Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Martuniu pospacerowałam sobie po Twoim cudownym i kolorowym ogrodzie, aby nacieszyć oczy ;:215 ;:215
Dzisiaj u mnie roślinki odpoczywają od ;:3 wczoraj dostały porcję łagodnego deszczyku i dzisiaj pewnie też go dostaną :tan Martuniu czy rodgersja już powinna wyjść,czy czas na nią jeszcze? ;:65 coś jej nie widzę i nie pamiętam gdzie rosła? ;:223
Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, moje ifejony tamtej wiosny pauzowały, pokazały się tylko liście i to bardzo późno, nawet myślałam, że wymarzły, dlatego teraz odrabiają, chociaż wydaje mi się, że i tak późno kwitną?
Czarne chmury i do mnie dotarły, na szczęście tylko z deszczem, bez ekscesów, a dzisiaj już ma być cieplej.
Udanego weekendu ;:196

Loki, ;:180 , a trójlistów jeszcze nie mam, chyba oszukał Cię żółty kwiatek Sarumy, o trzech płatkach.
Twój ulubiony bodziszek jest u mnie na czarnej liście, bardziej się sieje niż glistnik i momentalnie tworzy gęste kępy, tylko te cudne kwiatuszki go ratują. :wink:

Danusiu, ;:180 , nie chciałam Cię skrzywdzić :oops: , mam nadzieję, że nie potłukłaś się mocno? ;:306
Miłka muszę przesadzić, najwyżej posxukam nowego. Janek swojego wykopał i dzielił, to chyba nie ma korzenia palowego?
Mam nadzieję, że deszcz podlał za Ciebie działeczkę i spędzisz na niej miłą sobotę. ;:196

Dorotko, te fiołki są bardzo ekspansywne, ale i piękne. Musisz zrobić z nich gnojówkę przed dodaniem ich do kompostu, wtedy nie wyrosną.
Jakoś udaje mi się nie przekopać cebulek, może dlatego, że ogólnie rzadko gdzieś kopię, a do pielenia najczęściej używam widelca ;:306
Bardzo mi miło, że cieszą Cię kwiatuszki bodziszka i niezapominajek, ale ostrzegam, one też nie nadają się na kompost!
Różowe niezapominajki, pojawiają się kiedy i gdzie chcą, czasem są ich całe łany, a czasem kilka krzaczków w całym ogrodzie i nie mam pojęcia jak to się dzieje?
Miłej soboty ;:196

Maryniu, ;:180 . Moje norniki najwyraźniej podzielają Twoje zdanie i poprzedniej zimy pożarły mi całą grządkę, żeby nie było zupełnie nieprzyzwoicie. :;230
Dzisiaj dzień wstał słoneczny :tan , to może zostanie taki do wieczora? ;:196

Stasiu, ;:180 . Trudno mi się zdecydować czy bardziej podoba mi się mieszanka czy kępy jednej odmiany :roll: i choć próbuję je grupować, to i tak zawsze coś namieszam. ;:oj
Ułudka w tym roku wilgoci ma pod dostatkiem, ale ta kępa rośnie pod wierzbą i krzewami, to w suche lata nie ma jej za wiele, a kwitnie tak samo, to podejrzewam, że jest bardzo cieniolubna.
Mam nadzieję na ogrodową sobotę bez deszczu, czego i Tobie życzę, Stasiu. ;:196

Halinko, moje rodgersje też jeszcze się nie pokazały, a myślę, że nie wymarzła. Wprawdzie w tym tygodniu, gdzieś już widziałam kwitnącą, ale u Maryni też jeszcze nie wyrosła, tylko siewka się pokazała, to jest nadzieja. ;:138 Jakoś nie kojarzę, kiedy ona powinna zakwitnąć.
Halinko dużo zdrówka i miłego odpoczynku ;:196

Niedawno narzekałam, że pachnące, "babcine" narcyzy nie chcą mi kwitnąć, a one zrobiły mi psikusa i zakwitły obficie.

Obrazek

Kwitną i pachną też ich odmiany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipany już kończą swoje pokazy, już tylko najpóźniejsze jeszcze w pąkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnie Arizema.

Obrazek

Serduszka

Obrazek

Obiela

Obrazek

Powojnik Jan Lindmark (Stasiu ;:196 )

Obrazek

Miłej soboty!

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ano oszukał mnie ten Saruman (czy tam inny Sauron), oszukał? Co do bodziszka żałobnego ? ja go uwielbiam. Owszem, sieje się u mnie na potęgę, ale wyłącznie tam, gdzie nic innego (nawet chwasty) nie chce rosnąć, więc w sumie jest to plus, nie minus.

Pozdrawiam!
LOKI
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Martuniu ja tak z "głupia frant" spytałam o tego miłka ponieważ sama przesadzałam bardziej na słońce i rośnie.Mam wrażenie,że w książkach też czasami piszą głupoty które wcale się nie sprawdzają.
Pięknie zakwitły u Ciebie "babcine" a u mnie wyginęły,biję się w piersi bo myślę,że mało miały nawozu i nie były przesadzane przez lata i to moja wina. ;:124
Nawet arizema u Ciebie kwitnie,a u mnie nie. ;:145
Miłego dnia. ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiaty tego powojnika podobne do Pamelki https://images90.fotosik.pl/501/9cffe767a07abdbbmed.jpg cudny i te liliokształtne .U mnie niestety dalej bez kropelki deszczu ,ale jakoś sobie radzą moje roślinki oby tak dalej ;:196 Miłej i słonecznej niedzieli Martusiu ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, to ona, Saruma Henry'ego.
U mnie bodziszek sieje się niestety, nie tam gdzie nic nie rośnie, tylko wsiewa się w kępy bylin, i ciężko go stamtąd wyeksmitować, to u mnie ma minus! Ale kwiatki ma urocze.

Danusiu, to już mogę teraz spokojnie miłka przesadzać. :tan
Nie mam pojęcia czego chcą te "babcine" narcyzy, u mnie nie dostają nawozu, ale rozsadziłam je i też kilka lat nie kwitły a w tym niepodziewanie zakwitły wszystkie kępy ;:oj . Może faktycznie je zasilić jakimś potasem z fosforem?
Arizema kwitnie, ale ja bardziej czekam na owoce, pięknie czerwone koraliki. Ona to koniecznie potrzebuje zssilania, żeby wytworzyć żeńskie, owocujące kwiaty ;:215
Miłego dnia ;:196

Jadziu, kwiatki powojnika bardziej podobne do Cecile, śliczne i w dodatku ma być duży, ale chyba nie urośnie taki jak Pamela ;:185 No i mam jeszcze kawał ogrodzenia do zasłonięcia, to jeszcze kilka powojników się zmieści :tan
Jak rośliny nie są rozpieszczane podlewaniem, to radzą sobie nawet przez długi okres suszy i czekają na deszcz.
Pogodnego popołudnia ;:196

Takie widoki znowu dopiero za rok. :cry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hosty się rozwijają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu to weź sobie szalonego Polish Spirita czy w żółtym kolorze Billa mc'Kenzie to dopiero szaleniec, w sezonie zarośnie siatkę.Po jednym sezonie musiałam sie go pozbyć :;230 Cudnie wyglądają te kwitnące drzewa u sąsiada dawno przekwitły . Szkoda ze takie widoki szybko przemijają ale potem zamiast kwiecia to smaczne owoce .Miłego tygodnia ;:196 ,.U mnie ma podlewać calutki tydzień
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marta jak szukasz szalonych zasłaniających płot, to ja posadziłam też wiciokrzew zaostrzony, jest zimozielony.
Jak przesadzałam "babcine" to też czekałam jakiś czas na zakwitnięcie, tak około 3 lat, ale warto było. Jedynie co to u mnie potrzebują podpory, wtedy się pięknie prezentują. Właśnie kwitną i tak pięknie pachną.
U mnie widelec to też narzędzie podstawowe w ogrodzie. Stale go mam pod ręką i stale go potrzebuję. Ba! Jeszcze wybierałam sobie z takimi najdłuższymi zębami. ;:306
Rodgersji już wypatruj, idzie! ;:215
Pozdrawiam serdecznie ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martusiu, uwielbiam czas kwitnących drzew owocowych! :tan Żal, że nie trwa on dłużej. ;:108
Masz niezłą kolekcję host, pięknie zakwitła magnolia. ;:215 Żółte kwiatuszki z powodzeniem zastępują słońce w pochmurne dni, a floksy kanadyjskie błękit nieba. ;:138

Dobrego tygodnia, Martusiu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Marto dziękuję,że napisałaś o zasilaniu arizemy bo moja nie miała jeszcze czerwonych koralików.
Narcyzy na pewno potrzebują zasilania i przesadzania co ileś lat, zresztą jak wszystko.
Pięknie w tym roku kwitną drzewa owocowe, a na mojej papierówce bardzo głośno,tyle pszczół.
Miłego wieczoru. :wit
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, tangucki mi padł, a Polish Spirit trzeba ciąć nisko, a potrzebuję osłony od wczesnej wiosny. ;:65
Przez deszcze i wiatry drzewa owocowe szybciutko zrzuciły płatki ;:185 , zasypując wszystko co pod nimi rośnie, a pod czeremchą, jednego dnia trudno było przejść bez parasola. ;:306
Prognozy deszczowe nie cieszą, ale nic na to nie poradzimy, trzeba przeczekać, oby tylko nie za wiele tej wody!
Jak najwięcej słonecznych chwil. ;:196

Beatko, :wit . Zamknęłaś swój wątek, a nowego nie widzę ;:185
Bardzo mi się podoba taki wiciokrzew, ale ogrodzenie mamy z takich dosyć cienkich elementów i nie wiem, czy wytrzyma silne pnącze, a już nerwy mojego męża, to na pewno nie dadzą rady. ;:306 Powojniki na razie przełknął :wink:
Widelec to podstawa :;230 , mam jeszcze stary mocny nóż o wąskim ostrzu, a jeszcze kupiłam taki szpikulec z rozdwojonym końcem, dobry do wyciągania mniszków, których połacie kwitną cudnie wokół mojej działki i za chwileczkę rozpocznie się desant spadochroników. ;:223
Rodgersję wypatrzyłam, wypuszcza liście w szybkim tempie, to znaczy, że kwiatów nie będzie ;:185
Nie upolowałam, niestety, wrzośców, ale jeden stary krzaczek wykazuje oznaki życia, to może da się zreanimować, lewizja też wypuszcza listeczki :tan
Dobrego dnia ;:196

Lucynko, piękny spektakl kwitnących drzew, w tym roku trwał wyjątkowo krótko. ;:174
Host mam sporo, na początku ogrodowania miałam tylko zielone, określane tutaj jako "cmentarne"(chociaż na naszym cmentarzu nie ma ani jednej, sprawdziłam!). W miarę jak w ogrodzie robiło się bardziej cieniście, zaczęła dosadzać inne, bardziej kolorowe, a najbardziej lubię te o pachnących kwiatach. :tan
Będę musiała rozmnożyć żółte i niebieskie kwiaty, bo słońce i lazur nieba staje się ostatnio towarem deficytowym. ;:306
Miłego dnia, Lucynko ;:196

Danusiu, taką informację o arizemie wyczytałam, i po podsypaniu nawozem, moja w tamtym roku wytworzyła jedną szyszeczkę, a w tym, mam nadzieję na więcej :tan
Miejmy nadzieję, że pszczółki popracowały solidnie i doczekamy się owoców. Papierówki to moje ulubione jabłka ;:215
Miłego dnia ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowiec Middendorffa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gajowiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Złotlin Picta

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto myślę o Twojej rzecze od wczoraj, czy już stan wody się podniósł, nie zalało ogrodu. U nas leją deszcze intensywne.
Właśnie wczoraj wykopałam dość sporo białych fiołków, na kompost ich już nie wyrzucam na kompost idą do wora :D. Bodziszki na razie przesadzam w jedno miejsce, pewno za jakiś czas jak za dużo ich się nasieje będę likwidowała.
Widzę białe zawilce https://images90.fotosik.pl/502/d5eff28df1819b2emed.jpg bardzo je lubię, coś u mnie nie chcą się zadomowić na stałe, dostałam teraz jedna kępkę, a nóż zostaną na dłużej bardzo bym chciała.
Słoneczka życzę, aby Twoje piękne rabatki mogły rozkwitać pięknymi kwiatami.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Irysy,liliowec,czosnki, rzeczywiście się pośpieszyły u Ciebie! ;:215 Deszcze wpływają na wielkość liści host , oby się tylko ślimaki nie zwiedziały! ;:131
Tydzień nie zapowiada się atrakcyjny pogodowo!

Ładne zdjęcie ;:138
[img]https://images90.fotosik.pl/502/912cd02f5713c905med.jpg[]/img[/quote]

;:97
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu trochę poświeciło słonko trzeba to było wykorzystać na przegląd ogródka i porobienie paru fotek kropelkowych .Dobrze ,ze na razie przestało padać oby znów nie zaczęło .Wiem ze na moich piaskach każda ilość wody dobra ,ale sama na razie deszczykowi bym podziękowała Ty chyba również ;:196 ;:3 Cudne różowe tulipany ,iryski sporo tego dobra masz u siebie ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wow! Martusiu! Czosnki już kwitną i serduszka, i dorodne irysy, i pierwiosnek kandelabrowy o pięknym kolorze, i coś żółte, co to nie wiem co to ... ;:138 ;:138 ;:138 Wspaniale , kolorowo w Twoim ogrodzie! ;:215 ;:63
Tylko słoneczka więcej trzeba, niech więc wraca i ogrzewa spragnione jego promieni roślinki. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”