Bożenko - czasu do wiosny dostatek.
Konkurs potrwa dość długo bo nie jest to zgadywanka i potrzeba czasu na przemyślenia i wizję.
Czekam zatem na twoje propozycje jeśli masz ochotę na doradzanie.
Jadziu - dlaczego pass ?????
Masz wspaniałe pomysły dotyczące działki, więc na pewno coś wpadnie Ci do głowy.
Neluś - bardzo dziękuję.
To już coś - dokładnie przejrzę linka, który podałaś.
Nie ma jak zobaczyć jakąś aranżację, zawsze coś można dopasować.
Tujeczko - tak byłoby najlepiej, chociaż bez nakładów pewno się nie obejdzie.
Co do liliowców to w każdym prawie katalogu klikając na fotografię liliowca otworzy Ci się jego powiększone zdjęcie z dokładnymi danymi o danej odmianie.
Jeśli chodzi Ci o przybliżenie terminologi to tu masz linka -
http://www.liliowce.cba.pl/slownik.html
Jeśli czegoś jeszcze nie będziesz wiedziała to napisz tutaj lub na pw.
Matrix - tak już było przez 3 lata.
Wiejski charakter jest całkiem fajny i mi się podoba, ale strasznie dużo przy nim pracy.
Nawet więcej niż na ogrodzie, nie mówiąc już o hektolitrach wody do podlewania.
Wadą jest to, że nie wszystkie rośliny wytrzymują wysokie temperatury latem i niektóre rośliny padają.
Trzeba je uzupełniać nowymi a to bije po kieszeni.
Było tak.....
Fajnie....ale gdyby dać roślinki wytrzymałe na ciepło i tolerancyjne wobec naszych chłodów oraz lubiące półcień łatwiej byłoby to wszystko utrzymać.
Jak dobrze się przyjrzysz zdjęciom to zobaczysz, że połowa balkoniku ma drewnianą podłogę a druga połowa ma wykładzinę w fakturze przypominającej właśnie płytki.
Co do twojego pomysłu to masz wiele możliwości.
Chociażby postawić dobudówkę do skosu dachu, na dwóch filarach postawić kryty balkonik jak u mnie, dobudować przy wejściu drewnianą werandę i przeszklić czy też z jednego pokoju okno zastąpić drzwiami balkonowymi z wyjściem do przybudówki z metalowych i przeszklonych elementów.
Coś takiego da się zrobić w każdym budynku.
A wykorzystując elementy z rozbiórek można całkiem tanio coś fajnego zrobić.
Jeśli na pw wkleisz mi widok zewnętrzny domu z zaznaczeniem stron to mogę podać Ci kilka możliwości do przemyślenia.
No i dlaczego nie chcesz uczestniczyć w konkursie....

przecież już dałeś kilka propozycji.
Lucy - na pewno będzie i przytulnie i zielono.
Taki klimat wcale nie musi oznaczać poczucia obcości
A w pochmurne i zimne dni w takim klimacie będzie jeszcze cieplej.
Izuniu - i o to właśnie chodzi, żeby ten typowy śródziemnomorski klimat dopełnić naszym kolorowym wystrojem.
Nie chodzi o sztywne trzymanie się zasad, ale o stworzenie sympatycznej atmosfery przypominającej ten klimat.
Dzięki

za piękne zdjęcia, na pewno się przydadzą.
Tomku - każdy może wpisać swoje uwagi i przemyślenia.
Bo kto wie czyj pomysł będzie na prawdę najlepszy ?
Może jeszcze takie moje przemyślenia dodam.
Myślałam czy pod sufitem w najciemniejszej części balkoniku nie podwiesić pomalowanej na biało maty słomkowej lub bambusowej dla jeszcze lepszego rozjaśnienia tła, gdyż drewno z czasem ciemnieje.
Tylko czy to nie będzie wyglądało kiczowato ?
A może coś innego ?
No i marzy mi się ciurkadełko dla relaksacji tylko czy ono będzie pasowało do tego klimatu ?