonkę...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Te słodziaki-ja nawet do łóżka im pozwalam wchodzić a nie tylko na kanapy :;230 i czuję się zaszczycona.

Kogrunia ten morelowy grudnik jak się rozrośnie to i ja się przypomnę.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich miłych gości. :wit

Pogoda dzisiaj paskudna - szaro buro i ponuro.
Mgła zalega od rana - cóż , jesień.

Geniu - nie ma sprawy.
Jak tylko podrośnie, bo to tegoroczny prezent od forumków.

Aniu - dla mnie to rarytas.
Nigdy takiego nie miałam.
Kociak tylko tak straszy, bo przebudził go błysk flesza.
To bardzo milutkie kocię. :wink: :lol:

Małgosiu - bo się boję, ze w razie przymrozku zmarznie i nie zdąży się przed zimą ukorzenić.
A w doniczce na klatce schodowej spokojnie rozwinie korzonki i wiosną pójdzie do ziemi jak tylko zacznie rosnąć.

Ignis - potworne piecuchy.
Tylko by się wylegiwały, ale dla mnie to dobrze, bo nie trzeba ich pilnować.
Koty walają się po tapczanach i fotelach a psina śpi w łóżku z M.
A ja oczywiście na kanapie, bo w łóżku nie ma już dla mnie miejsca...... :;230 :;230 :;230

Neluś - jak mi się rozrośnie to masz szczepkę zaklepaną.
Dzięki ;:180 za ostrogowca, Małgosia mi już wysłała.
Jak którejś z nas się nie przyjmie to wiadomo będzie gdzie szukać. :wink: :lol:

Aneczko - ale chyba nie śpisz jeszcze na kanapie jak ja...... :;230
Jak tylko da się coś podzielić to razem z Nelą dostaniecie.
Trzymaj tylko kciuki, żeby rósł jak najszybciej.

A teraz z innej beczki.
Ogłaszam konkurs.
Tak wygląda teraz balkonik.

Obrazek Obrazek

Czyli pusto i nieciekawie.
Ma rozmiary 2 m szerokości na 7 m długości.
Ponieważ ma przypominać w przyszłym roku klimaty sródziemnomorskie to jego wygląd też powinien się zmienić.
Roślinki już mam ale chodzi mi o wystrój.
I tu wielka prośba ;:180 do was.
Nigdy nie byłam nad morzem śróziemnomorskim więc nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Jak udekorować balkonik, żeby te klimaty przybliżyć.
Z czym łączone jest tam drewno z jakimi materiałami.
Co dodać żeby ocieplić ten klimacik balkonowy.
Jakie ozdoby tam wprowadzić.
Każdy pomysł jest na wagę złota i mile widziany.
Także linki a nawet szkice.
Za najlepszy pomysł będzie nagroda. ;:109
A nagrodą ta oto książka z moich zbiorów. :wink: :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bogato i kolorowo ilustrowana z dokładnymi opisami i poradami.
150 stron o oczkach, stawkach i stawach do ogrodu.
Rośliny, rybki i ozdoby ze wszystkimi klimatami.
Zapraszam wszystkich do zabawy. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko -jaki fajny konkurs :D
Tak od ręki to nie mam gotowego pomysłu ,musiałabym nad tym pomyśleć :roll:
Teraz tylko zostawię ślad ,że byłam u Ciebie :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

GRAZYNKO fajny konkursik i nagroda również superowa . Niestety z mojej strony PASS . Pięknie kwitną jeszcze różyczki w Twoim ogrodzie u mnie wszystko już dawno pościnane a szkoda . Kto to mógł przypuszczać ,że w listopadzie będzie tak pięknie . Dopiero dziś przeczytałam ,że niedaleko Ciebie były jeżdził szaleniec . To niemożliwe co to się robi
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Grażka ,za chęć podzielenia się grudnikiem już dziękuję... ;:196
Konkurs bardzo fajny...ale zadanie trudne...nie powiem. ;:24
Do śródziemnomorskich klimatów pasują mi,wiklinowe fotele ,betonowe donice przemalowane na biało-szaro,(można samemu zrobić ),okiennice przy oknie...i wybielenie boazerii...trochę elementów kamiennych :D Na razie tyle mi przychodzi do głowy...
Taki link znalazłam
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/5,720 ... j_sie.html
Będę szukać dalej :wit
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

O tak! Konkurs fajny, ale strasznie trudny :( Rozumiem, że chodzi o zmiany, które nie rujnują finansowo...Poza tym większość roślin tamtego regionu uwielbia słonko. Chociaż może santolina czy cytrusy czułyby się dobrze w Słonkogrodzie.
Grażynko masz może link do jakiejś strony z liliowcami gdzie łatwo znaleźć info czy są zimozielone? Kiedyś zaglądałam na taką stronę ( poprzez Forum) gdzie odmiany i wszystkie ważne informacje o nich były w tabelce i nie zapisałam jej sobie :(
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Grażynko ciężki konkurs wymyśliłaś ...
osobiście bardzo podoba mi się Twój balkon, wspaniałe drewniane filary i podłoga elegancka z tego samego materiału zostawiłbym tak jak jest ...
bo z tym klimatem śródziemnomorskim to faktycznie trochę trudno będzie, przede wszystkim nawierzchnia - podłoga balkonu najlepiej gdyby była wyłożona płytkami stylowo sfatygowanymi, prostymi przynajmniej przypominającymi naturalny kamień w jego chłodnym kolorze,
do tego donice kamienne w wyrazistych kształtach,
jako element dekoracyjny to tu to tam dzbany wysokie z wąską szyjką, dużym uchem ...
jako element ozdobny ale bez przesady drewniane dodatki w postaci skrzynek na kwiaty, Ty już masz dodatki drewniane w postaci tych pięknych filarów / zawsze zachwycam się takimi filarami :) /
Do tego rośliny pnące na pewno dużo pelargonii może jakaś kolumnowa ale miniaturowa odmiana jałowca no i dużo ziół.
Czyli jednym słowem połączenie naturalności, może nawet dzikości przyrody z wyrafinowaną barwą i formą ...
Tak to widzę ale dla jasności w konkursie nie uczestniczę :)
sam od jakiegoś czasu marzę o tym żeby od frontowej strony mojego domu zrobić ganek drewniany z filarami / tzn sam nie zrobię ale chętnie komuś zleciłbym wykonanie / tylko wszelkie moje pomysły nie wydają mi się do końca satysfakcjonujące ... Gdybym miał dom parterowy i długi to byłoby łatwiej, a mam dom z poddaszem użytkowym i dachem dwuspadowym więc na razie myślę ... :)
Rysiek
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Ja niestety też nie byłem nad morzem śródziemnym, ale jestem bardzo ciekaw co podpowiedzą Ci forumowicze, będę zaglądał i podpatrywał jak zmienia się Twój balkonik, fajne antidotum na naszą zimę, gratuluję pomysłu :D

Pozdrawiam Tomek :wit
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Zgłaszam się pozakonkursowo, bo zadanie nie łatwe... wbrew pozorom. Ja jestem chaotyczna, trudno mi trzymać się jednego stylu... Nawet w przeglądaniu śródziemnomorskich klimatów przed chwilą zwiało mnie na antypody :;230 Ale przynoszę dwa obrazki - ciepło i zimno... ale cały czas w klimacie, choć może nie dokładnie stylu ;:3

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

A ja się boję tej twojej ZMIANY BALKONIKU. Bardzo lubiłam tam posiedzieć bo było miło, cicho i przytulnie. A teraz to sam a nie wiem czy będzie gdzie przycupnąć? Czy nie będzie OBCO? :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bożenko - czasu do wiosny dostatek.
Konkurs potrwa dość długo bo nie jest to zgadywanka i potrzeba czasu na przemyślenia i wizję.
Czekam zatem na twoje propozycje jeśli masz ochotę na doradzanie.

Jadziu - dlaczego pass ?????
Masz wspaniałe pomysły dotyczące działki, więc na pewno coś wpadnie Ci do głowy.

Neluś - bardzo dziękuję. ;:180
To już coś - dokładnie przejrzę linka, który podałaś.
Nie ma jak zobaczyć jakąś aranżację, zawsze coś można dopasować.

Tujeczko - tak byłoby najlepiej, chociaż bez nakładów pewno się nie obejdzie.
Co do liliowców to w każdym prawie katalogu klikając na fotografię liliowca otworzy Ci się jego powiększone zdjęcie z dokładnymi danymi o danej odmianie.
Jeśli chodzi Ci o przybliżenie terminologi to tu masz linka - http://www.liliowce.cba.pl/slownik.html
Jeśli czegoś jeszcze nie będziesz wiedziała to napisz tutaj lub na pw.

Matrix - tak już było przez 3 lata.
Wiejski charakter jest całkiem fajny i mi się podoba, ale strasznie dużo przy nim pracy.
Nawet więcej niż na ogrodzie, nie mówiąc już o hektolitrach wody do podlewania.
Wadą jest to, że nie wszystkie rośliny wytrzymują wysokie temperatury latem i niektóre rośliny padają.
Trzeba je uzupełniać nowymi a to bije po kieszeni.
Było tak.....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Fajnie....ale gdyby dać roślinki wytrzymałe na ciepło i tolerancyjne wobec naszych chłodów oraz lubiące półcień łatwiej byłoby to wszystko utrzymać.
Jak dobrze się przyjrzysz zdjęciom to zobaczysz, że połowa balkoniku ma drewnianą podłogę a druga połowa ma wykładzinę w fakturze przypominającej właśnie płytki.
Co do twojego pomysłu to masz wiele możliwości.
Chociażby postawić dobudówkę do skosu dachu, na dwóch filarach postawić kryty balkonik jak u mnie, dobudować przy wejściu drewnianą werandę i przeszklić czy też z jednego pokoju okno zastąpić drzwiami balkonowymi z wyjściem do przybudówki z metalowych i przeszklonych elementów.
Coś takiego da się zrobić w każdym budynku.
A wykorzystując elementy z rozbiórek można całkiem tanio coś fajnego zrobić.
Jeśli na pw wkleisz mi widok zewnętrzny domu z zaznaczeniem stron to mogę podać Ci kilka możliwości do przemyślenia. :wink: :lol:
No i dlaczego nie chcesz uczestniczyć w konkursie.... ;:125 przecież już dałeś kilka propozycji.

Lucy - na pewno będzie i przytulnie i zielono.
Taki klimat wcale nie musi oznaczać poczucia obcości
A w pochmurne i zimne dni w takim klimacie będzie jeszcze cieplej. :wink: :lol:

Izuniu - i o to właśnie chodzi, żeby ten typowy śródziemnomorski klimat dopełnić naszym kolorowym wystrojem.
Nie chodzi o sztywne trzymanie się zasad, ale o stworzenie sympatycznej atmosfery przypominającej ten klimat.
Dzięki ;:180 za piękne zdjęcia, na pewno się przydadzą.

Tomku - każdy może wpisać swoje uwagi i przemyślenia.
Bo kto wie czyj pomysł będzie na prawdę najlepszy ?

Może jeszcze takie moje przemyślenia dodam.
Myślałam czy pod sufitem w najciemniejszej części balkoniku nie podwiesić pomalowanej na biało maty słomkowej lub bambusowej dla jeszcze lepszego rozjaśnienia tła, gdyż drewno z czasem ciemnieje.
Tylko czy to nie będzie wyglądało kiczowato ? ;:24
A może coś innego ?
No i marzy mi się ciurkadełko dla relaksacji tylko czy ono będzie pasowało do tego klimatu ?
Grażyna.
kogro-linki
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Grażynko - myślę, że jeśli sprawisz sobie aromatyczne zestawienie roślin wytrzymałych na upały: róże, lawendy i inne zioła (rozmaryn, oregano, bazylia) a do tego np złotnica, trytomy. Do tego pelargonie, może coś z sukulentów, cytrusów, bugenwilla?
Na pewno kolorystykę trzeba zmienić, typowa polska boazeria to nie ten styl. Jak już pisali poprzednicy trzeba by ją było przemalować w kolorystyce bieli i ładnie przetrzeć na np gołębi. Do tego na pewno ceramiczne donice, wystarczą proste - ale musi być konsekwencja. Plus kilka donic z odcieniu kobaltowym.
Jeśli chodzi o ciurkadełko to będzie pasować do stylu, jeśli zrobisz je w naczyniu z odpowiedniego sortu ceramiki, bo podejrzewam że np granitowe to będzie się mocno gryzło.
A mata na suficie hmmm - ja jednak proponuję zagruntować czymś tą boazerię, bo ciężko Ci to będzie tak pokryć matą żeby wyglądało dobrze.
Z detali wykończeniowych to już rzeczy w kolorystyce niebieskiej. Plus świetnie wyglądają np podwieszane wiązki suszonych ziół, typowe dla tego rejonu karafki na wino i oliwę, prosta zastawa :wit
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Grażynko, rzuciłaś nie lada wyzwanie...
Niestety ja Ci nie pomogę... jestem kompletnie wypalona pomysłami,
ale tu jest wielu ludzi którzy na pewno coś wymyślą.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Kogro-serdeczne dzięki za jesienne klimaty,cudowne to dręczenie!Zwierzyna wypoczywająca urocza .Pomysł z konkursem na wystrój balkoniku przedni,już się intensywnie zastanawiam.Ze ścielącą się u stóp a momentami spowijającą mocno mgłą pozdrawiam ciepło.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”