Marpy kwiatki i rabatki cz.2
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.2
Ewo - to przekwitłe kwiatostany rutewki orlikolistnej ,też zauważyłam , że ładnie wyglądają i zasługują na fotkę...

- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryniu cudny ten hibiskus bylinowy u sąsiadki.
Dobrze, że mu zrobiłaś fotkę, ma piękny kolor.
Dzisiaj spotkałam je w sklepie, ale były bardzo drogie, takie już duże i rozrośnięte.
Dobrze, że mu zrobiłaś fotkę, ma piękny kolor.
Dzisiaj spotkałam je w sklepie, ale były bardzo drogie, takie już duże i rozrośnięte.
- marpa

-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Marysiu, wszędzie lato się kończy, a u ciebie prymulki wiosenne kwitną. 
- marpa

No zakwitło
im się ale widziałam już ,że nie tylko u mnie pierwiosnki zakwitają...
Pozdrawiam Cię serdecznie Igo

Pozdrawiam Cię serdecznie Igo
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Dzięki za informację ale widać,że nie tylko mnie sadziec podoba sie skoro u Ciebie juz " dostał nóg" ...
Czyli przy płocie należy sadzić jakieś badziewie ?
Bardzo ładny kolor Hibiskusa bylinowego pokazałaś i dziwne,że u Was wymarzają bo moje strony to juz prawie Syberia ( tak o nas mówią ) i syryjskie porządnie przemarzały ( ledwo część odbiła) ale 2 bylinowe u mnie rosną jak szalone. Wolałabym aby juz kwitły a tu same paczki kwiatowe.
One zbyt późno rozpoczynają wegetację a sezon u nas niezbyt długi.
Do jakiej wysokości rośnie Ci Rozchodnik Matrona ?
Zbieram rozchodniki ( te wyższe) bo zauważyłam,że sa niewymagające co do gleby i nawet zbyt mokra im nie przeszkadza. U mnie 2 kępy rosną nawet nad stawem.
Taki mokry sezon zmusza mnie do powolnej zmiany nasadzeń.
Czyli przy płocie należy sadzić jakieś badziewie ?
Bardzo ładny kolor Hibiskusa bylinowego pokazałaś i dziwne,że u Was wymarzają bo moje strony to juz prawie Syberia ( tak o nas mówią ) i syryjskie porządnie przemarzały ( ledwo część odbiła) ale 2 bylinowe u mnie rosną jak szalone. Wolałabym aby juz kwitły a tu same paczki kwiatowe.
One zbyt późno rozpoczynają wegetację a sezon u nas niezbyt długi.
Do jakiej wysokości rośnie Ci Rozchodnik Matrona ?
Zbieram rozchodniki ( te wyższe) bo zauważyłam,że sa niewymagające co do gleby i nawet zbyt mokra im nie przeszkadza. U mnie 2 kępy rosną nawet nad stawem.
Taki mokry sezon zmusza mnie do powolnej zmiany nasadzeń.
- marpa

Krysiu miło ,że zawitałaś do mnie
Sadziec nadaje się do sadzenia przy płocie, u mnie to 50cm.wys.płotek
bo jest do czego przywiązać ,mimo sztywnych łodyg lubi się "rozczapierzyć"
a przywiązany rośnie w zwartej kępie .No i jednak on potrzebuje trochę miejsca więc nie na wszystkie rabaty w małych ogródkach się nadaje a przy płocie nie wadzi nikomu i jeszcze go widać od drogi i sąsiedzi podziwiają jedni z daleka
inni z całkiem bliska
ale niech tam ten ktoś też sobie ma...
Krysiu Matrona jak to matrona rozsiadła się na grzędzie
urosła na wysokość ok 50
cm/aż muszę zmierzyć i też ją podwiązałam dobrze,że ma w sąsiedztwie śliwkę to było do czego...
CD...
Wczoraj , zwialiśmy z działki wczesnym popołudniem bo zaczęło nagle grzmieć i się chmurzyć
ale poszło bokiem dzisiaj każdy grzmot budzi przerażenie
troszkę widoczków różnych
Matrona

ten kupiony niedawano w pąkach jako różowy ,zanim przyniosłam do domu to pędy się odłamały od korzeni
bo bryła była ogromnie ciężka i mokra , wetknięte do ziemi przyjęły się i zakwitły a kolorek kremowo-biały i jest przecudny
miałam kremowo biały ale łodygi rosły długie,wiotkie,pokładające się a kwiat był niepozorny i go wywaliłam /widzę jego odrost przy innym rozchodniku ale niech tam/

zasiało się toto i wciąż kwitnie

to też maluszek

cdn...
a przywiązany rośnie w zwartej kępie .No i jednak on potrzebuje trochę miejsca więc nie na wszystkie rabaty w małych ogródkach się nadaje a przy płocie nie wadzi nikomu i jeszcze go widać od drogi i sąsiedzi podziwiają jedni z daleka
Krysiu Matrona jak to matrona rozsiadła się na grzędzie
CD...
Wczoraj , zwialiśmy z działki wczesnym popołudniem bo zaczęło nagle grzmieć i się chmurzyć
ale poszło bokiem dzisiaj każdy grzmot budzi przerażenie
troszkę widoczków różnych
Matrona

ten kupiony niedawano w pąkach jako różowy ,zanim przyniosłam do domu to pędy się odłamały od korzeni

zasiało się toto i wciąż kwitnie

to też maluszek

cdn...
- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Marynko. Podziwiam rabaty - wreszcie pokazujesz też i widoczki ogólniejsze
. Bardzo lubię takie zdjęcia a nie tylko uchwycony jeden kwiatek. Chce się widzieć zestawienia roślin, kompozycje co przy Twoich kolekcjach jest bardzo ciekawe i pięknie wygląda. I podziwiam Twoją inwencję w pokazywaniu codziennym zdjęć., Mnie jakoś w tym roku leń ogarnął i nie chce mi się pisać nawet w swoim wątku. Mam nadzieję, że jak miną upały to i chęci się pojawią.
Podobnie jak Iga jestem ciekawa co to się zasiało.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Marysiu dzięki Tobie już mam pewne plany odnośnie nowej rabaty przy płocie też niewysokim od alejki ogólnej ale chce aby rosło coś wysokiego i dało tło dla innych.
Sadziec idealnie nadaje sie i nawet mam juz dla niego towarzystwo...
Bardzo dobrze zrobiłaś z ułamana gałązką kupionego rozchodnika bo one szybko sie ukorzeniają i nawet jesienią już kwitną.
Widzę,że masz juz kilka z tych wyższych.
Pięknie zagospodarowane rabaty - gratuluje umiejętności w aranżacji.
Sadziec idealnie nadaje sie i nawet mam juz dla niego towarzystwo...
Bardzo dobrze zrobiłaś z ułamana gałązką kupionego rozchodnika bo one szybko sie ukorzeniają i nawet jesienią już kwitną.
Widzę,że masz juz kilka z tych wyższych.
Pięknie zagospodarowane rabaty - gratuluje umiejętności w aranżacji.
- marpa

Iguś
- nie wiem jak się nazywa "toto" gdzieś kiedyś przytargałam sadzonkę i co jakiś czas /nie co roku
/ wyrasta i zakwita jedna roślina ja ją sobie nazywam "szarłat"...i nawet nie zapamiętałam czy w tym samym miejscu ?)
Aduś
- widoki ogólniejsze powiadasz a nie same rośliny ale ile razy można pokazywać te same rabatki z 4 arowej działeczki
ogród przydomowy np.to co innego można zadbać szczególnie o dobór roślin ,aranżacje ,dodatki itp.itd. A ROD ? no sama wiesz ...,przynajmniej ja nie odważam się używać żadnych ozdób, dodatków nawet metalowych trejaży czy innych detali bo to bezsensowne z wiadomych powodów...chociaż muszę przyznać,że w tym roku nie mamy żadnych "odwiedzających inaczej",podobno schwytała policja tych złomiarzy grasujących po działkach...
ale zdarzają się "swojscy", wczoraj M stwierdził brak kilku swoich hołubionych słoneczników..
a jeszcze kukurydza dojrzewa posadzona po raz pierwszy ale zapowiada się dorodna i rośnie przy granicy działki... a działkowiczów niewielu bywa i sami swoi...
A pokazywanie zdjęć to mój kompletny "bzik"...robię codziennie zdjęcia bo to bardzo lubię i od "sesji" zdjęciowej rozpoczynam każdy dzień działkowy...
A dopóki mam przynajmniej "zaglądaczy"to wklejam jak mnie przestaniecie odwiedzać to " zawieszę" działalność
sama chodzę po ogródkach bez wpisywania bo nie bardzo mam co pisać a "dyskutantem" nie jestem
więc jest jak jest...
Krysiu
- dzięki za miłe słowa cieszę się, że Ci się u mnie spodobało...przyznaję,że lubię prace działkowe i ciągle coś dosadzam , przesadzam i ciągle robota nie skończona .Sąsiadki mi się dziwią to znowu pani przesadziła ... no ale w tym sezonie stwierdzam, że już siły zdecydowanie nie te...czy może lenistwo większe ? bo niby chęci na to i owo by były,mam jakąś "wizję"ale coraz częściej jakoś mi "nie idzie"...
A Matrona urosła mi powyżej pasa .. / mojego
/
Mój CD...
sadziec rośnie w samym rogu działki Krysiu

M.Shasta

Tom Tom

ostatni liliowiec

cdn..
Aduś
A pokazywanie zdjęć to mój kompletny "bzik"...robię codziennie zdjęcia bo to bardzo lubię i od "sesji" zdjęciowej rozpoczynam każdy dzień działkowy...
więc jest jak jest...
Krysiu
A Matrona urosła mi powyżej pasa .. / mojego
Mój CD...
sadziec rośnie w samym rogu działki Krysiu

M.Shasta

Tom Tom

ostatni liliowiec

cdn..
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Maryniu śliczny koleusek....ja zaczynam odkrywać je na nowo....Kiedyś sadziłam sporo, nawet na rabatach, jak ogródek był mniej nawtykany roslinkami
Później zaniechałam,a w tym roku dostałam 2 śliczne sadzoneczki i od nowa mnie zauroczyły
Teraz od nowa będę sadzić , tym razem w donocach, ponieważ wspaniale ubarwiają roślinne kompozycje. Obecne lato przez dużą ilość opadów spowodowało, że moje doniczkowe balkonowce są w opłakanym stanie....pelargonie zawsze były wspaniałe ogromne krzaczory....a teraz to małe nędzne badyle z czerniejącymi kwiatuszkami....jedynie koleuski ratują widok 
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Wygląda to szarłatowato, ale, szarłaty nie zimują.
I tak ciekawa roślinka, zawsze przyjemnie popatrzeć na coś innego 
- marpa

Iguś , niektóre szarłaty są "chwastowate "
i zimują jak najbardziej np.szarłat szorstki też go miewam u siebie ...bo się skądś nasiewa czasem ,pewno z wiatrem ...bo na kompost go nie daję , ale podobno od przybytku głowa nie boli...
Miałam już nie wklejać dzisiaj zdjęć bo nic się nie dzieje ale.. przyzwyczajenie
to ponoć druga natura... no więc póki co... dopóki zaglądacie...
Mój CD...
wrzosowato...i nie tylko ...

tej to wszędzie pełno a każda inna...

cdn...
Miałam już nie wklejać dzisiaj zdjęć bo nic się nie dzieje ale.. przyzwyczajenie
Mój CD...
wrzosowato...i nie tylko ...

tej to wszędzie pełno a każda inna...

cdn...