Marpy kwiatki i rabatki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.2

Post »

Ewo - to przekwitłe kwiatostany rutewki orlikolistnej ,też zauważyłam , że ładnie wyglądają i zasługują na fotkę... :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu cudny ten hibiskus bylinowy u sąsiadki. ;:138
Dobrze, że mu zrobiłaś fotkę, ma piękny kolor.
Dzisiaj spotkałam je w sklepie, ale były bardzo drogie, takie już duże i rozrośnięte. :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko ;:167 - hibiskus bylinowy nie jest warty przepłacania bo słabo zimuje ...mój i sąsiadki ubiegłoroczne nie przezimowały ale w tym sezonie cena już znacznie spadła i można było tanio kupić niedużą sadzonkę dla zaspokojenia " chciejstwa" :)

POZDRAWIAM LICZNIE ZAGLĄDAJĄCYCH DO MNIE ;:100

CD... ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Marysiu, wszędzie lato się kończy, a u ciebie prymulki wiosenne kwitną. :shock:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No zakwitło :) im się ale widziałam już ,że nie tylko u mnie pierwiosnki zakwitają...
Pozdrawiam Cię serdecznie Igo ;:167
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

CD...

Obrazek

Młodziutki Graham Thomas do towarzystwa ma Westerlanda

Obrazek

Obrazek

Obrazek
powojnik rurkowy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dzięki za informację ale widać,że nie tylko mnie sadziec podoba sie skoro u Ciebie juz " dostał nóg" ...
Czyli przy płocie należy sadzić jakieś badziewie ?
Bardzo ładny kolor Hibiskusa bylinowego pokazałaś i dziwne,że u Was wymarzają bo moje strony to juz prawie Syberia ( tak o nas mówią ) i syryjskie porządnie przemarzały ( ledwo część odbiła) ale 2 bylinowe u mnie rosną jak szalone. Wolałabym aby juz kwitły a tu same paczki kwiatowe.
One zbyt późno rozpoczynają wegetację a sezon u nas niezbyt długi.
Do jakiej wysokości rośnie Ci Rozchodnik Matrona ?
Zbieram rozchodniki ( te wyższe) bo zauważyłam,że sa niewymagające co do gleby i nawet zbyt mokra im nie przeszkadza. U mnie 2 kępy rosną nawet nad stawem.
Taki mokry sezon zmusza mnie do powolnej zmiany nasadzeń.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu miło ,że zawitałaś do mnie ;:196 Sadziec nadaje się do sadzenia przy płocie, u mnie to 50cm.wys.płotek :) bo jest do czego przywiązać ,mimo sztywnych łodyg lubi się "rozczapierzyć"
a przywiązany rośnie w zwartej kępie .No i jednak on potrzebuje trochę miejsca więc nie na wszystkie rabaty w małych ogródkach się nadaje a przy płocie nie wadzi nikomu i jeszcze go widać od drogi i sąsiedzi podziwiają jedni z daleka :) inni z całkiem bliska :? ale niech tam ten ktoś też sobie ma...
Krysiu Matrona jak to matrona rozsiadła się na grzędzie :;230 urosła na wysokość ok 50 :?: cm/aż muszę zmierzyć i też ją podwiązałam dobrze,że ma w sąsiedztwie śliwkę to było do czego...

CD...

Wczoraj , zwialiśmy z działki wczesnym popołudniem bo zaczęło nagle grzmieć i się chmurzyć
ale poszło bokiem dzisiaj każdy grzmot budzi przerażenie :?

troszkę widoczków różnych
Matrona
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten kupiony niedawano w pąkach jako różowy ,zanim przyniosłam do domu to pędy się odłamały od korzeni :oops: bo bryła była ogromnie ciężka i mokra , wetknięte do ziemi przyjęły się i zakwitły a kolorek kremowo-biały i jest przecudny :) miałam kremowo biały ale łodygi rosły długie,wiotkie,pokładające się a kwiat był niepozorny i go wywaliłam /widzę jego odrost przy innym rozchodniku ale niech tam/

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zasiało się toto i wciąż kwitnie :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
to też maluszek
Obrazek

cdn... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, a co to jest to i owo?
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Marynko. Podziwiam rabaty - wreszcie pokazujesz też i widoczki ogólniejsze :D . Bardzo lubię takie zdjęcia a nie tylko uchwycony jeden kwiatek. Chce się widzieć zestawienia roślin, kompozycje co przy Twoich kolekcjach jest bardzo ciekawe i pięknie wygląda. I podziwiam Twoją inwencję w pokazywaniu codziennym zdjęć., Mnie jakoś w tym roku leń ogarnął i nie chce mi się pisać nawet w swoim wątku. Mam nadzieję, że jak miną upały to i chęci się pojawią. :D Podobnie jak Iga jestem ciekawa co to się zasiało.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Marysiu dzięki Tobie już mam pewne plany odnośnie nowej rabaty przy płocie też niewysokim od alejki ogólnej ale chce aby rosło coś wysokiego i dało tło dla innych.
Sadziec idealnie nadaje sie i nawet mam juz dla niego towarzystwo...
Bardzo dobrze zrobiłaś z ułamana gałązką kupionego rozchodnika bo one szybko sie ukorzeniają i nawet jesienią już kwitną.
Widzę,że masz juz kilka z tych wyższych.
Pięknie zagospodarowane rabaty - gratuluje umiejętności w aranżacji.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś ;:196 - nie wiem jak się nazywa "toto" gdzieś kiedyś przytargałam sadzonkę i co jakiś czas /nie co roku :!: / wyrasta i zakwita jedna roślina ja ją sobie nazywam "szarłat"...i nawet nie zapamiętałam czy w tym samym miejscu ?)
Aduś ;:196 - widoki ogólniejsze powiadasz a nie same rośliny ale ile razy można pokazywać te same rabatki z 4 arowej działeczki :?: ogród przydomowy np.to co innego można zadbać szczególnie o dobór roślin ,aranżacje ,dodatki itp.itd. A ROD ? no sama wiesz ...,przynajmniej ja nie odważam się używać żadnych ozdób, dodatków nawet metalowych trejaży czy innych detali bo to bezsensowne z wiadomych powodów...chociaż muszę przyznać,że w tym roku nie mamy żadnych "odwiedzających inaczej",podobno schwytała policja tych złomiarzy grasujących po działkach... :) ale zdarzają się "swojscy", wczoraj M stwierdził brak kilku swoich hołubionych słoneczników.. :? a jeszcze kukurydza dojrzewa posadzona po raz pierwszy ale zapowiada się dorodna i rośnie przy granicy działki... a działkowiczów niewielu bywa i sami swoi...
A pokazywanie zdjęć to mój kompletny "bzik"...robię codziennie zdjęcia bo to bardzo lubię i od "sesji" zdjęciowej rozpoczynam każdy dzień działkowy... :oops: A dopóki mam przynajmniej "zaglądaczy"to wklejam jak mnie przestaniecie odwiedzać to " zawieszę" działalność :;230 sama chodzę po ogródkach bez wpisywania bo nie bardzo mam co pisać a "dyskutantem" nie jestem
więc jest jak jest... ;:108
Krysiu ;:196 - dzięki za miłe słowa cieszę się, że Ci się u mnie spodobało...przyznaję,że lubię prace działkowe i ciągle coś dosadzam , przesadzam i ciągle robota nie skończona .Sąsiadki mi się dziwią to znowu pani przesadziła ... no ale w tym sezonie stwierdzam, że już siły zdecydowanie nie te...czy może lenistwo większe ? bo niby chęci na to i owo by były,mam jakąś "wizję"ale coraz częściej jakoś mi "nie idzie"... :wink:
A Matrona urosła mi powyżej pasa .. / mojego :;230 /

Mój CD...

sadziec rośnie w samym rogu działki Krysiu :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
M.Shasta
Obrazek
Tom Tom
Obrazek
Obrazek
ostatni liliowiec
Obrazek

Obrazek

cdn.. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Maryniu śliczny koleusek....ja zaczynam odkrywać je na nowo....Kiedyś sadziłam sporo, nawet na rabatach, jak ogródek był mniej nawtykany roslinkami :lol: Później zaniechałam,a w tym roku dostałam 2 śliczne sadzoneczki i od nowa mnie zauroczyły :D Teraz od nowa będę sadzić , tym razem w donocach, ponieważ wspaniale ubarwiają roślinne kompozycje. Obecne lato przez dużą ilość opadów spowodowało, że moje doniczkowe balkonowce są w opłakanym stanie....pelargonie zawsze były wspaniałe ogromne krzaczory....a teraz to małe nędzne badyle z czerniejącymi kwiatuszkami....jedynie koleuski ratują widok :roll:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wygląda to szarłatowato, ale, szarłaty nie zimują. :roll: I tak ciekawa roślinka, zawsze przyjemnie popatrzeć na coś innego :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś , niektóre szarłaty są "chwastowate " :wink: i zimują jak najbardziej np.szarłat szorstki też go miewam u siebie ...bo się skądś nasiewa czasem ,pewno z wiatrem ...bo na kompost go nie daję , ale podobno od przybytku głowa nie boli... :;230

Miałam już nie wklejać dzisiaj zdjęć bo nic się nie dzieje ale.. przyzwyczajenie :D to ponoć druga natura... no więc póki co... dopóki zaglądacie...

Mój CD... ;:3

wrzosowato...i nie tylko ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tej to wszędzie pełno a każda inna...
Obrazek

Obrazek